Denník N

Viac ako tisíc slovenských študentov v zahraničí podporilo Zuzanu Hlávkovú. Pridávajú sa aj tí, čo študujú doma

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 12:27. Bývalá zamestnankyňa ministerstva zahraničných vecí v minulosti vyštudovala prestížnu univerzitu v zahraničí.

Študenti na školách vo Veľkej Británii, Vatikáne, na Novom Zélande, v Dánsku, USA, Francúzsku či v Česku sa podpisujú pod podporný list pre Zuzanu Hlávkovú, ktorá upozornila na predražené nákupy na ministerstve zahraničných vecí. Išlo a akcie spojené s predsedníctvom Slovenska v Rade EÚ.

Slovenskí študenti jej vyjadrujú podporu – napísali list, pod ktorý sa podpísalo už viac ako tisíc päťsto z nich. „Ďakujeme Zuzane, že aj za cenu osobnej obete a napriek prekážkam bojuje proti reálnym problémom našej krajiny, a vyjadrujeme jej plnú podporu v jej boji proti korupcii a klientelizmu. Veríme, že aj my nájdeme odvahu nasledovať jej príklad,“ napísali. Aj Hlávková predtým, ako prišla na ministerstvo zahraničných vecí, študovala na zahraničnej škole.

„My, Slováci študujúci v zahraničí, máme našu krajinu radi a jej osud nám nie je ľahostajný. Mnohí z nás sa naozaj túžime vrátiť domov. Túžime využiť vedomosti a skúsenosti zo zahraničia, aby sme zo Slovenska krok za krokom mohli urobiť lepšie miesto na život,“ napísali v podpornom liste.

Sú znepokojení

Situáciu na Slovensku pozorne sledujú aj zo zahraničia. Dodávajú, že so znepokojením. „Pár dní po tom, čo sme si pripomínali výročie Nežnej revolúcie, sa dozvedáme o ďalšom korupčnom prípade. Najnovšia kauza na ministerstve zahraničných vecí, na ktorú poukázala Zuzana Hlávková, v nás obzvlášť zarezonovala, pretože Zuzanu vnímame ako jednu z nás – zahraničnú študentku.“

Zuzanin príbeh podľa nich ukazuje, že zahraniční študenti to s návratom na Slovensko nebudú mať vôbec jednoduché. „Naše odhodlanie a snaha posúvať Slovensko vpred bude narážať na hradby zaužívaných praktík, ktoré nebude ľahké prekonať. Zuzanina odvaha pre nás preto musí byť inšpiráciou a príkladom hodným nasledovania, pretože osobne a verejne bojuje za hodnoty, ktoré považujeme za životne dôležité pre budúcnosť našej krajiny,“ napísali.

Hlávkovej sa na ministerstve nezastali, a keď o problémoch povedala ministrovi Miroslavovi Lajčákovi (Smer), nič s tým neurobil.

Medzi mladými ľuďmi sa podľa autorov listu čoraz viac začína prejavovať skepsa. Mnohí študenti prestávajú veriť, že je ešte možné zvíťaziť v boji s korupciou a klientelizmom, ktorých chápadlá siahajú do všetkých oblastí verejného života.

„Mnohí počúvajú od svojho okolia podobné slová, aké adresoval minister Lajčák Zuzane: ‚Mladícke ideály sú pekné, ale srdce musí ísť ruka v ruke s rozumom a musíme sa prispôsobiť nastaveniu, ktoré na Slovensku panuje.‘ My sme presvedčení, že zmysel pre spravodlivosť a morálku nie je len mladíckym ideálom, ktorý rokmi odznie. Sme presvedčení, že hodnoty demokracie, právneho štátu a spravodlivosti musia platiť na Slovensku rovnako ako v krajinách, kde študujeme.“

Pridávajú sa aj slovenskí študenti, ktorí tiež napísali podporný list. „Pri čítaní toho, ako sa Zuzana po čase musela cítiť bezmocná, môžeme len rozmýšľať, koľko ľudí s podobnou skúsenosťou to vzdalo a korupcii a klientelizmu prestalo vzdorovať. Práve preto považujeme za potrebné vyzdvihnúť jej statočnosť. Nie je to len o podporení jednej osoby, ale aj o pozdvihnutí povedomia, o ukázaní toho, že keď sa niekto rozhodne postaviť zaužívaným praktikám, získa od verejnosti priaznivú odozvu. Dúfame, že „mladícke ideály“ jej zostanú naďalej a ani my ostatní sa ich nebudeme báť otvorene žiť a presadzovať,“ napísali.

Ozvali sa bývalí študenti

Za Zuzanou Hlávkovou stoja aj bývalí študenti z University of St Andrews, kde študovala. Napísali ministrovi zahraničných vecí Lajčákovi list.

University of St. Andrews je v Británii hodnotená po Oxforde a Cambridge ako tretia najlepšia a jedna z najlepších na svete.

„Žiadame o jednoznačné vyslovenie podpory Zuzane Hlávkovej a o urýchlené vysvetlenie okolností zákazok udelených v súvislosti s organizáciou predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie,“ napísali. Podpísalo ho 13 ľudí.

„Na začiatok – dovoľte nám povedať, že sme si Vás vždy vážili pre Vašu profesionalitu, či už ako Vysokého komisára pre Bosnu a Hercegovinu, alebo ako ministra zahraničných vecí. Sám zaiste dobre viete, že Vás slovenská verejnosť považuje za jedného z najdôveryhodnejších politikov,“ napísali študenti v liste.

Sú vážne znepokojení (ne)reakciou ministerstva – a Lajčáka osobne – na zistenia, ktoré predložila bývalá zamestnankyňa Zuzana Hlávková. „Obzvlášť sme znepokojení útokmi na morálnu integritu a profesionalitu slečny Hlávkovej (napríklad od pána poslanca Faiča) a hrozbou žaloby zo strany pani Ťapákovej.“

Hlávková menovala Zuzanu Ťapákovú, bývalú riaditeľky TV Markíza, ako hlavnú zodpovednú za drahé galavečery. Tá podozrenia odmietla.

Poslanec Smeru a šéf poradcov premiéra Vladimír Faič zasa podozrivú urobil z Hlávkovej. „Podozrivé mi je, že odišla tesne pred voľbami z ministerstva. Asi nedokončila veci, ktoré mala,“ povedal Faič v ankete Denníka N.

Všetci osobne poznajú Zuzanu Hlávkovú a píšu, že je mimoriadne inteligentná žena s nedotknuteľným morálnym kreditom.

„Musíme považovať Vaše mlčanie za de facto súhlas s útokmi voči bývalej zamestnankyni Vášho úradu. Dovolíme si Vám pripomenúť, že Zuzana Hlávková sa nedopustila žiadneho nezákonného postupu a jej aktivita bola výlučne vo verejnom záujme a v prospech Vášho ministerstva,“ píšu bývalí študenti.

Kritizujú, že minister nekonal a mlčí. „Vaše mlčanie považujeme za neprofesionálne a mimoriadne deprimujúce, obzvlášť pre tých z nás, ktorí sa vrátili alebo plánujú vrátiť na Slovensko a pracovať v prospech tejto krajiny,“ píšu ministrovi zahraničia.

Žiadajú ho, aby urýchlene a dôsledne uplatnil nulovú toleranciu voči podozrivému nakladaniu s finančnými prostriedkami v jeho rezorte a postavil sa na obranu Zuzany Hlávkovej pred hrozbami so strany osôb, ktoré na týchto aktivitách profitovali.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Predražené predsedníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie