Denník N

Fico vidí za kauzou predraženého nákupu v Kaliňákovej nemocnici prezidenta Kisku

Za kauzou Kaliňákovej nemocnice je prezident Kiska, za kauzou u Lajčáka zas protislovenské médiá, hovorí premiér.

Tretia vláda Roberta Fica nemá kauzy, len „vymyslené nezmysly“. Za tie nemôžu Ficovi ministri, ale po médiách teraz už aj Andrej Kiska. Predseda vlády cez víkend pokračoval v taktike odrážania prípadov predsedníctva v Rade EÚ a predražených nákupov v nemocnici, ktorá patrí pod ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Otázky o kauzách jeho ministrov ho rozčúlili aj v sobotu v Rádiu Slovensko a v nedeľu v TA3. Priamo na ne neodpovedal, nevysvetlil ich. Pri kauze predraženého nákupu nemocnice sv. Michala, ktorá patrí pod ministerstvo vnútra, obvinil prezidenta Andreja Kisku, že za zverejnením informácií je práve on. Zaútočil naňho cez Nadáciu Zastavme korupciu, ktorá na prípad upozornila spolu s časopisom Trend.

„Nechcem hovoriť o jej pozadí, lebo vieme, že to je príprava na politickú stranu prezidenta Kisku,“ povedal premiér o nadácii v relácii Ta3 V politike. Kauza je podľa neho bublina.

Išlo už o druhý víkendový útok na Kisku, v sobotu o ňom premiér hovoril, že sa dopustil „nezmyselného veta“ pri zmene rokovacieho poriadku parlamentu. „Neviem, čo sa stará do vnútorného života Národnej rady,“ odkázal prezidentovi premiér.

Andrej Kiska na vyjadrenia premiéra nereagoval.

Ešte na začiatku novembra prezident vyhlásil, že by ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi odporučil pre kauzu Bašternák odchod a že Miroslavovi Lajčákovi prekazil kandidatúru na šéfa OSN Fico nenávistnými výrokmi o utečencoch.

Nadácia Zastavme korupciu sa voči Ficovým výrokom ohradila: „Premiérove obvinenia sú nonsens a pán premiér to veľmi dobre vie,“ povedal šéf nadácie Pavel Sibyla. Odmieta, že by nadácia robila analýzu nákupov nemocnice na Kiskov popud alebo že by s ním bola nejako spojená.

„Nákupom by sme sa zaoberali, nech by bol ministrom ktokoľvek, pretože ide o najväčší tender svojho druhu a ide o peniaze daňových poplatníkov,“ povedal Sibyla. Hovorí, že v blogu, ktorý o nemocnici zverejnili, pri mene Roberta Kaliňáka ani neuvádzali, za ktorú stranu je ministrom.

Nadáciu Zastavme korupciu financuje najmä spolumajiteľ Esetu Miroslav Trnka. Akcionári Esetu sú spoluvlastníkmi aj Denníka N.

Nakupovali v balíku, často predražene

Prípad nemocnice opäť upriamil pozornosť na Roberta Kaliňáka, jedného z hlavných aktérov kauzy Bašternák.

Nadácia Zastavme korupciu urobila analýzu veľkého nákupu pre nemocnicu sv. Michala. Ide o prvú nemocnicu, ktorú štát postavil po roku 1989. Nadácia sa pozrela na obstarávanie za takmer 23 miliónov eur, kde nemocnica nakupovala takmer 900 rôznych položiek.

Minister Kaliňák aj riaditeľ nemocnice hovorili, že nemocnica nakúpila za najlepšie ceny. Analýza nadácie Zastavme korupciu ukazuje, že výhodný bol nákup najdrahších prístrojov. Pri preverení 90 položiek, ktoré tvorili zhruba tretinu celého nákupu, však zistili niečo iné. „Zistenia Nadácie Zastavme korupciu ukazujú, že miesto šetrenia peňazí v skutočnosti mohlo dôjsť až k takmer 50-percentnému predraženiu,“ napísali na svojom blogu.

Nákup v štátnej nemocnici teraz preverí aj Národná kriminálna agentúra. Hovoriť o nej majú aj ľudia z nadácie s analytikmi ministerstva zdravotníctva a so zástupcami nemocnice.

„Z 89 porovnávaných položiek sa do Nemocnice sv. Michala len štyri kúpili lacnejšie ako v minulosti pre iné nemocnice. Pri všetkých ostatných štát pravdepodobne preplácal,“ vysvetľuje nadácia.

Zverejnila aj niektoré veľmi vysoké ceny: vozík PR9200 im zacenila firma Vitamed.SK na 328 eur za kus. Nemocnica ich kúpila 59 a jeden stál 1170 eur. Defibrilátor Philips Heartstart XL kúpila Univerzitná nemocnica v Martine za 5994 eur s DPH. Martinská nemocnica nakupovala jeden kus, Nemocnica svätého Michala ich nakupovala 14 naraz a jediný stál 11 520 eur s DPH, čiže takmer dvojnásobok.

Nemocnica analýzu spochybňuje a hovorí, že nadácia nemala dostatočné informácie o špecifikácii prístrojov, aby ich dokázala kvalifikovane porovnať.

Rozčúlili ho otázky o Lajčákovi

Podobne ako pri predraženom nákupe v nemocnici sv. Michala reagoval premiér aj pri problémových akciách k predsedníctvu Slovenska v Rade EÚ, na ktoré sa ho pýtal redaktor Braňo Dobšinský v Slovenskom rozhlase. Premiér sa rozčúlil a obviňoval moderátora, že je protislovenský, neskôr povedal, že je pod vplyvom opozície.

„Ak nie je čo skrývať, tak prečo niečo tajiť?“ pýtal sa moderátor Fica, prečo má Lajčák problém zverejniť, ktoré dve firmy okrem víťaznej agentúry Evka oslovili, aby spravili galavečer k prezentácii loga za 240-tisíc eur s DPH.

„Vyprosím si takéto správanie, patríte medzi novinárov, ktorí za každú cenu budú útočiť proti vláde a slovenskému predsedníctvu,“ rozprával premiér s tým, že trvá aj na výroku, ako sú niektorí novinári špinavými protislovenskými prostitútkami. „My sme v krčme alebo kde sme my dvaja? Prepáčte, vy ste redaktor Slovenského rozhlasu, ja som predseda vlády. Neskáčte mi do reči, rešpektujte to. Nie sme v krčme. Nie ste opozičný politik. Nie sme tu na rovnakej úrovni,“ povedal Fico moderátorovi Slovenského rozhlasu.

Výrok o špinavých protislovenských prostitútkach, o ktorom písali aj viaceré svetové médiá, potvrdil aj v nedeľu v TA3, kde povedal, že si za ním stojí.

Moderátorovi neodpovedal na žiadne otázky týkajúce sa ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a akcií k predsedníctvu, o ktorých prehovorila bývalá zamestnankyňa ministerstva Zuzana Hlávková. Minister Lajčák napríklad odmieta povedať, aké firmy oslovil v prieskume trhu, a neukázal ani zmluvy, kde boli sumy, ktoré ministerstvo zaplatilo v rámci akcie umelcom.

Na jar pritom Lajčák hovoril, že celé náklady na galavečer zaplatila agentúra Evka, ktorá ho organizovala. Teraz však potvrdil, že honoráre umelcov platilo priamo ministerstvo. Takže akcia stála viac, ako pôvodne tvrdil.

S kritikou RTVS pokračoval Fico aj v nedeľu v TA3. Stratila podľa neho svoju verejnoprávnosť. „Musíme hovoriť o tom, aké praktiky využívajú médiá. Mne a Smeru nikto nič nedaroval,“ povedal Fico v čase, keď na RTVS útočí najmä SNS Andreja Danka.

Inak ako premiér vidia RTVS diváci, čo ukazuje prieskum agentúry Median SK, kde sa ľudí počas troch mesiacov pýtali, ktoré spravodajstvo je najobjektívnejšie. V ňom po prvýkrát verejnoprávna RTVS predbehla Markízu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bratislavské nemocnice

Predražené predsedníctvo

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie