Denník N

Daniari spustili nový informačný systém za 67 miliónov eur

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Informačný systém bol zazmluvnený ešte v roku 2010. Daniari si od neho sľubujú, že od budúceho roku zabezpečí obojsmernú elektronickú komunikáciu.

Finančná správa dnes spustila nový informačný systém na správu daní. Má zabezpečiť, že od roku 2016 bude komunikácia na daňových úradoch prebiehať už len elektronicky. „Bez zavedenia tohto systému by sa to nedalo dosiahnuť,“ povedal šéf Finančnej správy František Imrecze.

Zmluvu na nový informačný systém podpísalo ministerstvo financií s firmou IBM ešte v roku 2010. Systém stál doteraz 66,8 milióna eur bez DPH.

„Ak sa bavíme o cene riešenia, tak tá suma je konečná. Rozsah zmluvy nebol navyšovaný. Ďalšie náklady budú na fázu podpory tohto systému,“ povedal Imrecze.

Najbližšie tri mesiace bude systém v nábehovej fáze.

Príbeh systému KONS

Nový informačný systém je druhý pokus daniarov nahradiť doterajší systém RDS od spoločnosti Novitech, ktorý daňové úrady využívajú už takmer dvadsať rokov. Daniari ho chceli vymeniť pred viac ako troma rokmi za systém KONS, ale po jeho kolapse sa vrátili k pôvodnému systému RDS.

Systém KONS, podobne ako ten aktuálny, dodala firma IBM. „KONS bol medziriešenie, na ktoré sa využila zmluva s IBM, a to medziriešenie zlyhalo. Typickou črtou toho bolo, že dodávateľ nezodpovedal za kvalitu a časovú správnosť dodávky. Zodpovednosť bola na Finančnej správe,“ povedal Imrecze. Vraví, že v súčasnosti má IBM veľmi jasne definované kritériá zodpovednosti.

Imrecze dodal, že Finančné riaditeľstvo je majiteľom všetkých licencií, ktoré si vyžaduje prevádzka systému. „Máme právo využívať licencie na daný systém v tom rozsahu, ktorý máme zaplatený,“ povedal šéf daniarov.

KONS stál podľa daniarov 6,37 milióna bez DPH. Pôvodne sa medializovala vyššia suma. Daniari tvrdia, že systém riešil iba DPH, ostatných daní sa vraj netýkal.

Prečo Finančná správa nepokračovala po opravách ďalej v tomto systéme? „Otázka, či by bol KONS lacnejší alebo nie, je veľmi hypotetická. Nepokračovali sme v tom preto, lebo funkčnosť systému, ktorú sme našli, nepostačovala na zabezpečenie fungovania Finančnej správy,“ vysvetľuje šéf daniarov.

V čase, keď sa systém KONS u daniarov zavádzal, bol ministrom financií Ivan Mikloš. Finančnej správe šéfoval Miroslav Mikulčík.

V kauze padali obvinenia, kto môže za nezvládnutý prechod na nový informačný systém. „Národná kriminálna agentúra skončila vyšetrovanie ešte koncom novembra minulého roku návrhom na podanie obžaloby na Miroslava M.,“ povedal v piatok hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Čo má priniesť nový systém

Daniari sľubujú podnikateľom od budúceho roku menej administratívy a rýchlejšiu komunikáciu. Komunikácia má byť totiž obojstranne elektronická.

Podnikatelia, ktorí sú platcami DPH, už komunikujú od minulého roku s daniarmi povinne elektronicky. Posielajú im elektronicky daňové priznania aj kontrolné výkazy DPH vrátane príslušných dokumentov.

No od januára majú s nimi elektronicky komunikovať aj daniari.

Nový systém má napríklad zabezpečiť aj to, že zoznam neplatičov sa nebude aktualizovať raz ročne, ale minimálne raz mesačne.

Daniari si od nového systému sľubujú aj to, že sa zlepší efektivita výberu daní. Dokumenty alebo informácie majú byť vtedy pre pracovníkov daňových úradov dostupné elektronicky podobne, ako to funguje v bankách. A ak by teoreticky chcel niekto meniť spätne napríklad dátum kontroly, systém to neumožní.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie