Denník N

Neboli sme len referenti, ohradila sa Hlávková pred poslancami. V Smere vidia útok na Lajčáka (+video)

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Poslanec Smeru hovorí, že za kauzou okolo predsedníctva môže byť snaha spochybniť Miroslava Lajčáka, o ktorom sa vraj šepká ako o možnom kandidátovi strany na prezidenta.

„Hovorilo sa tu o tom, že sme boli mladí referenti, nebolo to celkom tak,“ vystúpila dnes ráno na zahraničnom výbore parlamentu Zuzana Hlávková z kauzy možného plytvania pri kultúrnych podujatiach k slovenskému predsedníctvu v Rade EÚ.

Poslancom vysvetlila, že pracovala o osem tried vyššie, vo funkcii štátny radca. Jej kolega Pavol Szalai bol dokonca hlavný štátny radca, čo je v zaradení štátnej služby desiata trieda z jedenástich.

Ministerstvo odkazom na referentské pozície ešte v pondelok spochybňovalo ich výpovede, lebo podľa názoru rezortu nemohli mať dostatok informácií.

„Bývalá zamestnankyňa sa vyjadruje k veciam, o ktorých vzhľadom na svoje referentské zaradenie nemohla mať kompletnú vedomosť, nesúvisia s jej pracovnou náplňou a presahujú trvanie jej pracovného pomeru, keďže odišla v prvej fáze príprav,“ napísal do stanoviska hovorca Peter Stano.

Ľudia Smeru vidia za prípadom útok na predsedníctvo, niektorí aj osobne na Miroslava Lajčáka. O Lajčákovi sa podľa poslanca Smeru Mariána Kéryho šepká, že o ňom v strane uvažujú ako o ich prezidentskom kandidátovi. Na zahraničnom výbore zauvažoval, že za kauzou okolo predsedníctva môže byť snaha spochybniť ho.

Video: Lajčák budúci prezident? Podľa poslanca Smeru otvorená možnosť
autorka: Martina Koník

Šípoš: Stretnutie nestačí

Hlávková poslancom vysvetlila, čo vlastne s kolegami a mimovládkou Transparency International Slovensko od ministerstva zahraničných vecí žiadajú. V prvom rade chcú, aby bolo zverejnené zadanie k prieskumu trhu, vďaka ktorému organizáciu galavečera k uvedeniu loga získala agentúra Evka.

Bývalá zamestnankyňa si myslí, že rezort by mal okrem toho prezradiť mená agentúr, ktoré s Evkou v užšom tendri súťažili, zápisnicu z výberu víťaznej firmy a všetky faktúry k podujatiu, aby úradníci spoľahlivo vyvrátili, že podujatie nestálo viac ako 230-tisíc eur.

Minister Miroslav Lajčák včera pozval zástupcov Transparency International, aby si tieto dokumenty prišli pozrieť priamo na ministerstvo. „Vzhľadom na to, že Transparency International ponúka iný výklad, ponúkli sme im stretnutie, aby sme si mohli rozdielne právne výklady aj v tomto prípade vysvetliť,“ potvrdil aj Lajčákov hovorca Peter Stano.

Video: Lajčákovo ministerstvo nehovorilo pravdu, teraz chce dôveru bez dôkazov
autorka: Martina Koník

Podľa Gabriela Šípoša z Transparency takéto stretnutie nestačí. „Prístup k informáciám nemôže byť limitovaný osobnými stretnutiami, majú na ne právo všetci občania Slovenskej republiky.“

Šebej ohriakol Blahu

Ministra Miroslava Lajčáka pred poslancami obhajoval štátny tajomník Ivan Korčok, ktorý má predsedníctvo na starosti. Zopakoval ministrove slová, že či došlo k porušeniu nejakého zákona, nemôžu povedať poslanci, ale kontrolné orgány. Lajčák už požiadal o preverenie zákaziek Úrad pre verejné obstarávanie a Najvyšší kontrolný úrad.

Ministra sa opäť zastal poslanec Smeru Ľuboš Blaha. Hlávkovú už nevolal „referentka“, ale „radkyňa“.

„Médiá živia predstavu o skorumpovanej chobotnici v celom rezorte, lebo tak by to jedine mohlo vyzerať,“ povedal Blaha. „To by nemohla byť záležitosť jedného či dvoch ľudí. A jediní hrdinovia sú tu pani Hlávková a pán Szalai, a, samozrejme, pán Šípoš, ten je hrdina vždy. Tomu sa mi nechce veriť. Spochybňujeme štát.“

Podľa Blahu je kauza umelo nafúknutá a médiá riešia, ako sa majú nakupovať chlebíčky. Podľa neho sa do budúcna môže ozvať akákoľvek úradníčka, ktorej sa nebude páčiť, že sa nakúpili chlebíčky s vajíčkom, lebo ona si predstavovala, že sa majú nakúpiť chlebíčky s paprikou.

Predseda zahraničného výboru František Šebej z koaličného Mosta-Híd Blahu ohriakol. „Ľudia, ktorí majú záujem o slobodný prístup k informáciám, neútočia na štát. Pripúšťam akúkoľvek polemiku, ale tento typ diskusie nepomáha tomu, aby sme sa dozvedeli to, čo majú pani Hlávková a Szalai na mysli. Ich záujem je legitímny.“

Funkcie a platové triedy v štátnej službe

  1. referent
  2. samostatný referent
  3. odborný referent
  4. hlavný referent
  5. radca
  6. samostatný radca
  7. odborný radca
  8. hlavný radca
  9. štátny radca
  10. hlavný štátny radca
  11. generálny štátny radca

Video: Zuzana Hlávková: Vyjadrenia premiéra sú urážlivé a vulgárne
autorka: Martina Koník

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Predražené predsedníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie