Denník N

Matoviča trestne stíhajú, je už tretí opozičný politik

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Polícia obvinila ďalšieho poslanca OĽaNO-Novy. Igora Matoviča obvinila na podnet Roberta Fica z ohovárania. Hrozí mu až päť rokov väzenia.

Igor Matovič je po Danielovi Lipšicovi a Gáborovi Grendelovi už tretí opozičný politik, ktorého za tejto vlády trestne stíha polícia. Matoviča stíhajú za trestný čin ohovárania a za jeho výroky na adresu premiéra z augusta 2015.

Pokiaľ by súd konštatoval, že Roberta Fica a jeho manželku ohováral, hrozí mu jeden až päť rokov väzenia a prišiel by tým pádom o poslanecký mandát. Poslanci už imunitu okrem výrokov prednesených v Národnej rade nemajú a stíhať ich môžu aj bez toho, že by s tým súhlasil parlament.

Nedovolil si to Mečiar ani Lukašenko

Ako advokát ho zastupuje práve Lipšic. „Obvinenie je založené na výmysloch,“ hovoril Lipšic v stredu. Obviniť jedného z lídrov opozície si podľa Matovičovho advokáta Daniela Lipšica „nedovolí ani Lukašenko v Bielorusku, to si nedovolil ani Vladimír Mečiar v 90. rokoch“.

Podľa predsedu Novy sa prípadom zaoberá Národná kriminálna agentúra, ktorá je čistič politických káuz a nebola zriadená na vyšetrovanie prípadov ohovárania a rieši ho vyšetrovateľ Slavomír Laho, ktorý napríklad zastavil prípad podozrení z tunelovania Vojenskej spravodajskej služby.

Naopak, nikomu nenapadlo stíhať Roberta Fica za expresívne a nedokázateľné výroky na adresu Ivana Mikloša či Ivety Radičovej, hovoril Lipšic.

Matovič s Lipšicom podali proti obvineniu sťažnosť, keďže sa podľa nich pri vyšetrovaní opakovane porušil trestný poriadok. Fico si podľa  nich preberá zásielky na Úrade vlády, čo je v rozpore s trestným poriadkom, preberá ich aj za manželku, hoci sú do vlastných rúk, a podozrivé sú aj samotné výpovede Fica a jeho manželky, ktoré sú vraj v podstate identické. „Je skôr pravdepodobné, že výsluch bol robený formou Ctrl + C a Ctrl + V,“ hovoril o tom, ako sa v počítači kopíruje. Vyšetrovateľ podľa Lipšica navyše premiérovi kládol sugestívne otázky, čo tiež trestný poriadok zakazuje.

Podal premiér osobne

Lídra opozičnej strany trestne stíhajú priamo kvôli trestnému oznámeniu, ktoré naňho podal predseda vlády. Matovič v auguste minulého roka najprv na Facebooku napísal, že „pán vystupujúci ako predseda vlády si spoločne s manželkou v roku 2008 založili schránkovú firmu na Belize. V deň vzniku si táto firma založila dva bankové účty v Belize Bank Internacional (BBIL). Stav účtov k 21. júlu 2015 je 674.546.004,42$“.

Krátko na to na tlačovke pred Úradom vlády povedal, že ide len o podozrenia a vychádzajú z anonymu, ktorý mal vo svojej schránke. Malo ísť aj o podozrenia, ktoré sa sa týkali istého verejného obstarávania, ktoré malo byť zmanipulované, a vystupujú v ňom ľudia blízki Smeru. Konkrétne dôkazy o tom, že má Fico alebo niekto z jeho rodiny účet v Belize, neposkytol.

Fico: Nenechám sa opľúvať

Fico reagoval rýchlo a ešte v ten deň na dvore Úradu vlády usporiadal tlačovú konferenciu spolu s manželkou, čo v jeho prípade nie je obvyklé. „To, čo dnes predviedol Igor Matovič, ide mimo akýchkoľvek hraníc politického súboja a konfliktu. Nie je možné len tak niekoho opľuť – bez dôkazov, bez všetkého – a očakávať, že ten, koho opľuli, si bude utierať sliny sám. Všetky obvinenia, ktoré vzniesol, sú krivé, vymyslené a nezakladajú sa na absolútne žiadnej pravde,“ hovoril vtedy Fico.

Matovičova tlačovka vznikla v pre neho vypätom období. Dva dni pred ňou vstúpila do jeho rodinnej firmy Regionpress polícia a zhabala v nej počítač a a dokumenty. Razia sa týkala preverovania nahrávky rozhovoru Matoviča s vtedajším poslancom Radoslavom Procházkom, na ktorej sa hovorilo o možnosti uverejnenia inzercie načierno.

Matovičovo účtovníctvo a živnosť

Tesne pred voľbami – vo februári tohto roku – potom navyše premiér na zvláštnej tlačovej konferencii Matoviča obvinil, že cez Regionpress prepral 122 miliónov korún (štyri milióny eur) a kompletne zničil účtovníctvo zo svojej živnosti. Ani Fico neukázal dôkazy, že sa tak naozaj stalo, a nedokázal ani vysvetliť, či na získanie informácií k jeho podnikaniu nezneužil niektorú zo štátnych inštitúcií.

Matovič môže prísť aj o mandát poslanca. Koaličná väčšina môže rozhodnúť o jeho odobratí pre to, že Matovičovi sa opakovane obnovila pozastavená živnosť. Najskôr o tom bude rozhodovať Ústavný súd.

Okrem Matoviča stíha polícia aj poslanca OĽaNO-Novy Gábora Grendela a predsedu Novy Daniela Lipšica. Obvinila ich z porušenia bankového tajomstva v súvislosti s bankovými operáciami Mariána Kočnera, o ktorých Lipšic hovoril na tlačovej konferencii v roku 2012.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Igor Matovič

Slovensko

Teraz najčítanejšie