Denník N

Policajti v Los Angeles zastrelili bezdomovca, vraj siahal po ich zbrani (video)

Incident sa odohral v nedeľu napoludnie. Reprofoto – YouTube
Incident sa odohral v nedeľu napoludnie. Reprofoto – YouTube

Muž bol podľa svedkov psychicky chorý. Video si za pár hodín pozreli dva milióny ľudí.

V Spojených štátoch opäť riešia prípad, keď policajti zastrelili neozbrojeného muža. V Los Angeles zomrel bezdomovec, ktorý bol podľa svedkov psychicky chorý.

Policajti v nedeľu okolo obeda reagovali na správy o prepade na ulici San Pedro, kde došlo ku konfrontácii viacerých ľudí. Bol medzi nimi aj neskôr zastrelený bezdomovec.

Celý incident nakrútil na video a neskôr uverejnil na Facebooku jeden zo svedkov. Za sedem hodín si ho podľa Los Angeles Times pozreli dva milióny ľudí.

 

Mŕtvemu mužovi podľa svedkov hovorili Africa. Na miestnej ulici žil niekoľko mesiacov, predtým strávil desať rokov v liečebni pre psychicky chorých.

Polícia na muža použila najskôr taser (elektronickú zbraň, ktorá má prúdom paralyzovať útočníka), ale bol „neúčinný“. Na videu nevidno detaily boja muža s policajtmi, no podľa výkrikov („Odhoď zbraň!“) to vyzerá, že sa snažil vziať policajtom pištoľ.

Nakoniec zaznelo päť rán od troch príslušníkov a muž zostal nehybne ležať na zemi. Podľa polície sa na mieste nenašla žiadna zbraň – zastrelený nebol ozbrojený.

Minulý rok tisícky ľudí protestovali proti zastreleniu 18-ročného Mika Browna vo Fergusone v štáte Missouri. Neskôr zasa policajt zadusil muža v New Yorku chvatom, ktorý má miestna polícia zakázaný.

Podľa šéfa losangelskej polície Steva Soboroffa je pri posúdení posledného prípadu kľúčové práve to, či sa muž snažil vziať policajtom zbraň. Tí tak mohli reagovať v sebaobrane. „Pre mňa je to jediné vysvetlenie, že sa to odohralo tak rýchlo. Eskalovalo to priamo pred našimi očami,“ povedal pre Los Angeles Times.

Denník napísal, že od roku 2000 sa vyskytlo dvanásť smrteľných incidentov, ktorých sa zúčastnili príslušníci polície. V roku 2014 nebol ani jeden, no tento rok ide už o druhý prípad.

Obeť spávala v stanoch, ktoré tu smú mať rozložené od 9. večer do 6. ráno. Cez deň ich však musia zbaliť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie