Denník N

Šprintoval, behal, klusal, teraz chodí. Jágr sa na Floridu za penzistami tešil

Predaj dresov s číslom 68 sa teraz rozbehne na Floride. Foto – TASR/AP
Predaj dresov s číslom 68 sa teraz rozbehne na Floride. Foto – TASR/AP

Sadol do lietadla a vystúpil v Miami, aby stihol víkendový dvojzápas bez jediného tréningu s tímom Panthers. Úspešne, po sérii prehier Florida s Jágrom dvakrát vyhrala.

Jaromír Jágr po svojom návrate do NHL po ľadovej ploche „lietal“ (Philadelphia). Bol Hviezda (Dallas). Potom chvíľu Medveď (Boston), donedávna Diabol (New Jersey) a teraz je z neho Panter.

Prvých 18 rokov kariéry odohral v troch mužstvách. Jeho klubová fluktuácia sa pri druhej zámorskej anabáze zvýšila o 650 percent – teraz je to v štvrtej sezóne už jeho piata bojová prezývka. Uznajme, že aspoň čo sa týka symboliky, zatiaľ si vyberá dobre. Mohlo to dopadnúť oveľa horšie. Viete si predstaviť, že by z neho bol Káčer, Kojot alebo Modrý kabát?

Prestupuje do klubu, ktorý ešte neexistoval, keď on mal už na ruke dva víťazné prstene. Bolo vďaka nemu na pár dní o humor postarané. Vtip o tom, že na slnečnú Floridu sa väčšinou sťahujú dôchodcovia v pokoji dožiť, beží na internete už svoje druhé kolečko. A aby toho nebolo málo, Jaromír dostal do svojej útočnej formácie Aleksandra Barkova a Jonathana Huberdeaua; hráčov, ktorí sú ešte mladší ako klub z Miami. Ak vek oboch chlapcov sčítame, Jaromír bude stále o tri roky starší.

Je však vtipkovanie na Jágrov účet namieste? Svoje predchádzajúce kluby si vyberal sám, no trejd na Floridu bol čisto v kompetencii Lou Lamoriella, generálneho manažéra Devils. Podľa toho, čo zo zákulisia preniklo von, vážny záujem o jeho služby malo ešte ďalších šesť mužstiev. Florida dala najlepšiu ponuku. O Jágra sa zaujímala už v lete. Česká legenda ešte vtedy nemala žiadny záujem meniť zamestnávateľa.

Išiel tam, kde mu veria. Foto - TASR/AP
Išiel tam, kde mu veria. Foto – TASR/AP

Dva body od postupu

Štatistiky sú na jeho strane. Za dve celé a dve polovičné sezóny nazbieral 187 bodov (71 gólov). V tabuľke pravdy je na plus desiatich; v tomto smere mu výraznejšie nevychádza iba súčasný ročník.

Na hráča v jeho veku sú to úctyhodné čísla. V New Jersey bol jeden a pol sezóny jasne najproduktívnejším hráčom. Od nového roku však hral stále menej. Kým ešte v decembri odohral  bežne okolo 20 minút za zápas, počas januára a februára sa jeho priemer znížil na 15 minút, čo je už úroveň hráča tretej formácie. Jaromír sa na málo priestoru sťažoval nahlas, cítil sa v klube nepotrebný a prestup bol preto pochopiteľným vyústením situácie.

Na Floride sa naňho tešili. Prestup v určitom smere trochu pripomína dobový príchod Wayna Gretzkeho do Los Angeles Kings. Hokej v plážových mestách nedokázal nikdy naplno uchvátiť, tieto destinácie zhodne preslávili ich basketbalové družiny – Lakers, respektíve Miami Heat.

Mužstvo Panterov má odjakživa problémy s nižšou návštevnosťou a podľa toho vyzerá aj výpočet klubových úspechov. Florida dokázala dokráčať do finále vo svojej tretej sezóne (95/96). Úspech bol jedným jediným výstrelom do tmy, ktorou je naplnená tá časť klubovej kroniky, kde sa zaznamenáva bilancia playoff. Panteri odvtedy nevyhrali jedinú sériu. Na sedemnásť pokusov sa dostali do vyraďovacej fázy iba trikrát. Vždy okamžite skončili.

Teraz veria, že príchod Jágrovej legendy môže veci zmeniť, a to nehovoríme iba o predaji dresov s číslami 6 a 8, ktoré má hráč v tomto poradí vyárendované do konca života. Mužstvo je iba o dva body pod čiarou postupu (so sedembodovým náskokom na Devils). Generálny manažér Tallon vraví, že káder je mladý a talentovaný, predurčený na dobré výsledky. Skúsenosť piateho najproduktívnejšieho hráča histórie (onedlho štvrtého) je presne to, čo im chýbalo. Niečo málo naznačil už prvý Jágrov víkend.

Florida ťahala štvorzápasovú sériu prehier, v ktorých dala dokopy štyri góly. JJ68 sa zapojil do hry bez jediného tréningu s tímom, naskočil priamo do sobotného zápasu s Buffalom a následne hneď do nedeľného floridského derby s Tampou. V oboch zápasoch odohral zhodne 17 minút, oba zápasy jeho mužstvo vyhralo – najskôr dalo päť, potom štyri góly. Jágr v nedeľu dokonca otváral skóre.

Jeho gól bol dokonalou ukážkou toho, prečo si ho v klube manažér Tallon tak želal. Čech sa do brejkovej situácie doviezol z druhej vlny, nikam sa neponáhľal – presne totiž vedel, že ak jeho spoluhráč nepremení šancu, puk sa môže odraziť zhruba do miest, kde si naňho počkal. Jeden rýchly švih – to bolo všetko, čo stačilo urobiť. Tampa síce vyrovnala, no Floridu vrátil do vedenia Barkov po ďalšej Jágrovej akcii.

Novinárov zabáva. Foto - TASR/AP
Novinárov zabáva. Foto – TASR/AP

Aj chodenie stačí

Má 43 rokov a stále veľkú chuť hrať. Viackrát vysvetľoval (pomocou bežeckej analógie), že zamladi zvykol v Pittsburgu celé striedanie šprintovať, neskôr v Capitals behať, v Rangers klusať a teraz už iba chodí. Ono to však stačí, lebo to robí efektívne a dopĺňa to schopnosťami, o ktorých sa ostatným hráčom môže snívať. Jeho presilovkový švih je stále jednou z najobávanejších striel súčasnosti – porovnateľný s Ovečkinovým príklepom od ľavého kruhu.

Tvrdí, že radšej bude na sebe po večeroch ďalej individuálne pracovať (bez tréningových dávok navyše by to už v tomto veku nešlo) ako sedieť na pive a rozprávať, aký bol kedysi dobrý. Ak mu vydrží zdravie a ak oňho bude záujem, chce hrať aj do päťdesiatky. Vôbec by som sa nedivil, keby toto jubileum oslávil v drese svojho rodného Kladna.

Hokej je v tomto špecifický šport, pretože je postavený na niekoľkonásobnom opakovaní maximálnej záťaže na minimálnom priestore, ktorá trvá v priemere jednu minútu. Futbalisti, ktorí musia sily rozložiť na 7-tisíc štvorcových metrov v oveľa dlhšom čase, končia kariéru tak o dekádu skôr. Preto iba jeden z týchto športov má potenciál ukázať raz za čas podobné úkazy, akým sa stal český rekordér.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie