Denník N

Smer pred voľbami nenechá nič na náhodu

Fico si má podľa opozície hľadať iného kamaráta. Foto N – Tomáš Benedikovič
Fico si má podľa opozície hľadať iného kamaráta. Foto N – Tomáš Benedikovič

Dá sa predpokladať, že v predvolebnom roku bude výjazdová aktivita vlády Roberta Fica kulminovať.

V marci 2012 dosiahol Smer-SD v parlamentných voľbách nevídané víťazstvo, vďaka čomu mohol vytvoriť jednofarebnú vládu. Minulý marec jeho predseda Robert Fico utrpel nezanedbateľnú prehru v prezidentských voľbách, čo premiér vysvetľoval tým, že ľudia si ho žiadajú vo funkcii premiéra.

Zatiaľ sa z výskumov verejnej mienky zdá, že ľudia mu post doprajú aj v marci budúceho roku, len s tým rozdielom, že už nebude mať vládu a parlament na povel, ale bude môcť problémy opäť hádzať na hlavu nejakého koaličného partnera.

Na Smere je čarovné, že napriek mnohokrát opísanej akcionárskej štruktúre strany, okázalému bohatstvu a papalášskym manierom najvyšších predstaviteľov či napriek spojeniu s predraženými zákazkami a schránkovými firmami, si dokáže udržiavať imidž strany, ktorá sa zaujíma o obyčajných ľudí. Jedným z mnohých príkladov je premiérova rétorika k ukrajinskej kríze.

Hoci jeho hlasovania v Bruseli i spätný tok plynu sú v súlade s európskym stredným prúdom, svojim voličom hovorí to, čo chcú počuť, napríklad, že slovenskí výrobcovia nemôžu doplácať na geopolitický konflikt, s ktorým nemáme nič spoločné. Na takúto interpretáciu pozitívne reaguje asi tretina slovenskej populácie a preto nie je dôvod myslieť si, že s ňou Fico prestane.

Smer a jeho predseda zvládajú tak ako nikto umenie permanentnej volebnej kampane. Každoročné mesiac trvajúce oslavy MDŽ sú len estrádnym vrcholom. O čom inom sú reči, že vláda zoberie banskobystrickej župe právomoci pri čerpaní eurofondov? O čom inom ako o kampani bolo odpustenie dlhu Žiline, na čele ktorej stojí smerácky primátor?

O čom inom sú výjazdové zasadnutia vlády? Môžeme stokrát napísať, že ide o nesystémový prvok, ktorý žiadne regionálne problémy nerieši, ale v skutočnosti sú zasadnutia systémové až príliš, pretože z nich z troch štvrtín profitujú samosprávy, ktoré si zvolili správne.

Dá sa očakávať, že v predvolebnom roku bude výjazdová aktivita kulminovať rovnako ako Ficova prítomnosť pred tabuľou, na ktorej odškrtáva „opatrenia na zlepšenie životnej úrovne ľudí“. Tie sú súčasťou sociálnodemokratického balíčka, ktorý prezentoval Fico na júnovom mimoriadnom sneme strany a ktorý bol reakciou na jeho neúspech v prezidentských voľbách.

Smer, poučený prehrou vreca zemiakov v banskobystrických župných voľbách, prehrou svojho predsedu i decembrovými demonštráciami, ktoré si vyžiadali hlavu Pavla Pašku, celkom iste nenechá nič na náhodu. Občania si tak môžu byť istí, že ich životná úroveň stúpne hneď po tom, ako si zaplatia predvolebnú kampaň Smeru.

Prečítajte si tiež

Rok do volieb: Ako Fico plní sľuby alebo dajú sa zmerať istoty?
7 káuz Ficovej vlády „bez káuz“: One-man novela, J&T v SPP, CT problém…

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie