Denník N

Štefunkov projekt ožil, má web a pridala sa k nemu šéfka Profesie či Zora Jaurová

Ivan Štefunko. Foto N – Tomáš Benedikovič
Ivan Štefunko. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 28.11. – K Progresívnemu Slovensku sa hlásia ďalšie známe osobnosti. Iniciatíva o sebe naďalej hovorí ako o občianskom združení, a nie politickej strane.

Občianske združenie Progresívne Slovensko cez víkend zverejnilo svoj web, mená podporovateľov a členov správnej rady i digitálnu platformu, kde chce debatovať o problémoch Slovenska. K projektu okolo podnikateľa Ivana Štefunka sa doteraz hlásil napríklad zakladateľ Websupportu Michal Truban, advokát Radovan Pala či aktivista Martin Dubéci.

Teraz sa k nim pridali ďalší ľudia, čiastočne známi z IT biznisu. Členkou správnej rady Progresívneho Slovenska sa stala Michaela Jacová, ktorá zakladala fondy rizikového kapitálu v Neulogy Ventures, čo je firma Ivana Štefunka. Jacová je spoluorganizátorkou najväčšieho slovenského podujatia pre inovatívne firmy Startup Awards.

Okrem Jacovej je členkou správnej rady aj riaditeľka známeho on-line portálu Profesia.sk Ivana Molnárová. Tá sa v roku 2015 sa stala aj predsedníčkou správnej rady Nadácie otvorenej spoločnosti.

Podporuje Meško aj Zajac

„Ciele a vízie Progresivného Slovenska vnímam ako nevyhnutnosť, ktorú Slovensko akútne potrebuje,“ reagovala Molnárová na otázku, prečo sa k združeniu pridala.

„Denne vidím, čo sa deje na trhu práce i v školstve: mladí ľudia odchádzajú do zahraničia, kde ostávajú žiť a zamestnávatelia majú veľký problém nájsť kvalifikovanú pracovnú silu. Školstvo neprepája teóriu s praxou. Ak budem môcť prispieť svojimi skúsenosťami, tak je to pre mňa efektívna forma, ako navrhovať riešenia a zmeny, ktoré pomôžu Slovensku.“

Medzi podporovateľmi združenia zasa figuruje spolumajiteľ internetového kníhkupectva Martinus.sk Michal Meško, advokátka Zuzana Čaputová a spoluvlastník softvérovej firmy Eset Anton Zajac. Ten nedávno podporil aj iniciatívu poslanca Miroslava Beblavého V mojom mene.

Web Progresívneho Slovenska. Zdroj - progresivne.sk
Web Progresívneho Slovenska. Zdroj – progresivne.sk

„Som občan bez straníckej príslušnosti, no cítim zodpovednosť za vývoj našej krajiny,“ vysvetľoval to vtedy Zajac. „V rámci svojich možností dlhodobo podporujem veľa projektov, ktorých cieľom je slúžiť občanom, budovať právny štát a vytvárať a napĺňať víziu prosperujúceho Slovenska.“

Zajac má menšinový podiel vo vydavateľstve Denníka N. Podľa akcionárskej zmluvy by sa ho v prípade vstupu do politiky musel vzdať. „Ak by som sa raz stal politikom, čo je málo pravdepodobné, svoj podiel v Denníku N darujem,“ potvrdil podnikateľ.

Digitálna komunita

V správnej rade Progresívneho Slovenska podľa webu sedí aj dramaturgička a producentka Zora Jaurová. Ona aj Meško sú zároveň členmi redakčnej rady Denníka N.  „Progresívne Slovensko podporujem, tak ako mnoho ďalších občianskych združení a neziskových organizácií,“ reagoval Meško.

„Nie som súčasťou správnej rady a neplánujem aktívnejšie pôsobenie v rámci združenia, je však možné, že sa budem zapájať do diskusie o konkrétnych témach v otázke budúcnosti Slovenska, ktoré sú mi blízke.“

Meško sa o zotrvaní v redakčnej rade denníka bavil aj s ostatnými členmi. „Zhodli sme sa, že v tejto fáze nevidíme taký konflikt záujmov, ktorý by mal akokoľvek ovplyvniť moje pôsobenie v redakčnej rade. Ak sa situácia zmení, otvoríme túto otázku znova.“

Podobne to vidí aj Jaurová, ktorá upozorňuje, že Progresívne Slovensko je v tejto chvíli len občianske združenie. „Budem však citlivo zvažovať všetky svoje ďalšie aktivity a ak by sa na uvedených skutočnostiach čokoľvek zmenilo, budeme o veci opäť diskutovať.“

Ľudia okolo Progresívneho Slovenska sa v piatok stretli so stovkou osobností z rôznych oblastí. Podľa Martina Dubéciho budú v týchto aktivitách pokračovať. „Oslovili sme a momentálne sa stretávame s množstvom zaujímavých ľudí,“ povedal Dubéci.

„Náš plán je jasný, chceme okolo Progresívneho Slovenska postupne vybudovať komunitu, ktorej cieľom bude nielen spracovať víziu ďalšieho smerovania krajiny, ale túto víziu aj aktívne presadiť.“

Prejavom tejto snahy v online priestore má byť aj podstránka komunita.progresivne.sk, kde chcú ľudia okolo Štefunka vytvoriť priestor pre diskusiu o svojich hodnotách a riešeniach. „Na začiatok budúceho roka pripravujeme viacero podujatí po celom Slovensku, v rámci ktorých predstavíme Progresívne Slovensko verejnosti,“ dodal Dubéci.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Progresívne Slovensko

Slovensko

Teraz najčítanejšie