Denník N

Zuzana Hlávková: Ficove výroky sú hrozné a urážlivé

Foto N – Monika Tódová
Foto N – Monika Tódová

Transparency International zváži, že sa so žiadosťou o informácie od ministerstva zahraničných vecí obráti na súd.

„Nie je to útok na predsedníctvo, je to útok na spôsoby, akým sa predsedníctvo robí. Nehovoríme, že všetko a že to bolo celé zle.“ Šéf Transparency International Gabriel Šípoš a bývalí zamestnanci ministerstva zahraničných vecí Zuzana Hlávková a Pavol Szalai odmietli výroky premiéra Roberta Fica a ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka o tom, že za ich vystúpením a kritikou obstarávaní na ministerstve sú tajomné sily v pozadí.

Nikto z nich doteraz o kauze nekomunikoval so žiadnym politikom. Hlávková aj Šípoš sú pripravení podozrenia vysvetľovať aj na zahraničnom výbore, kam ich pozvali.

„Podľa mňa to bolo hrozné, veľmi urážlivé a vulgárne,“ povedala o Ficovom výroku, že niektorí novinári sú špinavé protislovenské prostitútky, Zuzana Hlávková.

Video: Zuzana Hlávková: Vyjadrenia premiéra sú urážlivé a vulgárne 
autor: Eugen Korda, .týždeň

„Ten slovník je úplne nevhodný, aj politik má právo kritizovať médiá, ale malo by sa to diať v rámci faktov a slušnosti, je to opakovaný problém, tam chýba rešpekt voči ľuďom, ktorí niečo kritizujú,“ povedal Šípoš.

Informácie pýtajú mesiace, stále ich nedostali

Šípoš hovorí, že Lajčák ani v stredu nevyvrátil žiadne podozrenia, pretože nezverejnil potrebné dokumenty a faktúry. Právo na informácie je pritom podľa Šípoša ústavným právom každého občana. Pýtajú ich už 4 až 5 mesiacov a zbytočne.

Slovenské národné divadlo podľa Šípoša bez problémov organizácii sprístupnilo zmluvy s umelcami, ministerstvo s tým má problém. „Už nám to s DPH narástlo na takmer 240-tisíc eur,“ hovorí Šípoš o galavečeri, ktorý stál podľa Lajčáka 200-tisíc eur. Peniaze umelcom vyplácalo priamo ministerstvo, hoci podľa Šípoša to mala robiť agentúra Evka.

„Zmluva s Evkou hovorí v bode f, že Evka má zabezpečiť umelcov, ona tú maržu v zmluve mala, to nedáva zmysel,“ povedal Šípoš na Lajčákovo vysvetlenie, že umelcov vyplácali priamo, aby nemuseli platiť agentúre províziu. „To je to naše podozrenie, keďže výnimka obísť súťaž je len do 160-tisíc eur. Nemali podľa výnimky postupovať,“ tvrdí Šípoš.

Video: Fico bráni Lajčáka útokom na novinárov 
autorka: Martina Koník

Transparency International podľa Šípoša zvažuje, že sa bude domáhať informácií od ministerstva na súde. „Realita je taká, že potom čakáte dva-tri roky,“ povedal Šípoš. Radšej sa snažia využívať verejnú mienku, teraz majú otvorených asi 5 žalôb. „Trikrát sme sa otočili s rôznymi otázkami, odpovede sme nedostali. Z môjho pohľadu neuveriteľné,“ povedal Šípoš.

O predraženiach vedela aj Hlávkovej šéfka

O podozrivých kšeftoch vedela a nesúhlasila s nimi podľa Hlávkovej ani jej šéfka komunikačného odboru Slavomíra Mašurová. Ministerstvo zverejnilo v utorok jej stanovisko, že s Hlávkovou nesúhlasí. Podľa Šípoša každý zvažuje, či príde o prácu. Podľa neho by bolo dôveryhodnejšie, keby Mašurová vystúpila verejne pred novinárov.

Hlávková tiež povedala, že minister nehovorí pravdu, ak tvrdí, že jej na marcovom stretnutí sľúbil preverenie organizácie predstavenia loga a koncert pre VIP hostí.

„Sľúbil mi, že preverí Vivu Musicu, o ktorej rozpočte v tom čase údajne nevedel.“ Potvrdila aj citáty, ktoré už napísala v blogu. „To, že pani Ťapákovú poslal premiér, je citát, to na tom stretnutí padlo, takisto vety o karteloch, aj o srdci a rozume,“ povedala Hlávková.

Lajčák nevedel odpovedať na otázky priamo, či sa toto na stretnutí hovorilo, vetu o Ťapákovej ako jedinú poprel.

Hlávková aj Szalai povedali, že dlho bojovali s tým, ako sa zachovať, ale neľutujú to. Ďakujú všetkým, ktorí im vyjadrili podporu. Šípoš hovorí, že dostali toľko podnetov, že môžu robiť tlačovky celý budúci rok.

Záznam: Reakcia Transparency a Zuzany Hlávkovej na útoky premiéra

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Predražené predsedníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie