Denník N

Jakeš, Mečiar, Fico a táraji (udalosti týždňa)

Radičová, Štrasser, Korda, Wienk, Bezák a Molnár vyberajú udalosť, prešľap i podcenený moment uplynulého týždňa.

Iveta Radičová, bývalá premiérkaradičová

Udalosť týždňa

Pred časom bývalý generálny tajomník ÚV KSČ Miloš Jakeš nazval kritikov komunistického režimu tárajmi. Svojho času Vladimír Mečiar opozičných politikov nazval, že sú to gágaji, táraji a prďúsi. A Robert Fico vyjadrenia Zuzany Hlávkovej označil ako táranie. Tri rôzne obdobia, tri rôzne osoby, ale rovnaká mentalita a rovnaké videnie sveta.

Prešľap týždňa

Recept na politický vývar: dusiť kauzy pomaly pod pokrývkou, pokiaľ prekypia, odstrániť penu z úst kritikov, opäť zakryť a dusiť ďalej. Stačí spochybniť dôveryhodnosť autorov kritiky: politickú opozíciu, médiá, nasledovať budú mimovládne organizácie, intelektuáli, analytici, politológovia, sociológovia… A tak bude mať dôveru Len On.

Citát týždňa

„Som predseda vlády Slovenskej republiky a mojou prácou je chrániť mojich ľudí.“

 

Ján Štrasser, spisovateľštrasser

Udalosť týždňa

Dievča, ktoré koplo do osieho hniezda korupcie a klientelizmu na Lajčákovom MZV, sa volá Zuzana Hlávková. Klobúk dolu! Je až tragikomické, že v rezorte, ktorý v rámci „sedláckosti“ iných rezortov vykazuje/vykazoval aspoň akú-takú serióznosť, sa udeje zlodejina na úrovni orientálneho bazára. Špička ľadovca. A čo je horšie: normálny ľadovec sa v globálnom oteplení raz roztopí, ale ten slovenský je z kvalitnej tatranskej žuly.

Podcenená udalosť

Poslanci si v poslednom okamihu zmrazili platy. Nebolo by pre Slovensko lepšie zmraziť väčšinu poslancov?

Citáty týždňa

Pondelok 21. 11. Reakcia Roberta Fica na informácie o čudných praktikách na ministerstve zahraničných vecí, na ktoré upozornila Zuzana Hlávková: „Neviem o tom nič, bol som informovaný, že bola nejaká tlačová konferencia, ani netuším, čo zase natárali.“ Logika práve omdlela: R. F. nevie o tom nič, ale vie, že natárali.

Streda 23. 11. Fico o novinároch: „Niektorí z vás sú špinavé protislovenské prostitútky.“ Mečiar v septembri 2002 reportérovi JOJ-ky na otázku, kde vzal peniaze na Elektru: „Ešte raz sa ma to opýtaš a takú ti jebnem, že sa nespamätáš.“ Akoby ich jedna mater mala. A ešte Mečiar o Ficovi: „Veľmi ťažko sa s ním robí. Horšie ako so ženou v deviatom mesiaci.“

 

Eugen Korda, novinár, .týždeň

korda

Udalosť týždňa

Zuzana Hlávková. Toto mladé dievča (a jej kolega) si nenechalo zlomiť chrbticu. Odolali lákavej ponuke ministra Lajčáka a odmietli teplé miestečka na ministerstve zahraničných vecí ako protislužbu za mlčanie. Chrbticu si zlomil minister. Jeho imidž slušného a poctivého človeka, ktorý si tak dlho budoval v korupciou presiaknutom Smere, zmizol ako letný sneh.

Prešľap týždňa

Neviem, či sa to dá označiť za prešľap týždňa. Každopádne je to hanba. A kto by sa mal hanbiť? Pani Žitňanská, pán Šebej, pán Kresák a ďalší. Naozaj vám nedochádza, čo sa v tejto krajine deje. Naozaj máte zadky prilepené k vládnym a poslaneckým stoličkám tak, že sa z nich nedá vstať bez hrozby úrazu a konečne povedať, že už máte toho dosť? Skutočne vám neprekáža, že zametáte cestičku ľuďom, ktorí po budúcich voľbách zmetú z politickej mapy tejto krajiny všetkých demokratov? Stojí to za to, len sa prizerať, ako sa táto krajina rúti do nešťastia? Čo sa ešte musí stať, aby sa vo vás pohlo svedomie? Keď vidím, ako sa vyhýbate pohľadom bývalých priateľov, pohľadom špinavých novinárskych prostitútiek, tak mi je vás ľúto. Naozaj. Stojí to za to?

Podcenená udalosť

Na futbalový zápas v Dunajskej Strede prišiel výkvet slovenských oligarchov, podvodníkov a skorumpovaných politikov okresného rangu, ktorým neformálne predsedal Viktor Orbán. Pri pohľade na skupinovú fotografiu tejto partičky je jasné, kto vládne Slovensku, aký typ ľudí určuje, ktorým smerom sa táto krajina obráti, ak sa nepodarí v najbližších voľbách otočiť koleso dejín.

 

Zuzana Wienk, riaditeľka Aliancie Fair-playwienk

Prešľap týždňa

Minister Lajčák dokonal tento týždeň svoju premenu a de facto sa stal Faustom slovenskej politiky. Po reakcii establišmentu na odhalenia Zuzany Hlávkovej, mladej Slovenky, ktorá sa pokúsila s kvalitným vzdelaním a dobrými úmyslami profesionálne vrátiť späť do krajiny, je nad slnko jasnejšie, že zapredal dušu oligarchickej chobotnici za kus odbornej práce pre Slovensko. Už jeho kandidatúra na generálneho tajomníka OSN, ale aj tento prípad odhalili, že akékoľvek výsledky odbornej práce stoviek skúsených a čestných ľudí dokáže zhodiť, či výrazne znemožniť cynická stranícka politika či zlodejská povaha systému, ktorý má svoje chápadlá všade. Potrebuje si odkrojiť aj z tých najmenších omrviniek, ktoré sú k dispozícii. Budem sa neoriginálne opakovať, ale ak premiér a s ním aj celá vláda nepochopia, že neschopnosťou zmeniť svoje správanie významne zvyšujú napätie v tejto krajine na neznesiteľnú úroveň, kotol čoskoro vybuchne. A jeho tak či onak nahradia extrémistické sily, ktoré prinesú rozsiahle škody celej krajine.

Citát týždňa

Premiér Fico bol dlhé roky zvyknutý vulgárne nadávať novinárom, mimovládkam, bankárom a mnohým iným skupinám. Tentoraz však prekročil všetky medze. Kým roky bol premiérom malej krajiny a jeho slová rezonovali len medzi Tatrami a Dunajom, tentoraz sa nechal uniesť ako premiér predsedajúcej krajiny Európskej únie. Jeho slová obleteli svet a budú nepriamo významne poškodzovať dobrú prácu iných ministrov a ich možnosti v zahraničí. A nielen ako kandidátov na významné medzinárodné funkcie.

 

Braňo Bezák, copywriter, hudobníkbezák

Udalosť týždňa

Tento týždeň sme boli svedkami vojny svetov. Svet, v ktorom „srdce musí ísť ruka v ruke s rozumom“, sa zrazil so svetom ideálov. „Takto to chodí“ narazilo na „Takto to má byť“. V tomto zápase nejde o peniaze. Ide o to, či chceme žiť vo svete, kde je neobmedzeným vládcom osobný prospech a úsilie o spoločné dobro je v lepšom prípade vysmievané a v horšom potrestané. Zuzana Hlávková v takom svete žiť nechce, a tak bojuje. Za nás všetkých.

Prešľap týždňa

Liberálna bublina vybuchla rozhorčením z toho, že tieto noviny uverejnili ťarbavý a zmätený text Milana Krajniaka. Liberálna demokracia zažíva ťažké časy, ale naozaj sme už takí vystrašení, že sa bojíme aj článkov v novinách? Teória, že Krajniak nie je pomýlený, ale zlovoľne prekrúca pojmy, aby mohol šíriť svoje lžievanjelium, je teória konšpiračná. A konšpiračné teórie by priaznivci liberálnej demokracie nemali šíriť.

Citáty týždňa

„Niektorí novinári sú špinavé protislovenské prostitútky.“ Robert Fico na tlačovej konferencii na úrade vlády.

„Veľmi si vážim toto stretnutie a cítim veľký rešpekt voči The New York Times. Obrovský rešpekt.“ Donald Trump v povolebnom rozhovore pre New York Times.

 

Norbert Molnár, Új Szómolnar

Udalosť týždňa

Vážený pán premiér, neviem, či som špinavá protislovenská prostitútka, lebo len niektorí z nás majú tú česť, ale som rád, že ste zvolili tento slovník, a tým deklarujete, že nie ste len agregátor PC slov typu soc., pol., zníž., nezam., rozp., najlep., úsp., ale ste človek, normálne človek, ktorý sem-tam stráca nervičky, a konečne tu nie je nuda, a vidieť, že ste rád, že máte túto lajčákovskú kauzičku, lebo prostitútky konečne nehovoria o ozajstných kauzách, a aj svet konečne píše o úspešnom slovenskom predsedníctve, síce interpretujú vaše slová, a nie úspechy, ale aj to je viac ako nič, ale predsa by som mal jednu námietku, lebo špinavá a prostitútka sú vynikajúce slová, ale protislovenská je taká mečiarovská podpásovka, v tomto vám Tomáš neporadil dobre, a ani to si nemyslím, že len vy a Lajčák ste slovenské predsedníctvo, takže tá dievčina aj s tým Transparentom neútočili na to predsedníctvo, vlastne ani neútočili, len tak skromne poukazovali na niečo, čo je naozaj len kauzička, oproti ostatným typu Bašternák a Bonaparte, ale keď sme už pri tomto našom slovníku, podotkol by som, že niektorí z vás politikov sú špinavé prostitútky, a neútočím, píšem túto nadmerne dlhú vetu bez vášní.

Podcenená udalosť

Vladimír Poór, Ivan Kmotrík, Michal Gučík, Viktor Orbán, József Berényi, Béla Bugár, Árpád Érsek, József Menyhárt, Gábor Csicsai, Gyula Bárdos, Zsolt Hernádi atď. Taká rôznorodá partia, že človek si ani nevie predstaviť, že oni sa môžu spolu stretnúť. A predsa. Všetkých nalákal Oszkár Világi na futbal do Dunajskej Stredy. Bola to taká slovensko-maďarsko-maďarská spolupatričnosť. Trošku gýčovitá, ale bola. Ľady sa topia, a nemá v tom prsty globálne otepľovanie.

Opravená veta týždňa

Niektorí z vás sú špinavé prostitútky.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie