Denník N

Už po oslave loga Fico hromžil, Lajčák chválil zanedbateľnú cenu. Odvtedy jeho počty nesedia

Miroslav Lajčák a Robert Fico pri predstavení loga. Foto – TASR
Miroslav Lajčák a Robert Fico pri predstavení loga. Foto – TASR

Ako vyzeral galavečer, na ktorom odhalili logo k predsedníctvu v Rade EÚ a dnes preň čelí Miroslav Lajčák škandálu z plytvania? V čom nesedia ministrove počty?

„Logo v mojom ponímaní stelesňuje všetko to, čo chceme, aby sa spájalo so slovenským predsedníctvom. Je mladé, dynamické, má v sebe energiu, má v sebe humor, je slovenské a ešte poviem, že je lacné, pretože cena pre víťaza bola 4500 eur, čo je naozaj zanedbateľná suma,“ chválil sa minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák hneď po pompéznom galavečere, na ktorom predstavil logo k slovenskému predsedníctvu v Rade Európskej únie.

Bolo 22. februára, do prevzatia predsedníctva ostávalo 130 dní. Do parlamentných volieb, v ktorých sa vláda Smeru snažila udržať si moc, ostávalo 12 dní. Verejnoprávna Dvojka práve odvysielala 40-minútový priamy prenos z Historickej budovy SND, ktorý sa v mnohom podobal na snem Smeru.

Dnes zostalo logo jediným výdavkom, o ktorom nie sú pochybnosti.

Video: Lajčák ironizuje otázky na podozrivú akciu, pred rokom ministerstvo nehovorilo pravdu (autorka: Martina Koník)

Dve podobné akcie

Ako vyzeral galavečer, ktorý zasahuje do imidžu Lajčáka ako pána transparentného? Už úvod navodzoval atmosféru, akoby ste sedeli na straníckej akcii Smeru. Krásy Slovenska vo videoprojekcii patetickým hlasom predstavoval Dušan Jamrich za sprievodu pompéznej hudby. Presne ako na sneme Smeru, kde potom na pódium prichádza predseda strany Robert Fico so svojím príhovorom.

Tak to bolo aj v prípade galavečera. Prvým rečníkom v žiari reflektorov bol predseda vlády, ktorému práve vrcholila predvolebná kampaň. „Európska únia, to je úžasný projekt a my sme všetci na Slovensku veľmi radi, že sme jeho súčasťou,“ prihováral sa divákom.

Pôvodné plány predstaviť logo na tlačovej konferencii sa zmenili na okázalú akciu, v ktorej sa mohli predviesť známe tváre Smeru. Nebyť galavečera, logo by si podľa Lajčáka nik nevšimol. Keďže ho už išli dať tlačiť na reklamné predmety, musel byť podľa neho už vo februári.

Minister s logom. Foto - TASR
Minister s logom. Foto – TASR

Dôstojne a úspešne

Na scéne galavečera sa prestriedali hudobný virtuóz Filip Jančík, operná speváčka Adriana Kučerová a so špeciálnou tanečnou choreografiou vystúpili The Pastels a Čarovné ostrohy. Vystúpenia trvali okolo päť až desať minút.

Svetelnými efektmi nešetrili, keď na projekcii predstavovali viaceré podoby hravého loga od 23-ročného študenta VŠVU Jakuba Dušičku.

„Tak a nové logo je na svete. Od tejto chvíle bude na očiach slovenskej, európskej i svetovej verejnosti a ja naozaj verím a som o tom presvedčená, že bude reprezentovať rovnako dôstojne a úspešne, ako sa to darí ministrovi zahraničných vecí a zároveň podpredsedovi vlády. Privítajme Miroslava Lajčáka,“ zahlásila vzápätí moderátorka večera Andrea Belányiová.

Video: Porovnajte si spot zo snemu Smeru a z predstavenia loga
autorka: Martina Koník

Logo bude najviditeľnejšie, vysvetľuje šéf diplomacie. Dnes je však viac na pretrase to, či akcia nebola plytvaním verejných peňazí. Žiadosti, aby ukázal doklady, koľko čo stálo, spolu s Ficom odbíja obvineniami, ako bývalí zamestnanci ministerstva Zuzana Hlávková a Pavol Szalai zámerne útočia s cieľom poškodiť úspešné predsedníctvo. Premiér nadáva novinárom do „špinavých protislovenských prostitútok“.

Fico: Veľmi milá akcia

Otázka týkajúca sa konečného účtu ich dráždi od začiatku. Lajčák sa hneď po galavečere priamej odpovedi vyhol. Fico zase poúčal novinárov, nech si v slovníku pozrú, čo je štátna reprezentácia. „Keby zrovna to stálo neviem koľko, tak prínos, ktorý budeme mať z tohto predsedníctva, bude niekoľko-, niekoľkodesaťnásobne vyšší, než sú náklady spojené so štátnou reprezentáciou. Mrzí ma, že všetko hneď meriate eurami, lebo táto udalosť, ktorú sme teraz absolvovali, bola veľmi milá,“ vyhlásil Fico na tlačovej konferencii po ceremoniáli v SND.

Nevedno, prečo sa Lajčák bráni zverejneniu vyúčtovania, keď po galavečere vyhlasoval, že agentúru Evka vybrali transparentne a „všetky detaily súvisiace so zmluvou, ak ešte nie sú, tak budú, ale podľa mňa už sú zverejnené na internete v súlade so zákonom“.

Tak si to zhrňme: ministerstvo pôvodne hovorilo, že akcia vyšla na 156-tisíc eur s DPH. Denníku SME na jar tvrdilo, že honoráre umelcov vyplácala agentúra Evka. Lajčák v stredu priznal, že konečný účet je 240-tisíc a umelcov zaplatilo samotné ministerstvo. „Na koncerte vystúpilo 26 umelcov. Celková suma honorárov bola 32-tisíc eur.“

Denník N z archívneho záznamu RTVS zistil, že sa na pódiu objavilo 21 umelcov – Jančík, Kučerová, sedem členov skupiny The Pastels a 12 členov Čarovných ostrôh. Ich honoráre minister odmieta zverejniť, vraj ich chce chrániť pred lynčovaním, akému teraz čelí on.

Vtedajší predseda parlamentu Peter Pellegrini, prezident Andrej Kiska, premiér Robert Fico a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák vo februári 2016 na galavečere k predstaveniu loga predsedníctva v Rade EÚ. Foto - TASR
Vtedajší predseda parlamentu Peter Pellegrini, prezident Andrej Kiska, premiér Robert Fico a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák vo februári 2016 na galavečere k predstaveniu loga predsedníctva v Rade EÚ. Foto – TASR

Zmluva ministerstva s Evkou pritom hovorí, že „má zabezpečiť umelcov, moderátora podujatia, hudobné telesá, respektíve ďalších účinkujúcich“. Agentúra Evka od vypuknutia škandálu mlčí.

Ministerstvo dalo ďalších 40-tisíc eur Slovenskému národnému divadlu za prenájom budovy, technické zabezpečenie a občerstvenie pre účastníkov.

Prečo sa akcia podobala snemu Smeru? „Neviem. Zadanie také nebolo,“ odpovedal v stredu Lajčák. Režisérom galavečera bol Tomáš Eibner, ktorý v minulosti vyrábal spoty pre Smer. Strana Smer popiera, že by firma pre nich čokoľvek robila.

Premiér od Lajčáka nežiada, aby všetky nejasnosti vysvetlil. „Som predseda vlády a mojou povinnosťou je chrániť mojich ľudí.“ Za celou akciou vidí útok na úspechy Lajčáka.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Predražené predsedníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie