Denník N

Troll v kresle predsedu vlády

Ficovo odpútavanie pozornosti od káuz jeho vlády je úspešné, pretože sa naň nedá nereagovať.

Nevedno, či už ide o výsledok práce nového komunikačného tímu Roberta Fica, alebo len premiér o niečo zintenzívnil sebe vlastné trollovanie, ktorého jediným cieľom je odpútavať pozornosť od vlastných problémov i problémov svojich ministrov, ale isté je, že sa mu to darí. Len od stredy do nedele prišiel so štyrmi nehoráznosťami, ktoré vyplnili veľkú časť mediálneho priestoru.

Na tlačovke, kde obhajoval ministra Lajčáka, k jeho kauze nepovedal nič vecné, ale odkázal novinárom, že „niektorí z vás sú špinavé protislovenské prostitútky a stojím si za týmto výrazom“.

Na otázky moderátora RTVS ohľadne podozrení z predraženého predsedníctva, samozrejme, neodpovedal, ale zhodnotil ich ako „protivládnu a protislovenskú rétoriku“.

Na TA3 sa namiesto predražených nákupov v Nemocnici sv. Michala vyjadril radšej k nadácii Zastavme korupciu: „Nechcem hovoriť o jej pozadí, lebo vieme, že to je príprava na politickú stranu prezidenta Kisku.“ A všetko to medzitým spestril vyjadrením, že „Kuba nikdy nikoho neohrozovala, len chcela žiť svojím vlastným životom. Mnohí ju za túto odvahu nenávideli“.

Úspech tohto trollovania spočíva v tom, že hoci je každému jasné, o čo ide, na túto hru – predpokladajme, že je to vedomá činnosť a nie niečo horšie – sa nedá nereagovať.

Predseda vlády nie je troll z Facebooku, ktorého možno vypnúť. Keď delí ľudí na pro– a protislovenských, keď pokladá seba za štát, keď hľadá nitky v pozadí, keď šíri mýty o diktátoroch, nemožno to obísť mlčaním. Je to predsa významný prvok jeho vládnutia.

Nenarobí síce také materiálne škody ako Bašternák, no škody na atmosfére v krajine tiež nie sú zanedbateľné.

Premiér Fico v relácii RTVS Sobotné dialógy

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie