Denník N

Extrémisti sa po Trumpovom víťazstve cítia silní, hajlujú a útočia na menšiny

Líder National Policy Institute Richard Spencer po stretnutí vo Washingtone, na ktorom členovia hnutia hajlovali. Foto - TASR/AP
Líder National Policy Institute Richard Spencer po stretnutí vo Washingtone, na ktorom členovia hnutia hajlovali. Foto – TASR/AP

Neonacisti vyšli z úzadia, počas kampane aj po nej sa výrazne zvýšil počet nenávistných a rasistických útokov v Spojených štátoch.

Majú zdvihnuté pravice, médiá označujú ako lügenpresse (lživé médiá, termín, ktorý začali používať nacisti) a neustále opakujú rasistické frázy, ktoré zdôrazňujú dôležitosť bielych Američanov.

Namiesto tradičného zašitého klubu, kde prebiehajú neonacistické koncerty či stretnutia v bielych maskách príznačné pre extrémistické hnutie Ku Klux Klan, sa už ani neboja odhaliť svoju tvár. Vďaka oblekom a upravenému vzhľadu sa veľmi nelíšia od bankárov z Wall Street alebo ľudí, ktorí pracujú v kongrese.

Riaditeľ a prezident National Policy Institute Richard Spencer, ktorý má tituly z univerzít vo Virgínii a v Chicagu, účastníkom stretnutia hovorí, že „musia dobýjať alebo zomrieť“ a že ostatné rasy potrebujú bielych Američanov, nie opačne.

Odohráva sa to na stretnutí organizácie National Policy Institute, ktorá na svojich oficiálnych stránkach uvádza, že je „nezávislá organizácia, ktorá je oddaná dedičstvu, identite a budúcnosti ľudí európskeho pôvodu v USA a po celom svete“.

Trump ako kandidát extrémistov

Rasistické hnutia známe ako biely nacionalizmus a extrémna pravica nie sú v Spojených štátoch novým fenoménom. Vo svete je najznámejší práve Ku Klux Klan (KKK), aktívny najmä v 19. a v 20. storočí, v časoch, keď v Amerike černosi bojovali za zrušenie otroctva a rozšírenie svojich práv.

Dnes je KKK roztrieštený, čo znamená, že je ťažké odhadnúť presný počet jeho členov. Pôsobí najmä v južných štátoch. Okrem KKK však v Spojených štátoch existujú stovky ďalších, zväčša menších organizácií.

Politico píše, že dohromady môžu mať až desiatky tisíc členov a priaznivcov.

Mnohé z nich majú lokálny charakter a celú komunitu spája najmä internet, kde existuje viacero portálov a diskusných fór pre ľudí, ktorí sympatizujú s myšlienkami bielych nacionalistov. Do pozornosti širšej verejnosti sa začali dostávať v priebehu prezidentskej predvolebnej kampane a po víťazstve Donalda Trumpa.

National Policy Institute oslavuje Trumpovo víťazstvo (zdroj: The Atlantic)

Trump bol pravidelne označovaný ako kandidát bieleho muža, väčšiny, ktorá sa so zmenami v etnickej štruktúre obyvateľstva USA cíti ohrozená. Vo voľbách Trumpa podržala práve táto skupina ľudí (napríklad medzi bielymi evanjelikmi získal 81 percent hlasov), v štátoch takzvaného Rust Beltu, ktorý prechádza ekonomickou krízou, ale prekvapujúco dobre sa mu darilo aj medzi niektorými menšinami.

Počas kampane ho verejne podporili viacerí vplyvní členovia Ku Klux Klanu a svojich čitateľov vyzýval voliť aj The Crusader, periodikum KKK.

Budúceho amerického prezidenta politickí komentátori aj americké médiá počas celej kampane obviňovali z vulgarizácie kampane, xenofóbie či dokonca aj rasizmu. A hoci Trump tesne pred voľbami a hlavne po víťazstve svoje vyjadrenia zjemňoval a už tak neútočil na Hispáncov či moslimov, bieli nacionalisti a extrémne pravica si ho osvojili ako svojho kandidáta a od volieb oslavujú jeho víťazstvo.

Kontroverzní spolupracovníci

Práve oslava Trumpovho víťazstva bola hlavnou témou spomínaného prejavu Richarda Spencera, muža, ktorý tvrdí, že imigrácia a multikulturalizmus sú hrozby pre USA, a vyzýva na „mierumilovné etnické čistky“. Trumpovo víťazstvo je podľa neho „víťazstvom vôle“, čo znovu pripomína terminológiu nacistického Nemecka – najslávnejší nacistický propagandistický film z roku 1935, ktorý zobrazuje zjazd nacistov v Norimbergu, mal rovnaký názov.

Nacionalistov okrem Trumpových vyjadrení povzbudzuje aj skutočnosť, že nový americký prezident si za svojho kľúčového poradcu vybral Steva Bannona, šéfa krajne pravicového spravodajského portálu Breitbart News.

Bannon síce po vymenovaní do úlohy Trumpovho poradcu nechce zameranie portálu komentovať a aj samotný Breitbart tvrdí, že nereprezentuje extrémnu pravicu ani biely nacionalizmus, no americké médiá zverejnili viaceré vyjadrenia Bannona, ktorý v minulosti zastával podobné myšlienky ako National Policy Institute a Spencer či iné nacionalistické hnutia.

Tvrdú rétoriku majú viacerí, ktorých si Trump vybral do svojho tímu. Nový šéf CIA Mike Pompeo podľa Washington Postu povedal, že všetci americkí moslimskí lídri sú potenciálni teroristi, poradca pre národnú bezpečnosť Michael Flynn islam označil za rakovinu a jeho minister spravodlivosti Jeff Session zase povedal, že Ku Klux Klan „bol OK, kým zistil, že fajčia trávu“.

„Bieli nacionalisti oslavujú, myslia si, že nastal ich čas,“ hovorí Richard Cohen zo Southern Powerty Law Center, organizácie, ktorá monitoruje aktivity krajnej pravice.

Bieli nacionalisti podľa agentúry AP tvrdia, že belosi v USA sú ohrození a potrebujú sa brániť pred čoraz väčšou populáciou menšín a imigrantov.

Na sociálnych sieťach dokonca využívajú vlastný hashtag #whitegenocide (biela genocída), pod ktorým publikujú propagandu a konšpiračné teórie o tom, že biela rasa je v súvislosti s migráciou, multikulturalizmom a nízkou pôrodnosťou odsúdená na zánik.

Výraz dokonca na svojom Twitteri neúmyselne použil aj samotný Donald Trump, keď reagoval na tweet jedného zo svojich priaznivcov. Na diskusných fórach bielych nacionalistov si za to podľa servera Politico získal veľké uznanie a vďaku, keďže takto spropagoval celé hnutie.

Profesor Eric Kaufmann pre New York Times povedal, že biely nacionalizmus vychádza z myšlienky, že „národná identita by mala byť postavená na bielej rase a belosi by si mali udržať dominanciu nielen v populácii, ale aj vo verejnom a kultúrnom živote“.

Trump tak, bez ohľadu na to, či svoje vyjadrenia a kroky počas kampane naozaj myslel úprimne, alebo ich využil len ako stratégiu na prilákanie voličov, povzbudil krajne pravicové hnutia.

Organizácie, ktoré monitorujú činnosť krajnej pravice, tvrdia, že počas kampane aj po Trumpovom víťazstve zaznamenali zvýšenú aktivitu týchto hnutí. Aj na stretnutí National Policy Institute sa v porovnaní s minulým rokom počet účastníkov viac ako zdvojnásobil.

Trump si to zrejme už začína uvedomovať. Najprv v televíznom rozhovore svojich podporovateľov vyzval, aby nenávisť zastavili, a na stretnutí s reportérmi denníka New York Times sa snažil od bielych nacionalistov a pravicových hnutí dištancovať. „Nie je to skupina, ktorú by som chcel povzbudzovať. A ak sú kvôli mne povzbudení, chcem to preskúmať a zistiť prečo,“ vyhlásil.

Nárast nenávisti v USA

V USA sa po 8. novembri zároveň zvýšil aj počet nenávistných trestných činov a útokov, podľa britského denníka Independent a organizácie Southern Poverty Law Center sa len za dva týždne odohralo 700 takýchto skutkov. Väčšinou ide o útoky na imigrantov a černochov.

Svedkovia hovoria, že útočníci najčastejšie hovoria o deportácii a narážajú na neamerický pôvod obetí. V New Yorku sa na viacerých miestach objavili grafity svastík či hesiel Make America White Again (Urobme Ameriku znovu bielou).

New Yorker zas píše, že 12-ročnému dievčaťu v škole jeden zo spolužiakov povedal: „Teraz, keď je Trump prezident, ťa zastrelím a aj všetkých černochov, ktorých stretnem.“ Na inej škole v štáte Washington zas študenti skandovali „postavte múr“.

V New Yorku vytvorili novú špeciálnu jednotku, ktorá sa bude týmito zločinmi zaoberať. „Špinavý politický diskurz, ktorý vznikol počas volieb, sa volebným dňom neskončil. V mnohých smeroch sa to ešte zhoršilo a zmenilo na sociálnu krízu, ktorá predstavuje výzvu pre našu identitu,“ vyhlásil guvernér New Yorku Andrew Cuomo.

Extrémistické organizácie v USA

Ku Klux Klan – vznikol v druhej polovici 19. storočia, najviac členov mal v 30. rokoch 20. storočia (približne 6 miliónov). Bojovali hlavne proti rozširovaniu práv pre Afroameričanov, sú charakteristickí bielymi kuklami, ktorými si zakrývajú tváre. Z KKK vznikla v roku 1975 aj organizácia Knights of the Ku Klux Klan (Rytieri Ku Klux Klanu), ktorú istý čas viedol aj David Duke, podporovateľ Donalda Trumpa. Rytieri sa snažia navonok vystupovať menej extrémisticky, no propagujú rovnakú ideológiu ako pôvodný Ku Klux Klan. Dnes existujú aj ďalšie odnože KKK v rôznych častiach USA.

National Policy Institute – založená v roku 2005, lídrom organizácie je Richard Spencer, prezentuje sa ako „nezávislá výskumná a vzdelávacia organizácia, ktorá je oddaná dedičstvu, identite a budúcnosti ľudí európskeho pôvodu v USA a po celom svete“. Je krajne pravicová a propaguje biely nacionalizmus. Publikuje aj vlastný časopis.

National Alliance (Národná aliancia) – založená v roku 1970, zakladateľom je William Pierce, autor novely The Turner Diaries, ktorou sa inšpirovali aj viacerí radikáli v USA. Jej cieľom je vytvorenie „bielej Ameriky“ prostredníctvom vyhladenia iných rás. Hlási sa k neonacizmu a kedysi bola považovaná za najnebezpečnejšie a najlepšie organizované neonacistické zoskupenie v USA. Po smrti Piercea (2002) sa dostala do problémov a dnes existuje len v obmedzenej forme.

National Socialist Movement (Národnosocialistické hnutie) – založené v roku 1994, jedno z najväčších a najznámejších neonacistických hnutí v USA. Sú známi veľkými protestmi, do roku 2007 sa počas nich obliekali do nacistických uniforiem. Dovoľujú aj členom ostatných organizácií, aby sa zúčastňovali ich protestov a akcií. Otvorene uznávajú Adolfa Hitlera a používajú nacistické symboly.

Aryan Nations (Árijské národy) – založená v roku 1977, po smrti lídra Richarda Butlera a po prehratých súdnych sporoch sa rozdelila na viaceré skupiny a oslabla. Takisto otvorene vyznáva nacistickú ideológiu a obdivuje Adolfa Hitlera.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie