Denník N

Organizácia, ktorá láka domov šikovných študentov, končí s Lajčákovým ministerstvom

Zuzana Hlávkova, Gabriel Šípoš a Matej Drlička z Viva Musica. foto N – Tomáš Benedikovič
Zuzana Hlávkova, Gabriel Šípoš a Matej Drlička z Viva Musica. foto N – Tomáš Benedikovič

LEAF už nebude spolupracovať s ministerstvom zahraničných vecí pri hľadaní práce pre šikovných Slovákov. Neziskovka priviedla na Slovensko aj Zuzanu Hlávkovú, ktorá upozornila na podozrivé galavečery k slovenskému predsedníctvu v Rade EÚ.

Neziskovka LEAF po kauze predražených predsedníckych podujatí končí spoluprácu s ministerstvom zahraničných vecí. Na Facebooku o tom informovalo Transparency International Slovensko.

Na zbytočné akcie ministerstva k slovenskému predsedníctvu v Rade EÚ, na ktorých zarobili aj ľudia blízki Smeru, upozornila bývalá zamestnankyňa ministerstva Zuzana Hlávková. Miesto získala po odporúčaní organizácie LEAF, ktorá láka slovenských študentov zo zahraničia späť na Slovensko cez stáže a prácu.

„Pri zaradení ministerstva zahraničia do programu sme sa zmýlili,“ píše Michal Kovács z organizácie.

LEAF končí partnerstvo s ministerstvom Miroslava Lajčáka od budúceho roka.

Kovács: Spolupráca s ministerstvom bola chyba

„Nezaradenie pozícií na ministerstve bolo reakciou na Zuzkin príbeh. Pre ľudí, ktorí sa cez náš program vracajú, hľadáme prostredie, kde sa budú cítiť dobre a kde budú ocenení za hodnoty, ktoré v nich tak veľmi hľadáme,“ napísal Kovács v reakcii na prípad Transparency International Slovensko.

Zuzanu považuje za veľmi silnú a hodnotovo založenú kandidátku. „Nikdy mi nedala dôvod neveriť jej. Nevedel by som v momentálnej situácii s čistým svedomím pozývať ľudí, aby prišli stážovať či pracovať na rezort.“

Kovács verí, že v ďalších pracovných ponukách v biznise aj štátnom sektore budú vedieť ponúknuť lepšiu skúsenosť so Slovenskom.

„Aj keď Zuzkina skúsenosť nebola osobne dobrá, musím na druhej strane uznať, že je obdivuhodným príkladom pre ľudí, ktorí uvažujú o návrate na Slovensko s cieľom pomôcť meniť krajinu.“

Zuzanu Hlávkovú podporilo aj vyše 500 slovenských študentov zo zahraničia.

Manipuláciu potvrdili dvaja bývalí zamestnanci

Hlávková prišla na ministerstvo v lete 2015 ako odborník na kultúrnu prezentáciu týkajúcu sa slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Práca ju bavila, kým na ministerstvo neprišla na jeseň ako mediálna poradkyňa bývalá riaditeľka Markízy Zuzana Ťapáková.

Potom začal jej odbor pripravovať aj podujatia, s ktorými dovtedy nepočítali a robili ich ľudia, ktorí pracovali aj pre Smer. „Začal byť na nás vyvíjaný tlak meniť podobu pôvodných projektov na základe jej požiadaviek, čo zároveň zahŕňalo výrazné zvyšovanie rozpočtov,“ napísala Hlávková.

Jej slová potvrdil ďalší bývalý zamestnanec ministerstva, Pavol Szalai, ďalší absolvent prestížnych zahraničných univerzít, ktorý rovnako ako Hlávková odišiel pre čudné praktiky vo februári tohto roka.

„Odišiel som spolu so Zuzanou, podali sme výpoveď v jeden deň a odišli sme k jednému dátumu, teda na konci februára,“ hovorí. Szalai mal podobne ako Hlávková na starosti prípravu slovenského predsedníctva, sedeli spolu v jednej kancelárii.

„Potvrdzujem, čo povedala, zvlášť čo sa týka podujatia, kde sa predstavilo logo slovenského predsedníctva.“ Kultúrne podujatia, ako bol koncert k otvoreniu predsedníctva, Szalai na starosti nemal, no verí, že všetko prebehlo tak, ako to opísala Hlávková. „Má veľký morálny kredit, robí to, o čom je presvedčená, že je správne, a ja jej stopercentne verím.“

Ministerstvo aj Ťapáková manipuláciu odmietajú

Ministerstvo obvinenia odmietlo, tvrdí, že ide o subjektívne dojmy a čiastkové informácie vytrhnuté z kontextu.

„Bývalá zamestnankyňa sa vyjadruje k veciam, o ktorých vzhľadom na svoje referentské zaradenie nemohla mať kompletnú vedomosť, nesúvisia s jej pracovnou náplňou a presahujú trvanie jej pracovného pomeru, keďže odišla v prvej fáze príprav,“ napísal do stanoviska hovorca Peter Stano.

Ťapáková hovorí, že chceli cez galavečer s predstavením loga Slovensko iba dobre odprezentovať. Hlávková ju obviňuje, že tlačila aj na skoré uvedenie loga, aby sa na podujatí stihli predstaviť politici z vládnej strany.

„Považujem to za absolútne vykonštruované a nepravdivé. Logo sa predstavovalo v najneskoršom možnom termíne, lebo sa už posielalo na materiály, ktoré museli ísť do tlače. Predstavenie loga logicky muselo byť v predstihu. Nemôžeme teda hovoriť o žiadnom nátlaku, to je obyčajné klamstvo.“

Ťapáková tvrdí, že o predošlej práci agentúry Evka, ktorá pripravovala aj snem Smeru, nevedela.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Predražené predsedníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie