Denník N

Matovič sebe uškodil a nikomu nepomohol

Predseda OĽaNO sa na nepremyslený útok nechal vyprovokovať vo chvíli, keď mal oveľa lepšie možnosti.

Igora Matoviča obvinili pre jeho nepodložené obvinenia, že si Robert Fico ulial na Belize stámilióny eur. Predseda OĽaNO neváhal a novinku označil za dôkaz zneužívania polície („vyšetrovateľ robí špinavú robotu“).

Nedá sa vylúčiť, že to tak naozaj je. Lenže nemáme najmenší dôkaz a predbežne teda ide o rovnako lacnú obhajobu, ako keď vláda každú svoju očividnú chybu maskuje tvrdením, že je všetko v súlade so zákonom.

Hoci na seba politici nemajú čo dávať trestné oznámenia za vzájomné napádanie, stále nesú zodpovednosť za svoje slová. A Igor Matovič v tomto prípade prestrelil. Predsedu vlády obvinil z mimoriadne vážneho trestného činu bez toho, aby mal v rukách akýkoľvek dôveryhodný dôkaz.

Bola to chyba aj napriek tomu, že len reagoval na policajnú raziu vo svojej firme. Matovič sa navyše nechal vyprovokovať v situácii, keď sa dá premiér od rána do večera oprávnene kritizovať za nespočetné množstvo reálnych chýb a prešľapov. Na čo je potom dobré prichádzať s nedokázateľnými obvineniami?

Ich výsledkom je jedno zbytočné trestné oznámenie a rovnako zbytočné vyšetrovanie. Lenže nepríjemných dôsledkov je viac. Matovič dosiahol nasledovné: Časť ľudí mu uverila a je presvedčená, že Fico má za morom rozprávkové bohatstvo. Po začatí stíhania budú tí istí ľudia ešte viac presvedčení o nevymáhateľnosti práva u nás doma. Opačná časť obecenstva sa zas utvrdila v tom, že opozícia dokáže robiť len cirkus. Niekde medzi tým je možno najväčšia skupina, ktorá už neverí Matovičovi ani Ficovi.

Dôsledkom jedného neuváženého útoku je teda prehlbovanie skepsy v spoločnosti, na ktorej môžu zarobiť jedine extrémisti. Toto určite nechcel ani Igor Matovič. Mal by sa podľa toho v budúcnosti aj správať.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie