Denník N

V parku v Nitre už štát objednal práce za vyše 400 miliónov, pri všetkých je Strabag

Slávnostný štart stavby priemyselného parku. Foto N – Tomáš Benedikovič
Slávnostný štart stavby priemyselného parku. Foto N – Tomáš Benedikovič

Doprastav a Strabag znova uspeli v tendri, ktorý organizoval Viktor Stromček zo Smeru.

Manažéri stavebnej spoločnosti Strabag majú ďalší dôvod na oslavu. V stredu s konzorciom pod jeho vedením štát podpísal zmluvu na stavbu obchvatu Čadce za 240 miliónov eur a vo štvrtok zverejnil informáciu, že konzorcium Doprastav – Strabag si vybral aj na ďalšie práce v priemyselnom parku, v ktorého centre bude rásť automobilka Jaguar Land Rover.

„Uchádzač splnil všetky požiadavky verejného obstarávateľa stanovené v súťažných podkladoch a ponúkol za uskutočnenie predmetu zákazky najnižšiu cenu,“ píše štátna firma MH Invest v oznámení o výsledku obstarávania prác pod názvom „Príprava cestnej infraštruktúry – strategický park Nitra“.

S akou cenou prišlo do súťaže víťazné konzorcium Doprastav – Strabag, nie je známe. MH Invest zatiaľ zverejnil iba predpokladanú maximálnu cenu 199 miliónov eur bez DPH.

Keď sa nikto v zákonnej lehote proti výsledku neodvolá, môže štát s víťazom podpísať zmluvu.

Nejde o prvý úspech firmy Strabag pri príprave pôdy pre park pre Jaguar a ďalšie firmy. Dostal tiež za úlohu zrealizovať „prípravu priemyselného parku“ za 123 miliónov eur a štát ho označil tiež za víťaza pre zabezpečenie hrubých terénnych úprav za 95 miliónov eur.

Celkovo už štát poschvaľoval na rôzne práce okolo nitrianskeho priemyselného parku asi pol miliardy eur. To je ešte pomimo oficiálnej pomoci pre investora, ktorú štát schválil v hodnote 130 miliónov eur.

Štát hovorí, že priamu pomoc automobilke treba od ostatných investícií do parku rozlišovať, pretože park tu bude aj pre iné firmy a nielen pre Jaguar. Posledné slovo v odpovedi na otázku, či ide o nedovolenú štátnu pomoc, bude mať Európska komisia.

Posledný veľký úspech Strabagu sa líši v tom, že v tendri Strabag nezvíťazil sám, ale v konzorciu s Doprastavom, pričom Doprastav je lídrom konzorcia.

V súťaži víťazovi konkurovalo ešte konzorcium firiem Váhostav a M-Silnice. Druhá menovaná sa podobne ako Strabag a Doprastav uchádzala aj o tri veľké štátne zákazky na stavbu diaľnic. Jednou z nich sú stavebné práce na obchvate Čadce.

Vo všetkých prípadoch, aj v Nitre, aj pri diaľniciach, ide o zákazky, ktoré riadi štátny tajomník ministerstva dopravy Viktor Stromček (Smer).

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Automobilový priemysel

Ekonomika

Teraz najčítanejšie