Denník N

Amerika a svet v prechodnom štádiu

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Od iných vlád by bolo múdre, keby robili viac, než len čakali a sledovali, ako sa nová americká administratíva vyvrbí.

Za menej ako dva mesiace bude americká politická premena na konci. Štyridsiaty piaty prezident Spojených štátov amerických sa zabýva v Oválnej pracovni. Novozvolený prezident Donald Trump sa stane prezidentom Trumpom; prezident Barack Obama sa pridá k Jimmy Carterovi, George H. W. Bushovi, Billovi Clintonovi a George W. Bushovi ako žijúci bývalý prezident.
Čo nevieme, čo vieme
Silnejú špekulácie o Trumpovej pravdepodobnej zahraničnej a domácej politike, ale len málo z nich, ak vôbec nejaké, majú význam. Viesť kampaň a vládnuť sú dve veľmi rozdielne aktivity a nie je dôvod sa domnievať, že to, ako Trump poňal kampaň, bude diktovať, ako pristúpi k vládnutiu. Tiež doteraz nevieme, kto budú kľúčoví poradcovia a ako (a ako dobre) budú spolupracovať.

Uprostred tejto neistoty je však niekoľko vecí, ktoré vieme. Prvá je tá, že Trumpa privíta hromada ťažkých medzinárodných výziev. Je isté, že sa žiadny z týchto problémov nevyrovná studenej vojne na jej vrchole, ale počet a komplexnosť obtiažnych tém nemá v modernej dobe precedens.
Blízky východ a Európa
Na čele tohto zoznamu bude Blízky východ, oblasť v pokročilej fáze rozpadu. Sýria, Irak, Jemen a Líbya sa stretávajú so zmesou občianskych a zástupných vojen. Jadrová zmluva s Iránom v najlepšom prípade zvláda jeden aspekt iránskej moci a to iba na obmedzený čas. Islamský štát (ISIS) možno stratí svoje teritóriá, bude však (spoločne s ďalšími skupinami) v ďalších rokoch stále znamenať teroristickú hrozbu. Ťažký údel miliónov utečencov predstavuje nielen humanitárnu tragédiu, ale aj ekonomické a strategické bremeno tak pre krajiny v regióne, ako aj pre Európu.

A Európa už čelí mnohým významným rizikám, vrátane ruskej agresie na Ukrajine, brexitu, nárastu populizmu a nacionalizmu a nízkej úrovne ekonomického rastu. Turecko predstavuje výnimočný problém, vzhľadom k jeho rastúcej neliberálnosti doma a vrtošivému správaniu vonku. Fakt, že sa sýrski Kurdi preukázali ako najlepší partner Američanov proti ISIS, len pridáva na komplexnosti tém v zahraničnej politike.
Každý si bez trestu robí, čo chce
Stabilita východnej Ázie je ohrozená rastom Číny a jej strategických ambícií, pokrokom Severnej Kórey vo vývoji jadrových balistických rakiet, a prítomnosťou námorných a teritoriálnych sporov a nárokov. V južnej Ázii sa obnovilo napätie medzi Indiou a Pakistanom, dvoma nukleárnymi rivalmi s bohatou históriou konfliktov. Rovnako tak je neistá budúcnosť Afganistanu, kde sa za viac ako desať rokov medzinárodného zapojenia a pomoci nepodarilo dosiahnuť vytvorenie schopnej vlády alebo potlačiť Taliban či ďalšie ozbrojené opozičné skupiny.

Na ropu bohatá Venezuela má mnoho charakteristík skrachovaného štátu. V Afrike aj v mnohých krajinách prevláda zmes zlej vlády, nízkeho ekonomického rastu a terorizmu alebo občianskej vojny (alebo oboch). A na globálnej úrovni sa uplatňuje veľmi málo, ak vôbec nejaké, pravidiel či pokút za riskantné správanie v dôležitých oblastiach (medzi nimi je prvoradý kyberpriestor).
Najprv nové vedenie krajiny
Aj keď vedenie kampane nie je to isté ako vládnutie, Trumpova kampaň pridala pár komplikácií, ktorým bude čeliť. Tým, že uprednostňuje pravidlo „Amerika ako prvá“, vyvolal Trump otázky medzi americkými spojencami, či je múdre pokračovať v spoliehania sa na USA. Zrejmý zánik transpacifického partnerstva vyvolal nepokoj v Ázii a južnej Amerike ohľadne americkej predvídateľnosti a tiež otázku, či USA zostanú propagátorom globálneho obchodu, alebo sa uchýlia k nejakej forme protekcionizmu. Mexiko, ktoré bolo počas kampane terčom Trumpovej kritiky, čelí jedinečnému súboru tém týkajúcich sa obchodu i imigrácie.

Nastupujúci prezident a všetci okolo neho budú pod tlakom, aby sa všetky tieto témy riešili čo najrýchlejšie, ale bolo by žiaduce, aby si dali na čas. Prioritou by pre túto chvíľu a pre nadchádzajúce mesiace malo byť zostaviť nové vedenie krajiny. Musí sa obsadiť nejakých 4000 pracovných pozícií. Nová administratíva sa bude tiež musieť naučiť pracovať spoločne a zhodnotiť existujúcu politiku, než sa rozhodne prísť s novou.

Počas prvých sto dní bude administratíva pod značným drobnohľadom a bude predmetom mnohých očakávaní. Na prvých sto dňoch z celkových 1460 dní volebného obdobia prezidenta však nie je nič magické. Je lepšie veci dotiahnuť do konca, než sa viazať na nejaký termín.
Rovnováha medzi poriadkom a chaosom
Od iných vlád by bolo múdre, keby robili viac, než len čakali a sledovali, ako sa nová americká administratíva vyvrbí. Spojenci by mali zvážiť, ako by mohli zlepšiť svoj príspevok do spoločnej obrany. Mali by prísť s nápadmi, ako najlepšie čeliť otázkam ako Rusko, Čína, ISIS, Severná Kórea a Irán. Rovnako tak by mohli začať premýšľať, ako chrániť a posilňovať globálny obchod pri absencii nových dohôd pod vedením USA.

V tejto novej ére bude rovnováha medzi globálnym poriadkom a chaosom určená nielen akciami Spojených štátov, ale čím ďalej tým viac aj tým, čo sú pripravení urobiť ich dlhodobí spojenci.

© Project Syndicate

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie