Denník N

Kaliňák nedostal pokutu za obchod s Bašternákom, koalícia ho podržala (+video)

Ministerstvo vnútra pod vedením Roberta Kaliňáka spravuje výzvu pre mimovládky. foto – TASR
Ministerstvo vnútra pod vedením Roberta Kaliňáka spravuje výzvu pre mimovládky. foto – TASR

Za nezrovnalosti v majetkových priznaniach nebude minister vnútra Robert Kaliňák pykať. Podľa opozície kamufloval údaje o obchode s vyšetrovaným podnikateľom Ladislavom Bašternákom. V parlamente sa vyhol pokute vďaka koaličnej väčšine.

Pokuta okolo 30-tisíc eur už nehrozí ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi zo Smeru za to, že do majetkových priznaní jednoznačne nenapísal údaje o obchode s podnikateľom Ladislavom Bašternákom, ktorého vyšetrujú pre daňové podvody. A to aj napriek tomu, že s novými detailami je ich obchod ešte viac podozrivý.

O zastavení konania voči Kaliňákovi vo štvrtok rozhodla koaličná väčšina v parlamentnom výbore pre nezlučiteľnosť funkcií.

Koaliční poslanci ho podržali aj napriek tomu, že im minister napriek sľubu nedodal úradné doklady týkajúce sa jeho kúpy podielu vo firme B. A. Haus od Bašternáka v roku 2013.

Video: Kaliňák nemusí platiť pokutu, podržal ho aj Kresák
autorka: Martina Koník

Kaliňáka preveroval parlamentný výbor pre podozrenie, že porušil zákon, keď do majetkových priznaní z rokov 2013 až 2015 nezapísal pohľadávku voči firme B. A. Haus, ktorú po Bašternákovi po vstupe do firmy prevzal. Za každé nesprávne majetkové priznanie mohol dostať pokutu 10-tisíc, za tri teda 30-tisíc eur.

Minister im iba zaslal list, že Bašternákovi dokopy vyplatil 430-tisíc eur – za podiel v B. A. Hause (akcie) dal osemtisíc eur a plus prevzal na seba pôžičky, čo dal Bašternák v minulosti B. A. Hausu, vo výške 422-tisíc eur. Tvrdí, že pôžičky poskytol spoločnosti ako akcionár, preto sú viazané na akcie, a tak stačilo v majetkových priznaniach vykázať „akcie“. Slovo akcie v priznaniach podľa Kaliňáka zahŕňa aj všetky pôžičky.

Kaliňákovi pritom po kúpe podielu od B. A. Haus prišlo na účet spolu 280-tisíc eur ako „splátky pôžičky“.

Trabant so zlatými tehličkami

„Presvedčil ma,“ povedal poslanec Mosta-Híd Peter Kresák s tým, že minister konal v súlade so zákonom.

Opoziční poslanci Veronika Remišová (OĽaNO) a Ľubomír Galko (SaS), ktorí iniciovali konanie voči Kaliňákovi, hovoria, že sa minister bráni pochybnou konštrukciou. „Je to, akoby pán minister v majetkovom priznaní napísal, že vlastní starý trabant, ale „zabudol“ uviesť, že kufor Trabantu je plný zlatých tehličiek. Samozrejme, že zlaté tehličky, ktoré sa nachádzajú v kufri auta, sú s autom previazané, no to ho nezbavuje povinnosti uviesť aj auto, aj tehličky v majetkovom priznaní,“ vyhlásili.

Kaliňák už od roku 2006 vykazuje vo svojich majetkových priznaniach, že vlastní akcie bez detailov. Aj preto jeho obhajoba neplatí, pôžičku podľa Remišovej zámerne zamlčal a „flagrantne porušil ústavný zákon“.

Remišovú podporil aj Ondrej Dostál z SaS. Ministrovo vysvetlenie označil za „evidentnú lož“.

Tajomný obchod

Práve vďaka firme B. A. Haus v lete vyšlo najavo, že Kaliňák obchodoval s Bašternákom. Dovtedy popieral, že by mali akékoľvek prepojenie. Kaliňák tvrdil, že si na kúpu vzal polmiliónový úver z Tatra banky. Doklady o kúpe už vtedy odmietol ukázať.

Údaje o státisícoch eur, ktoré Kaliňákovi B. A. Haus posielal na bankový účet, sa objavili vďaka poslaneckému asistentovi SaS Filipovi Rybaničovi, ktorého preto obvinili. Minister to vysvetľoval tak, že na účet mu chodia splátky pôžičiek.

Kaliňák doteraz hodnoverne nevysvetlil, ako sa mu podarilo urobiť taký výhodný biznis, keď v B. A. Hause získal podiel na luxusných nehnuteľnostiach a k tomu mu ešte aj prichádzali peniaze na účet.

Ostali iba sľuby

Všetky doklady o tom, ako od Bašternáka prevzal podiel v B. A. Hause, podpredseda Smeru doposiaľ neukázal. V októbri dokumenty sľúbila poskytnúť Národná kriminálna agentúra (NAKA), neskôr nečakane oznámila, že nič nedá, odvolala sa na prebiehajúce vyšetrovanie Bašternákovho prípadu.

Ešte predtým ich nedala ani samotná spoločnosť B. A. Haus, jej spolumajiteľ a Kaliňákov kamarát Marek Turčan napísal, že ich nemá, odovzdal ich elitným policajtom z NAKA. Výboru pritom stačili na preverovanie Kaliňáka aj kópie.

Bašternák a zametanie pod koberec

Bašternák figuruje vo veľkej daňovej kauze týkajúcej sa vratiek DPH. Od štátu mal neoprávnene získať milióny eur.

Polícia už raz zamietla jeho vyšetrovanie pod koberec. Prípad opäť začala riešiť až po tom, ako o tom v marci napísal Denník N a týždenník Trend. Doposiaľ nie je v prípade nik obvinený. Pre Bašternáka opozícia žiadala odchod Kaliňáka z funkcie. Obviňovala ho z toho, že má vplyv na vyšetrovateľov. On to odmieta.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie