Denník N

Čivavu chceli uniesť do Talianska, šíri sa obvinenie Slobody zvierat

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Sloboda zvierat obvinenia o pripravovanom únose popiera, žiada ospravedlnenie. Expertka na čivavy hovorí, že nie sú natoľko vzácne, aby ich unášali.

Babičke sa v Bratislave stratila čivava. Dostala sa do útulku Slobody zvierat, kde ju začipovali. Do toho momentu pomerne bežný príbeh. Potom sa začína rozprávanie o kšeftoch a sprisahaní, ktoré sa práve masovo šíri slovenským internetom.

Milovníčka čivav tvrdí, že psa chceli v Slobode zvierat utajiť pred majiteľkou a predať do Talianska.

Sloboda zvierat informácie z Facebooku popiera a žiada ospravedlnenie. Repro foto - Facebook
Sloboda zvierat informácie z Facebooku popiera a žiada ospravedlnenie. Repro foto – Facebook

Sloboda zvierat popiera, že by malého psíka chceli poslať do zahraničia. Predsedníčka Pavla Dugovičová vraví, že keď v piatok doobeda psíka odchytili, podľa zákona ho skontrolovali, očipovali a zaočkovali.

Odniesla si ju majiteľka

„Keď podvečer prišla majiteľka a predložila doklady, čivavu si zobrala. Zvyšok informácii sme sa dozvedeli z Facebooku,“ hovorí Dugovičová.

Tvrdí, že keď majú v útulku 250 zvierat, je pre nich prioritou, aby sa čo najskôr vrátili k pôvodným majiteľom. „Obvinenia o snahe ‚zatajiť‘ psíka považujeme za viac než nehorázne.“

Ako dôkaz ukazuje aj záznam zo systému Slobody zvierat.

Záznam o stratenej čivave. Repro foto - Sloboda zvierat
Záznam o stratenej čivave. Repro foto – Sloboda zvierat

Autorka správy na Facebooku zase hovorí, že je zvláštne, že v štátnom systéme čipov je pri psovi dátum o deň skôr, ako ho odchytili. Dugovičová to vysvetľuje ako preklep a hovorí, že s autorkou správy mali v minulosti spory.

Čivavy predsa nekradnú

„Čivava nie je vzácna,“ hovorí s prekvapením Gabriela Majdová z chovateľskej stanice Caprina Dowina Papillon. Nepočula, že by predtým niekto chcel zarábať na vývoze čivavy do zahraničia.

Teoreticky by si takú krádež vedela predstaviť pri konkrétnom psovi registrovaného chovateľa, ktorý má zvieratá s cennými papiermi. Oficiálne ich vydáva Slovenská kynologická jednota.

Odborníčka na čivavy hovorí, že na internetových bazároch sa predávajú bežne aj za 50 €, no takéto lacné psy bývajú chované v zlých podmienkach.

„Super čivava so super rodokmeňom môže stáť okolo 500 €, ale chovatelia niekedy dávajú takéto zvieratá aj zadarmo ďalej na chov alebo niekomu, kto s nimi bude chodiť na výstavy.“

Sloboda zvierat tvrdí, že budú žiadať ospravedlnenie súdnou cestou.

Čivava nepatrí medzi vzácne psy. Ilustračné Foto - TASR
Čivava nepatrí medzi vzácne psy. Ilustračné foto – TASR

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie