Denník N

Džentlmeni nevymrú, milí muži majú viac sexuálnych partneriek

Edita Spannerová, Milenci. Zdroj – webumenia.sk
Edita Spannerová, Milenci. Zdroj – webumenia.sk

Milé správanie si ženy na mužoch mimoriadne cenia. Ide o dôležitý znak, podľa ktorého si vyberajú životného a sexuálneho partnera.

Džentlmeni len tak nevymrú.

Hoci evolučnému pôvodu milého správania do detailu nerozumieme, základná stavba už bezpečne stojí. Vedci si myslia, že láskavé správanie, keď nie sme sebci, ale obetujeme sa v prospech druhých (altruizmus), je svojho druhu signál o vynikajúcich kvalitách človeka.

Ak je to naozaj tak, milí muži by mali mať viac sexuálnych partneriek, lebo na sociálnom trhu by mali oveľa vyššiu cenu ako ich zlí a vulgárni konkurenti.

Téme sa minulý týždeň na stránkach magazínu Scientific American venoval Steven Arnocky z Laboratória ľudskej evolúcie z kanadskej Nipissing University.

Väzňova dilema

Vznik milého správania, keď sa k druhým ľuďom, ktorí nie sú naši príbuzní, správame pekne, bol dlho záhadou. Hra s názvom väzňova dilema mala ukazovať, že zlodejom, ktorí vykradnú banku, ale chytia ich, sa oplatí svojho kolegu podviesť, ak mu sľúbia výhody z donášania. Nepekné sebecké správanie by malo prevládnuť.

Lenže, ako sa neskôr ukázalo, život, na rozdiel od uvedenej hry, je hra na veľa kôl. Ak by ste kamaráta podviedli, mohli by ste počítať s tým, že neskôr (druhé kolo) urobí to isté vám. Naopak, ak sa zachováte pekne, bude mať pocit záväzku a láskavosť vám nabudúce oplatí.

Súťažili výškou daru

Milé správanie je ako štítok na čele muža, ktorý upozorňuje na jeho cenu na trhu randenia. Výskum ukazuje, že ak sú muži v prítomnosti žien – obzvlášť takých, ktoré považujú za príťažlivé –, začnú súťažiť o výšku charitatívnych darov.

Rovnica je jednoduchá: čím vyšší dar, tým viac milého správania, čo zvyšuje sociálnu cenu muža a záujem potenciálnych sexuálnych (životných) partneriek.

Preferencie žien uprednostňovať milých mužov sú jedna vec, skutočný počet sexuálnych partneriek džentlmenov vec druhá. Preto spravil Arnocky a jeho tím štúdiu, v ktorej množstvo partneriek mužov odmerali. Ak by galantní muži nemali viac sexuálnych partneriek, bola by to pre teóriu vážna trhlina. Článok vyšiel tento rok v časopise British Journal of Psychology.

Sú milí, majú viac partneriek

Ľudia, ktorí sa výskumu zúčastnili, vyplnili dotazník o výskyte milého správania (darovanie krvi a iné), sexuálnej histórii, ale aj črtách osobnosti (extroverzia a iné).

„Zistili sme, že ľudia, ktorí sa správali viac milo, hlásili, že pre opačné pohlavie boli viac žiadaní. Mali vyšší výskyt počet sexuálnych partneriek, viac partneriek na jednorazový sex a keď boli vo vzťahu, mali sex častejšie,“ približuje zistenia svojho výskumu Arnocky.

Lenže muži si niekedy vymýšľajú a počet partneriek preháňajú. Vedci preto dizajn experimentu vylepšili. Na konci prieskumu sa muži zúčastnili lotérie. Autori im povedali, že sumu 100 dolárov, ktorú dostali, si môžu buď nechať, alebo ju darovať na charitu.

„Ukázalo sa, že tí, ktorí darovali, mali zároveň viac dlhodobých sexuálnych partneriek, viac nezáväzného sexu a viac sexuálnych partneriek za ostatný rok…“ vraví Arnocky.

Čo to všetko znamená? Nech už je pôvod milého správania akýkoľvek, zdá sa, že ženy si ho na mužoch mimoriadne cenia. Ide o dôležitý znak, podľa ktorého si vyberajú životného a sexuálneho partnera.

Dostupné z: DOI: 10.1111/bjop.12208

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Človek

Veda

Teraz najčítanejšie