Denník N

Fico ohovára roky a robil to najmä ako opozičný politik, obvinili len Matoviča

Robert Fico aj Igor Matovič podľa majetkových priznaní vyzerajú, akoby nikde nebývali. Foto – TASR
Robert Fico aj Igor Matovič podľa majetkových priznaní vyzerajú, akoby nikde nebývali. Foto – TASR

Inzultácie a obvinenia politických protivníkov vyslovil už veľakrát aj Robert Fico, stačí si spomenúť na poslednú prezidentskú kampaň. Až v prípade Matoviča si však polícia všimla ohováranie. Politická diskusia musí byť posudzovaná oveľa veľkorysejšie, upozorňuje právnik.

Trestné stíhanie lídra OĽaNO Igora Matovič za ohováranie premiéra Roberta Fica otvára tému, kde sú hranice politického zápasu a čo je ešte v politickom súboji prípustné hovoriť o svojich súperoch.

Policajti z NAKA idú preverovať vyhlásenia poslanca, že predseda vlády s manželkou založili schránkovú firmu na Belize, ktorá si v tomto štáte otvorila bankové účty a bolo na nich takmer 675 miliónov dolárov. Trestné oznámenie na neho podal Fico osobne a vyšetrovateľ sa s ním stotožnil. Trestný zákon hrozí až päťročným trestom.

Úžerníci, korupčníci aj korytnačky

Výrokov, ktoré by sa mohli týkať trestného činu ohovárania, padlo v slovenskej politike veľa a veľa ich povedal aj Robert Fico.

Robert Fico a Svetlana Ficová podali na Matoviča spoločne trestné oznámenie za krivé obvinenie, že majú účty na Belize. foto - TASR
Robert Fico a Svetlana Ficová podali na Matoviča spoločne trestné oznámenie za krivé obvinenie, že majú účty na Belize. Foto – TASR

„Zarobil (Andrej Kiska) peniaze úžerou na chudobných ľuďoch, v úžere pokračuje v Českej republike, podľa jeho spoločníka zneužil charitu na politické ciele a má podľa všetkého blízko aj k sekte scientológov,“ hovoril premiér Fico v Novom Čase pred prezidentskými voľbami v roku 2014. Kiska na neho podal trestné oznámenie za ohováranie, polícia ho však rýchlo odmietla.

„Pán Mikloš je mimoriadne bohatý človek na Slovensku a možno bohatší ako Mečiar vďaka províziám z privatizácie SPP,“ povedal zasa opozičný politik Fico v roku 2003 o vtedajšom ministrovi financií z SDKÚ. Mikloš sa sťažoval na súde, nie však trestným oznámením, ale občianskoprávnou žalobou. Súd sa ťahal roky aj preto, že Fico na pojednávania nechodil. Mikloš na prvom stupni od predsedu Smeru vysúdil ospravedlnenie, neskôr však žalobu stiahol.

Privatizácia ho dráždila

„Predsedníčka vlády je neschopná, je klamárka a je podozrivá z korupcie,“ vravel zasa Fico ako líder opozície v roku 2011 o premiérke Ivete Radičovej. Ani v tomto prípade ho nikto za ohováranie nestíhal. Aj v tomto prípade mal súd problém doručiť Ficovi predvolanie. Nedokázali ho zastihnúť na žiadnej z jeho oficiálnych adries. Keď nakoniec pred súd prvýkrát prišiel, navrhol bývalej premiérke zmierenie a ona ho prijala.

Premiér si nekládol servítku pred ústa ani v prípade svojho neskoršieho koaličného partnera Vladimíra Mečiara. „Musel by som žiť ako korytnačka 250 rokov, aby som v tejto štátnej službe zarobil toľko peňazí, ako vy teraz hovoríte,“ hovoril mu v roku 2002. Už o štyri roky sa s lídrom HZDS dohodol, že spolu pôjdu do vlády.

Fico z korupcie nepriamo obviňoval niekdajšiu vládnu garnitúru za druhej Dzurindovej vlády aj ďalšími výrokmi. „Keby som bol býval súhlasil s takým postupom Transpetrolu, aký bol pripravený, dokonca života nemusím ani ja, ani mojich 15 generácií pracovať,“ tvrdil roku 2006 na konferencii Klubu 500. Rovnako by vraj nemusel pracovať a tiež jeho 15 generácií, „ak by sme zrealizovali letisko“.

Aj Matovič je k premiérovi a ľuďom zo Smeru ostrý a nosí v Národnej rade tričko s nápisom Fico chráni zlodejov. „Robert Kaliňák je symbolom hanby a korupcie,“ povedal Matovič o ministrovi vnútra v parlamente. „Spĺňate všetky parametre mafie,“ pokračoval.

Politika sa obvineniami nerieši

„Politická diskusia musí byť posudzovaná oveľa veľkorysejšie, z hľadiska nárokov na pravdu, úplnosť či presnosť,“ hovorí advokát kancelárie Paul Q Tomáš Kamenec, podľa ktorého to konštatuje aj viac rozhodnutí Európskeho súdu pre ľudské práva.

„V Európe nebýva zvykom, že by sa politická diskusia riešila prostredníctvom trestného práva. To sa deje skôr v Turecku či u východných susedov našich východných susedov.“ Podľa advokáta však táto tolerancia nie je úplne neobmedzená a netýka sa extrémnych výrokov. Napríklad na nepravdivé obvinenia z nejakého násilného trestného činu by asi nepožívali ochranu.

O vyššej tolerancii k výrokom v politike sa píše aj v sťažnosti, ktorú vyšetrovateľom poslal Matovič a jeho právnik Daniel Lipšic. „Trestné stíhanie jedného z lídrov parlamentnej opozície za výroky, ktoré sa týkajú možných podozrení z korupčného konania, kde poškodeným je predseda vlády a jeho manželka, je bezprecedentnou snahou obmedziť slobodu prejavu v oblasti, kde je sloboda prejavu v demokratickej spoločnosti najviac chránená: v oblasti politického prejavu voleného opozičného poslanca, ktorý sa obsahovo týka takmer definičnej veci verejného záujmu (korupcie vo verejnom sektore).“

Fico zatiaľ na obvinenie lídra OĽaNO nereagoval.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie