Denník N

V USA sa budú prepočítavať hlasy pre prezidenta, Trump to zrejme ustojí

Jill Steinová spustila iniciatívu na prepočítanie hlasov v amerických voľbách. Trumpovo víťazstvo by to ohroziť nemalo. Foto - TASR/AP
Jill Steinová spustila iniciatívu na prepočítanie hlasov v amerických voľbách. Trumpovo víťazstvo by to ohroziť nemalo. Foto – TASR/AP

Hillary Clintonová po voľbách priznala prehru, teraz sa však demokrati pripoja k prepočítavaniu hlasov vo Wisconsine. Trump to označuje za podraz.

Donald Trump si už začal vyberať ľudí, ktorí mu budú pomáhať počas jeho (minimálne) štvorročného pôsobenia v Bielom dome. Obsadil viaceré kľúčové posty a celý svet špekuluje, ako budú vyzerať Spojené štáty po tom, čo ich začne riadiť Trump.

Jeho nástup do Bieleho domu však dva mesiace pred inauguráciou môže ohroziť kandidátka Strany zelených Jill Steinová. Vo voľbách síce získala menej ako jedno percento hlasov, no tvrdí, že v niektorých štátoch neboli hlasy zrátané správne.

Steinová preto spustila kampaň za prepočítanie hlasov vo viacerých štátoch. Za niekoľko dní vyzbierala viac ako 5 miliónov dolárov a požiadala o prepočítanie vo Wisconsine.

Prepočítavať chcú aj demokrati

Donald Trump to označuje za podraz a tvrdí, že Steinovej ide len o peniaze. „Prepočítanie je iba spôsob, ako si Jill Steinová, ktorá celkovo získala menej ako percento hlasov a nebola na hlasovacích lístkoch vo viacerých štátoch, môže naplniť svoje vrecká peniazmi. Väčšinu z nich aj tak napokon nepoužije na toto smiešne prepočítanie,“ napísal na Twitteri Trump.

Aj napriek názoru Trumpa, ktorý hovorí, že výsledok volieb by sa mal rešpektovať, sa prepočítavanie vo Wisconsine už začalo. Po počiatočnom váhaní sa k nemu pridala aj Demokratická strana, ktorá tvrdí, že cíti povinnosť pomôcť pri prepočítavaní, a to kvôli 64 miliónov Američanov, ktorí hlasovali za Hillary Clintonovú.

Demokrati však zároveň dodávajú, že nemajú žiadne podozrenie na podvod.

Steinová však nechce skončiť vo Wisconsine, budúci týždeň chce požiadať o prepočty aj v Pensylvánii a Michigane. Demokrati sa chcú zúčastniť na prípadných prepočtoch aj tam. „Keď sa objavili dôkazy, že do systému sa dostali hakeri, moje presvedčenie, že musíme prepočítať hlasy, sa iba posilnilo,“ povedala podľa Guardianu Steinová.

Dôkazy o tom, že voľby boli zmanipulované, alebo že sa počas nich vyskytli akékoľvek útoky hakerov, však Strana zelených nepredložila.

Môže prepočítanie zmeniť výsledok?

Zelení zatiaľ žiadajú prepočítanie hlasov v troch štátoch – vo Wisconsine, v Pensylvánii a v Michigane. Vo všetkých štátoch sa očakávalo víťazstvo Clintonovej, no dohromady 46 dôležitých hlasov voliteľov napokon získal Donald Trump.

Rozdiely medzi dvoma najsilnejšími kandidátmi však boli veľmi malé. V Michigane Trump vyhral o 0,3 percenta hlasov, vo Wisconsine mal náskok 0,7 percenta a v Pensylvánii 1,2 percenta.

Vzhľadom na to, že celonárodne Clintonová vedie o približne 2 milióny hlasov v takzvanom popular vote (celkový počet hlasov od voličov), niektorí jej priaznivci už začínajú veriť, že prepočítanie hlasov by mohlo zmeniť celkový výsledok volieb.

Ak by Clintonová vo voľbách získala všetkých 46 hlasov voliteľov z týchto štátov, stala by sa prezidentkou. Trump má momentálne 290 hlasov, Clintonová 232. Napríklad v Michigane však Trump vyhral len o približne 11-tisíc hlasov. Oficiálne preto hlasy z tohto štátu ešte nepridelili ani jednému z kandidátov.

Predstavitelia volebnej komisie v Michigane hovoria, že počas volieb nezaznamenali žiadny problém, zdĺhavý a drahý prepočet tak pravdepodobne neprinesie zmenu výsledkov.

Ak by však napokon Clintonová v Michigane vyhrala, aj tak by mala len 248 hlasov v zbore voliteľov. Potrebovala by preto aj zmeny výsledkov v Pensylvánii a vo Wisconsine, čo je veľmi nepravdepodobné.

Predstavitelia komisií z Pensylvánie a Michiganu zas hovoria, že hlasovacie zariadenia v ich štátoch nie sú pripojené na internet, a preto by hackovanie a manipulácia výsledkov boli veľmi komplikované.

Dráma z roku 2000

Mnohým Američanom tohtoročná situácia pripomenula volebnú drámu, ktorá sa odohrala po voľbách v roku 2000, keď proti sebe stáli George Bush junior a Al Gore.

Gore podobne ako Clintonová získal viac hlasov od Američanov, no prehral na Floride, kľúčovom štáte, ktorý napokon rozhodol celé voľby. V tomto prípade však hlasovanie bolo oveľa tesnejšie, Bush dostal na Floride iba o 537 hlasov viac ako kandidát demokratov Gore.

Demokrati preto požiadali o prepočítanie hlasov, ktoré trvalo 36 dní a sprevádzalo ho niekoľko súdnych sporov medzi dvoma najsilnejšími politickými stranami aj protesty amerických voličov.

O zastavení prepočítavania napokon rozhodol až americký Najvyšší súd a demokrati prehru priznali viac ako mesiac po voľbách.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie