Denník N

Fico novinárom: Ste špinavé protislovenské prostitútky (+video)

Robert Fico a Miroslav Lajčák. Foto N – Tomáš Benedikovič
Robert Fico a Miroslav Lajčák. Foto N – Tomáš Benedikovič

Miroslav Lajčák hovorí, že Fico je svojprávny a nie je jeho úlohou komentovať jeho výroky. Za zverejnením podozrení ohľadom predsedníctva vidia obaja sprisahanie. Lajčák neodpovedá na všetky otázky priamo.

„Som predseda vlády a mojou povinnosťou je chrániť mojich ľudí,“ začal premiér Robert Fico tlačovú konferenciu s Miroslavom Lajčákom, ktorá mala vyvrátiť podozrenia súvisiace s organizovaním kultúrnych podujatí slovenského predsedníctva.

Povedal, že celý príbeh je „jedna baba povedala“. Podozrenia o predražených zákazkách pre vopred vybraných uchádzačov zverejnila 26-ročná Zuzana Hlávková, ktorá pracovala na ministerstve zahraničných vecí, na blogu Transparency International. Jej podozrenia potvrdil aj ďalší dnes už bývalý zamestnanec, Pavol Szalai.

„Niektorí z vás sú špinavé protislovenské prostitútky a stojím si za týmto výrazom,“ povedal Fico s tým, že to hovorí „absolútne kľudne a nenechám sa vôbec uniesť, stojím si za týmto výrazom“. V prvom rade sedel šéf jeho mediálneho tímu Erik Tomáš, ktorý avizoval, že chce zlepšiť vzťahy Fica s novinármi.

„Nie je možné, aby ste na dennej báze klamali a poškodzovali slovenské predsedníctvo,“ hovorí Fico s tým, že ide o „cielený útok“. Kto za ním stojí, nezverejnil. „Nemám nič proti tomu, ak nám idete po krku, ale vy neinformujete, vy bojujete s touto vládou.“ Fico potom tlačovku opustil a nechal na nej len Lajčáka.

Video: Fico bráni Lajčáka útokom na novinárov 
autorka: Martina Koník

Lajčák tvrdí, že teraz sa odohráva najabsurdnejšia situácia v jeho živote, doteraz ich vraj zažíval hlavne na Balkáne. Na Ficove slová o prostitútkach povedal, že sa treba pýtať jeho. On by sa vraj novinárov mohol pýtať, ako sa cítia vedľa kolegov, ktorí dajú titulok, že porušil zákon, ako to dnes urobil Denník SME. Noviny sa odvolávali na právnika Pavla Nechalu, podľa ktorého Lajčák porušil zákon, keď Hlávkovej podnet nezaevidoval v zmysle nového zákona o whistlebloweroch.

Platí od roku 2014 a podľa neho mal Lajčák do troch mesiacov Hlávkovú informovať, ako jej podnet vyšetril. On hovorí, že tento zákon sa týka iba zamestnancov inštitúcií, čo už ona vtedy nebola, a rozhovor s ním nebol v skutočnosti podnet podľa tohto zákona.

„Nie je mojou úlohou komentovať vyjadrenia predsedu vlády. On je svojprávny človek a povedal niečo, čo vychádza z jeho vnútorných pocitov a z jeho vlastných skúseností, to si asi skôr reflektujte vy, prečo sa takto cíti,“ povedal Lajčák o Ficovom výroku.

Tlačovka alebo galavečer?

Minister tvrdí, že to, či malo byť logo predstavené galavečerom alebo len tlačovou konferenciou, je vec názoru. Hlávková hovorí, že po nástupe Zuzany Ťapákovej na ministerstvo sa začalo tlačiť na to, aby akcie boli drahšie a pompéznejšie.

„Aj keby sme o tom začali diskutovať, tak sa nezhodneme. Keď Holandsko robí svoje dvanáste predsedníctvo, tak pristupuje k tomu inak, recyklovali pôvodné logo a urobili tlačovú konferenciu, ale my sme od začiatku hovorili, že chceme, aby predsedníctvo bolo celoslovenskou udalosťou, aby ľudia cítili, že majú byť na čo hrdí,“ povedal minister. Myslí si, že keby bola len tlačovka, tak si logo nikto nevšimne.

Hlávková hovorí, že Zuzana Ťapáková na ministerstve tlačila na to, aby sa logo prezentovalo ešte za bývalej vlády vo februári. Lajčák tvrdí, že vo februári to bolo preto, aby logo neuniklo do médií. „Neexistuje nutná prax, krajiny ako Luxembursko, Litva, Írsko predstavovali svoje logo rok pred začiatkom predsedníctva.“

Minister hovorí, že peniaze z predsedníctva zostali na Slovensku a išli slovenským umelcom a firmám.

Prečo nezverejnia honoráre umelcov? „Zákon neukladá ich zverejniť,“ povedal minister o honorároch. 26 umelcov však za galavečer podľa neho dostalo 30-tisíc eur. Vyplácalo ich priamo ministerstvo, a nie agentúra Evka. Prečo? Podľa Lajčáka, aby ušetrili zo štátneho rozpočtu a nemuseli platiť sprostredkovateľský poplatok agentúre. Minister nezverejnil, kto boli ďalšie dve agentúry, ktoré podľa prieskumu trhu oslovili. Vraj to ani nevie a bez ich súhlasu nemôže zverejniť. Podľa neho na trhu neexistuje tak veľa ľudí, ktorí by vedeli urobiť takéto podujatie. „Ak má niekto pocit, že sme to dávali v prospech niekoho určeného, tak by sme nerobili štyri podujatia cez štyri rozličné agentúry a so štyrmi režisérmi.“ Lajčák hovorí, že nešlo o súťaž pre časový faktor.

Celý galavečer stál podľa Lajčáka 200-tisíc eur. Účasť zamestnancov bola podľa Lajčáka na koncerte plánovaná a nešli tam preto, že boli v hľadisku voľné miesta, ako to popisuje Hlávková.

Prečo sa galavečer podobal na snem Smeru? „Neviem, v zadaní to nebolo,“ odpovedal Lajčák. „Vašou úlohou je, aby ste mali podozrenia, ale nie aby ste nás odsudzovali. Na to máme príslušné inštitúcie. Možno sa niekde ten režisér prelína, ale to nie je žiadny trestný čin, trh je obmedzený a je taký, ako je,“ vysvetľoval minister. Podujatie bolo podľa neho pekné a reprezentatívne.

Povedal Lajčák Hlávkovej, že Ťapákovú poslal premiér?

„Nie, pretože pán premiér pani Ťapákovú neposlal,“ tvrdí Miroslav Lajčák. To isté povedal ešte v pondelok Fico. „Ministerstvo poznám veľmi dobre. Jedna oblasť, kde silní nie sme, je komunikácia smerom k slovenskej verejnosti, lebo to nerobíme, komunikujeme smerom do zahraničia, s diplomatmi,“ vysvetľoval minister, prečo hľadal odborníka a zaujal ho tip na Ťapákovú. „Pani Ťapáková má za sebou mnoho rokov v mediálnej brandži,“ povedal o bývalej riaditeľke Markízy. Ťapáková ho podľa neho požiadala, aby zverejnil jej plat 1400 eur v čistom.

Video: Ficov útok na novinárov a obrana Lajčáka

Video: Ako sa obhajoval Miroslav Lajčák

Ako prebehlo stretnutie s Hlávkovou?

Lajčák tvrdí, že sa s Hlávkovou po om, čo mu napísala list, stretol aj preto, lebo mu záleží na mladých ľuďoch a záleží mu na transparentnosti. „Keby mi nezáležalo na tom, čo si myslí, tak by som sa s ňou nestretol.“

Hlávková stretnutie opisuje takto: „Stretnutie sa nieslo vo zvláštnom duchu, keďže ho pán minister otvoril s tým, že čo ma teda trápi. Akoby sa nič nestalo. Povedal, že moje mladícke ideály sú mu sympatické, ale že srdce musí ísť ruka v ruke s rozumom. Povedal tiež, že, bohužiaľ, na Slovensku žijeme v istom nastavení, kde napríklad v IT sektore existujú kartely a rôzne zákulisné dohody, s ktorými, bohužiaľ, štát nevie nič robiť a musí sa im prispôsobiť. A že ak verím jemu, verím tomu, že je všetko v poriadku. A teda by mi chcel ponúknuť možnosť vrátiť sa na ministerstvo, na akýkoľvek odbor, ak mi nevyhovuje sekretariát predsedníctva.“

Na to, či na tomto stretnutí minister povedal, že srdce má ísť ruka v ruke s rozumom a že aj v IT oblasti existujú kartely, priamo odmietol odpovedať, on by ho však vraj opísal inak. „Ak vy o nejakých karteloch viete, tak konajte, ja o nich neviem,“ povedal Lajčák.

Povedal tieto vety? „To stretnutie sa konalo 11. marca, vysvetľoval som jej filozofiu vedenia ministerstva z pohľadu človeka, ktorý má záujem na tom, aby veci boli čisté a transparentné. Hovoril som aj o tom, že z pohľadu človeka, ktorý práve skončil školu, má nejaké ideály, veci vyzerajú nejako, a z pohľadu životných skúseností vyzerajú ináč.“ Odzneli vety tak, ako ich popisuje? „Neviem, čo mám na to teraz povedať. Na tom, že srdce musí ísť ruka v ruke s rozumom, nevidím nič zlé. Ja by som to stretnutie opísal ináč. Nechcem povedať, že klame.“

Lajčák tvrdí, že jeho ľudia ho po stretnutí ubezpečili, že všetko je v súlade so zákonom. Raz hovoril, že podľa neho ide o útok na predsedníctvo, potom povedal, že Hlávkovej „nepripisuje nikdy žiadny zlý úmysel, verím, že konala v najlepšej viere“. Minister nerozumie, prečo podozrenia zverejnili až koncom novembra, keď vznikli už v marci. „Mohla podať príslušný podnet, ja som aj bez toho vnútorné šetrenie urobil,“ hovorí Lajčák.

„Ak veríme, že sme právny štát, tak nemôžeme vynášať rozsudky takýmto spôsobom,“ tvrdí minister. Plánoval ešte aj záverečné podujatie k predsedníctvu, ale „po tomto“ už nebude.

Transparency International zvolalo na 15.00 tlačovku, kde bude reagovať na tlačovú besedu Fica s Lajčákom.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Predražené predsedníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie