Denník N

Babišova cesta k štátofirme

Zjazd českej vládnej strany ANO pobavil tým, ako veľmi pripomínal schôdzu zamestnancov.

Štát síce nemožno riadiť ako firmu, ale s niečím, čo navonok vyzerá ako politická strana, to však ide jedna radosť. Najzábavnejšie a zároveň aj najtrápnejšie na víkendovom zjazde českého vládneho hnutia ANO bolo, ako sa tam snažili aspoň občas predstierať nejakú diskusiu o kandidátoch, stanovách či prípadnom programe – keď už aj samotné vedenie strany považovalo za príliš nápadné, že žiadna nie je.

Nebol to totiž zjazd, ale skôr schôdza zamestnancov, ktorí si vypočuli majiteľov referát o rozkvete firmy a, aby sa dodržala forma, zdvihli ruku za všetko, čo im predložil.

Majiteľ Andrej Babiš určil, kto a aký „stranícky“ post v tejto pobočke Agrofertu zaujme i stanovy, ktorými sa jeho zatiaľ najúspešnejšia investícia bude riadiť.

Program vôbec nebol potrebný. ANO si bez neho vystačila pred voľbami a bude bez neho spokojne fungovať aj ďalej. Z nových hesiel nazývaných programovými prioritami je najlepší bod tri, podľa ktorého sa strana má riadiť zdravým rozumom. V praxi sa zatiaľ vždy neomylne ukázalo, že ním je záujem majiteľa.

Formát strany bol v prípade ANO vždy len maskou pre súkromnú firmu na jej ceste k privatizácii štátu a vlastne pre stvorenie štátofirmy. ANO sa dnes tejto masky zbavuje, pretože je nepraktická a aspoň do budúcich volieb ju ani nebude potrebovať. Verejne známe tváre, ťaháky predvolebnej kampane, otvorene nahradzujú na straníckych postoch manažéri Agrofertu.

Sem paradoxne dospelo vcelku pochopiteľné znechutenie voličov tradičnými politickými stranami – namiesto politikov, ktorí sa starali o verejný záujem málo, svoj osud zverili
do rúk firme a jej majiteľovi, ktorý sa oň nestará vôbec.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie