Denník N

Vojenský tajný: Ochranka Kremľa musela byť blízko vraždy Nemcova

Bývalý námestník šéfa Vojenskej spravodajskej služby Vladimír Suchodolinský. Foto – TASR
Bývalý námestník šéfa Vojenskej spravodajskej služby Vladimír Suchodolinský. Foto – TASR

O okolnostiach vraždy opozičného lídra Borisa Nemcova hovorí bývalý slovenský vojenský a letecký pridelenec v Moskve Vladimír Suchodolinský. V Moskve bol na tejto pozícii štyri a pol roka, neskôr bol námestníkom riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby.

Ako funguje systém bezpečnosti blízko Kremľa?

Medzi návštevníkmi Červeného námestia a v priľahlých uliciach a námestiach sú pracovnici Federálnej služby ochrany (FSO). Sú v civile a pohybujú sa medzi ľuďmi. Ak by ktokoľvek chcel narušiť poriadok, zasiahnu. Správajú sa ako turisti. Keď som bol na Červernom námestí s delegáciou a niečo som potreboval, povedal som to človeku, ktorý strážil mauzóleum. Ten povedal len jedno slovo do vysielačky a človek z FSO v civile bol do 30 sekúnd pri nás. Tých ľudí je tam veľa.

Desiatky?

Myslím, že desiatky. Kamerový systém navyše sleduje aj celé okolie Kremľa.

Ako je to s bezpečnostnými opatreniami v okolí mosta, kde zabili Nemcova?

Celá oblasť je pokrytá kamerami. V Moskve existuje monitorovací kamerový systém Potok. Je na všetkých hlavných trasách. Kamery systému sú aj na moste.

Čo je systém Potok?

Systém kamier, ktorý dokáže monitorovať pohyb vozidiel a ľudí po hlavných trasách. Ak sa stanete objektom záujmu, sú vás schopní sledovať po celý čas, ako sa presúvate. Ak auto vrahov zachytili na moste, museli ho zachytiť aj čelne či zozadu. Majú prehľad, kde zabočilo do tých častí Moskvy, ktoré nie sú monitorované systémom kamier, kde kto vystúpil z auta.

FSO však tvrdí, že nemá kamery, ktoré by videli most.

To je podľa mňa hlúposť. Na moste som kamery videl osobne. Prinajmenšom na výjazde a vjazde na most je kamera určite.

Majú teda zaznamenané, kto na most vošiel a kto z neho zošiel?

Určite by to mali mať zaznamenané. A keď tvrdia, že kamery prechádzali opravami, môžeme špekulovať, či úmyselne alebo nie.

Majú teda záznam auta, ktoré odviezlo Nemcovových vrahov?

Myslím si, že áno.

Ako ďaleko od miesta činu mohli byť agenti FSO?

Maximálne niekoľko stoviek metrov. Ak by vyštartovali k miestu činu, museli by tam byť o pár desiatok sekúnd. V Moskve je veľký hluk, mohli sa pozerať iným smerom, ale aj reakcia bezpečnostných zložiek mohla byť bezprostredná.

Je zo spôsobu vraždy a jej okolností možné usudzovať, že vraždili ruské tajné služby?

Priamo vykonávateľmi byť nemuseli, mohli to však mať pod kontrolou. Ani Róberta Remiáša nezabili príslušníci SIS. V tomto prípade mohli byť vykonávateľmi nájomní vrahovia, nie je však vylúčené, že si ich najala niektorá z bezpečnostných zložiek.

Mohli teda ruské tajné služby o plánoch zavraždiť Nemcova vedieť?

Tipoval by som, že časti tajných služieb o nich vedeli. Ani tam služby nie sú jednoliate. Môže sa stať, že Vladimir Vladimirovič povie šéfovi, že ho už istý človek hnevá. Šéf služby povie riaditeľovi sekcie: „Páni, ten človek by mal dostať príučku.“ A ako to ide smerom nadol, môže si niekto nižšie povedať, že Vladimirovi Vladimirovičovi urobia radosť a zorganizujú niečo takéto. 27. február je v Rusku dňom špeciálnych služieb. Keď sa niečo podobné stane v ten deň, môže to byť ukážka toho, čo tie služby dokážu.

Je v Rusku človek ako Nemcov pod neustálym dohľadom tajných služieb?

Myslím si, že áno. Existuje niečo ako dennodenný monitoring. Podľa mňa bol pod takouto kontrolou, lebo sa chystala veľká demonštrácia. Potom sú nepravidelné kontroly, keď za ním niekto raz za týždeň vybehne, a monitorovali – samozrejme – celú jeho elektronickú komunikáciu. Bol podľa mňa pod absolútnou kontrolou.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie