Denník N

Nemocnice sa chystá štát opäť oddlžovať

Ministerstvo zdravotníctva očakáva, že štát finančne pomôže väčšine malým a niekoľkým veľkých nemocniciam.

Štátne nemocnice by sa po niekoľkých rokoch mohli opäť oddlžovať. Podľa ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD) je takémuto riešeniu starých dlhov nemocníc naklonený aj rezort financií. Presný termín však podľa jeho slov závisí od dohody.

V rozhovore minister avizoval, že oddlženie sa dotkne iba tých zariadení, ktoré nebudú vytvárať nové dlhy. Ministerstvo očakáva, že pôjde o väčšinu malých a niekoľko veľkých zariadení.

Bez prevádzkovej straty

„Náš návrh je taký, že oddlžovať sa budú iba nemocnice, ktoré už negenerujú bežnú prevádzkovú stratu. To znamená, že môžu mať nejaké staré dlhy, ktoré vznikli v minulosti, ale tá podmienka je nastavená tak, že aspoň pol roka pred oddlžením musí nemocnica generovať prevádzkový zisk,“ povedal šéf Inštitútu zdravotnej politiky ministerstva Ivan Poprocký.

Ďalšími z podmienok budú aj vyrovnané podlžnosti voči verejnému sektoru a strednodobý udržateľný plán rozvoja.

Oddlženie nebude mať podľa ministerstva vplyv na deficit a dlh verejných financií, keďže v tých sú započítané aj pohľadávky nemocníc vyše 200 miliónov eur. Ide o záväzky po lehote splatnosti. Očakáva sa, že ďalších 50 miliónov vygenerujú zdravotnícke zariadenia v tomto roku.

Ministerstvo verí, že oddlžovanie obháji aj pred Európskou komisiou. Na margo nepovolenej štátnej pomoci rezort argumentuje rozhodnutím o pomoci pre štátne poisťovne cez navyšovanie základného imania.

Oddlžovali sa už trikrát

Nemocnice sa už v minulosti oddlžovali trikrát, prvýkrát za vlády Mikuláša Dzurindu prostredníctvom spoločnosti Veriteľ. Na tento účel sa vtedy využilo asi 664 miliónov eur.

Oddlžoval aj prvý kabinet Roberta Fica, nemocniciam poskytol 130,2 milióna eur, ktoré mali pôvodne do 15 rokov vrátiť, v rámci oddlžovania sa im však tento dlh odpustil.

Posledné oddlžovanie bolo v roku 2011 za vlády Ivety Radičovej. Nemocnice vtedy dostali na zmazanie dlhov vyše 300 miliónov eur. Oddlžovanie malo byť pôvodne spojené s transformáciou nemocníc na akciové spoločnosti, tá sa nakoniec zastavila.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie