Denník N

Obrnené transportéry ožili, Fico prenajíma vojenské podniky(+foto)

Oprava BVP v bývalom VOP Trenčín. Foto N - Tomáš Benedikovič
Oprava BVP v bývalom VOP Trenčín. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vláda sa chystá prenajať posledný opravárenský podnik, ktorý armáde zostal.

V hale Vojenského opravárenského podniku na okraji Trenčína je relatívny pokoj. Zamestnanci postávajú okolo korby pásového transportéru a debatujú. Keď vstúpi skupina mužov a žien v čele s premiérom Robertom Ficom, zoberú náčinie a vrátia sa k práci.

Práve trenčianský VOP, ktorý si včera prezrel Fico cestou na oslavy MDŽ v miestnom kultúrnom dome, považuje jeho vláda za svoju „výkladnú skriňu“. Takmer sto rokov existujúci závod prenajala na jeseň 2013 spoločnosti MSM Martin, za ktorou stoja českí a slovenskí zbrojári.

Premiér Robert Fico v bývalom VOP Trenčín. Foto N - Tomáš Benedikovič
Premiér Robert Fico v bývalom VOP Trenčín. Foto N – Tomáš Benedikovič

Po autobusoch húfnice

„Keď sme sa tu v tej dobe stretli, videli sme len pár autobusov. Dnes je tu úplne iný ruch,“ povedal minister obrany Martin Glváč. A ukázal na rozobraté transportéry, nákladné autá aj samohybné húfnice, na ktorých robotníci momentálne pracujú.

Lízing armádnych podnikov sa stal obľúbenou stratégiou druhej Ficovej vlády, ako nakladať so štátnymi podnikmi. Ešte pred VOP Trenčín prenajala rovnakým záujemcom aj VOP Nováky, ktorý likviduje muníciu.

Najnovšie má do tejto série pribudnúť aj posledný závod, ktorý slovenskej armáde ešte zostal – Letecké opravovne Trenčín. Vláda chce v najbližších mesiacoch vypísať súťaž na strategického partnera.

„Pravicové vlády predávali všetko, čo mohli. My chceme riešiť vstup súkromného kapitálu formou prenájmu,“ hovorí Fico.

VOP Trenčín
Foto N – Tomáš Benedikovič

Manažérsky duch

Prenájom armádnych podnikov je postavený na jednoduchej filozofii: štát pustí do firiem biznismenov, ktorí prinesú manažérsky duch a budú mať motiváciu hľadať nové zákazky. Vláda sa vďaka tomu nemusí o podniky starať ale pritom jej zostanú vo vlastníctve. „Pre nás je to výhodné, pretože nemusíme ako štát dávať podnikom nové a nové kontakty,“ tvrdí Glváč.

VOP Trenčín vláda prena­jala na dve desaťročia za 7,56 milióna eur. Súkromník sa zaviazal, že päť rokov udrží 288 pracovných miest (zmluva mu umožnila prepustiť viac než 30 ľudí, čo nový manažment následne aj využil).

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Podnik, historicky závislý od štátnych zákazok, dnes vďaka tomu ťaží z kontaktov súkromných zbrojárov.
Jednou z kľúčových postáv sa stal vplyvný český zbrojár Jaroslav Strnad, ktorý ovláda v MSM Martin polovičný podiel. Jeho české podniky sa venujú opravám sovietskej a československej techniky, ktorú naďalej využíva nielen Slovensko, ale predovšetkým štáty ako India a bývalí arabskí či africkí spojenci východného bloku. „VOP Trenčín sa sústredí presne na tento typ služieb. Je pre nás výhodné, keď môžeme spájať sily,“ hovorí Strnad.

Vplyv nových vlastníkov bol vidieť aj v halách trenčanského VOP. Transportéry, na ktorých tamojší robotníci pracovali, boli podľa neoficiálnych informácii určené pre štáty ako Nigéria, Egypt či Irak. Okrem toho služby podniku využíva aj jedna z amerických firiem, ktorá ponúka sovietske obrnené vozidla obvykle ako cvičné ciele pri cvičeniach západných armád.

Zákazky od slovenskej vlády dnes tvoria už len niekoľko percent našich tržieb,“ hovorí konateľ MSM Martin Marián Goga.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Favoriti tendrov

Lenže prenájom štátnych vojenských podnikov má aj svoju ďalšiu stránku. Niektoré firmy, ktoré sa do ich priestorov nasťahovali, si začala Ficova vláda hýčkať na úkor konkurencie.

Napríklad do hál armádnych opravárni v Novákoch pozval MSM Martin výrobcu ručných zbraní Českú zbrojovku Uherský Brod, aby si tu otvorila pobočku.

A práve týmto partnerstvom neskôr obhajovala vláda utajenú zákazku na stovky útočných pušiek práve od Českej zbrojovky. „Český partner vytvára na Slovensku stovky pracovných miest a má záujem ďalej rozvíjať spoluprácu,“ obhajoval armádnu zákazku Fico.

VOP Trenčín

VOP Trenčín

VOP Trenčín

 

Asistentka
Foto N – Tomáš Benedikovič

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie