Denník N

Niekoľko technických poznámok k volebným zmenám

Vládna koalícia už pred časom ohlásila zmeny volebného systému regionálnych volieb i zavedenie niekoľkých technických zmien v ostatných typoch volieb. A vyzerá to tak, že do konca tohto roka ich aj schváli. Aj napriek otáznikom, ktoré vyvolávajú.

Poďme od toho najpodstatnejšieho návrhu, hoci k zrušeniu druhého kola v regionálnych voľbách už relevantné argumenty povedané boli. Takže zopakujme len ten najdôležitejší.

Zrejmou výhodou druhého kola vo väčšinovom volebnom systéme je skutočnosť, že sa ním, okrem iného, odoláva tlaku extrémistov. Extrémisti len málokedy dokážu presvedčiť väčšinu, takže v druhom kole, a to aj hlasmi voličov v hygienických rukaviciach alebo s rúškom na ústach, demokratický kandidát zvykne víťaziť. Samozrejme s výnimkou banskobystrických volieb župana v roku 2013, keď voči Kotlebovi v druhom kole stálo, použijúc metaforu z úst Roberta Fica, vrece zemiakov.

Argumenty vládnuceho Smeru sú z mocenského hľadiska viac ako jasné. Smer postupne upadá, na druhé kolo si už netrúfa tak ako pred niekoľkými rokmi a prehrať regionálne voľby by bola pre verejnosť nielen indícia, ale rovno dôkaz klesajúcej popularity sociálnych demokratov. A voda na mlyn konkurenčnej SNS.

Smer si zrejme neverí vo viacerých regiónoch, ale minimálne v dvoch mu jednokolová voľba môže pomôcť. Či už v snahe získať regionálny post pre svojich ľudí, alebo pri odôvodňovaní vlastnej porážky.

Banská Bystrica a Bratislava

Obzvlášť Banská Bystrica bude v tomto boji zohrávať dôležitú úlohu, keďže poraziť Kotlebu bude mať mimoriadne silný symbolický náboj. Nepôjde totiž len o nejaký regionálny post, ale o podstatu celého štátu.

Hoci jednokolová voľba hrá do karát práve Kotlebovi, v prípade porážky dokáže Smer jednoduchšie ukázať na vinníka. Ak kandidát Smeru v súboji so šéfom extrémistov prehrá, Smer bude vinu hádzať predovšetkým na liberálov z SaS. Keďže oni, vzhľadom na silné argumenty v prospech dvojkolovej voľby, nemajú dôvod ustúpiť, postavia určite vlastného kandidáta, čím sa roztrieštia hlasy ešte stále demokratickej väčšiny. Ak však súčasný riaditeľ múzea SNP Kotlebu porazí, bude si Smer víťazstvo uzurpovať bez ohľadu na to, či jeho kandidáta podporia aj niektoré pravicové strany.

Druhým dôležitým regiónom bude vo voľbách ten bratislavský. Skúsenosť z komunálnych volieb 2010 ukazuje, že ak Smer dokáže postaviť dobrého kandidáta a pravicová opozícia to so svojím personálnym výberom zvykne domrviť, dokážu sociálni demokrati zvíťaziť aj v inokedy tradičnej pravicovej bašte. Jednokolová voľba mu v tom výrazne pomôže, pretože okrem kandidáta SaS budú mať ambíciu zvíťaziť určite aj viacerí nezávislí a verejnosti známi jednotlivci.

Smer potrebuje skalp pravice ako soľ. Bez ohľadu na to, o aký typ volieb, s akou voličskou účasťou, ide. Od prehratých prezidentských volieb upadá, navyše jeden škandál strieda ďalší. Horúcim kandidátom na odvolanie už nie je iba minister vnútra Robert Kaliňák, ale aj inak imidžový minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Ako spojiť voľby

Toľko k návrhu zrušiť druhé kolo volieb županov. Ak niečo z návrhov Smeru k volebným zmenám ešte stojí za diskusiu, určite pôjde o spojenie termínov volieb. Lenže žiadalo by si to trochu revolučnejší návrh. Čiže regionálne voľby nespojiť len s komunálnymi, ale aj s parlamentnými. Ako model môže poslúžiť švédska demokracia, kde sa volia poslanci na všetkých troch úrovniach vertikálnej deľby moci v jeden deň.

Iste, vyvstáva tu jedna dôležitá otázka. Čo sa stane, ak z rôznych dôvodov dôjde k predčasnému ukončeniu volebnej periódy niektorého zo zastupiteľských orgánov. Práve na Slovensku totiž predseda vlády už viackrát stratil dôveru väčšiny parlamentu, čo viedlo k predčasným voľbám.

Švédska ústava jasne predpisuje, kedy sa konajú riadne voľby. Od roku 2014 každú druhú septembrovú nedeľu po ukončení štvorročného volebného obdobia. Politický systém vo Švédsku pozná aj termín predčasných volieb, respektíve aby sme boli presní, mimoriadnych volieb, ale s dôležitou poznámkou, že volebné obdobie novozvolených orgánov po prípadných predčasných voľbách trvá len do termínu riadnych volieb.

V povojnovej histórii Švédska sa predčasné voľby konali naposledy v roku 1958. V prípade Slovenska od systémovej zmeny v roku 1989 už trikrát, keďže aj druhá Dzurindova vláda skončila v predčasnom termíne, aj keď iba o niekoľko týždňov.

Otázne by, samozrejme, bolo, či by sa na Slovensku našla ústavná väčšina na zavedenie takejto zmeny. Politici (ale aj rôzne nátlakové združenia) radi využívajú hrozbu predčasných volieb (prípadne priamo ľudové hlasovanie o vypísaní nových volieb) ako nástroj politickej komunikácie. Opozícia rada vyslovuje nedôveru šéfovi vlády a niekedy sa k nej pridajú aj koaliční poslanci. S kalkuláciou, že nové volebné obdobie bude trvať štyri roky a ľudia zabudnú, že hlasovali proti vlastnému premiérovi či premiérke. Ak by volebné obdobie po predčasných voľbách malo trvať len niekoľko mesiacov, zrejme by si politici rozmysleli, či tento nástroj politického súboja budú ďalej používať.

Ale dá sa to

Napokon posledná technická poznámka sa týka volieb prezidentských. Podľa prezentovaných argumentov sa v prezidentských voľbách nedá uskutočniť druhé kolo zo zahraničia poštou, pretože to vraj z objektívnych príčin nie je možné. Ale je, pritom nemusíme hovoriť o moderných metódach voľby prostredníctvom internetu. Stačí, že voliči v zahraničí dostanú ešte pred prvým kolom lístky aj pre druhé kolo.

Samozrejme, s menami všetkých kandidátov, bez ohľadu na výsledky prvého kola. Volič totiž určite bude informovaný, ktorí dvaja kandidáti postúpili. Možno bude viac lístkov neplatných, pretože niektorí voliči predsa len zakrúžkujú nepostupujúceho kandidáta, ale určite budú tvoriť mizivé percento z celkového množstva odovzdaných hlasov.

Politika je však často o záujmoch politickej elity, volič je až na druhom mieste. Ale i motyka môže vystreliť a Smer spolu s dvomi koaličnými partnermi predsa len pouvažujú aj nad záujmami demokraticky uvažujúceho občana.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie