Denník N

Aký bude posledný rok Ficovej vlády? Odpovedajú Radičová, Mesežnikov…

Fico si má podľa opozície hľadať iného kamaráta. Foto N – Tomáš Benedikovič
Fico si má podľa opozície hľadať iného kamaráta. Foto N – Tomáš Benedikovič

Radičovej, Ďuranovi, Mesežnikovovi, Balážovi a Slosiarikovi sme položili otázku: Čo čakať v poslednom roku vlády a kto má šance na volebný úspech?

Iveta Radičová, sociologička, bývalá premiérka

Foto N – Tomáš Benedikovič

Smer-SD bude naďalej určovať témy svojou rétorikou stability a riešenia krízy, alternatívy k akémusi „zlepencu“, a bude ďalej ponúkať sociálne balíčky.

Argumentovať bude opatreniami ako zvýšenie minimálnej mzdy, odpustenie odvodov nízkopríjmovým skupinám, minimálny dôchodkový príjem či štatistickým vykazovaním zníženia nezamestnanosti a podobne. Takže na ťahu je opozícia: s akou príde rétorikou, reakciou a ponukou.

Myslím si však, že podstatné problémy ovplyvňujúce kvalitu života občanov vláda Roberta Fica neriešila. Nevyhnutná je totiž ponuka zásadnej reformy trhu práce s dôrazom na rodinu, zásadnej reformy sociálneho zabezpečenia, ktorého nastavenie už nezodpovedá demografickým a rodinným zmenám, reformy vzdelávania a dokončenie začatej reformy podnikateľského prostredia (vrátane tzv. modrej ekonomiky) a právneho štátu.

Richard Ďurana, riaditeľ inštitútu INESS

ekonóm Radovan Ïurana dôchodkový systém dôchodky dôchodkové sporenie príspevky úspory II. pilier ohrozenie svetová finanèná kríza

Neočakávame, že v poslednom roku vláda príde s nejakými zásadnými reformami, ktorými by zlepšila stav verejných financií.

Vzhľadom na charakter vládnucej strany sa dá skôr očakávať spustenie programov, ktoré skôr zaťažia verejný rozpočet s cieľom zapáčiť sa elektorátu.

Grigorij Mesežnikov, prezident Inštitútu pre verejné otázky

tlaèová konferncia , tk , Grigorij Mesežnikov

Predpokladám, že Smer bude robiť štedrú sociálnu politiku, teda pokračovanie trendu „sociálne citlivých“ opatrení, na ktorý naskočil cestovným zadarmo. V prípade, že to nebude prinášať veľmi silný efekt v podpore, si viem predstaviť aj hru nacionálnou kartou.

Teraz sa navyše ukazuje, že sa posilňuje SNS a preberá Smeru časť voličov. Nevylučujem ani, že do volebnej kampane by mohla zasiahnuť otázka konfliktu na Ukrajine. A kto má šance na úspech? Smer je stranou, pri ktorej je jasné, že bude mať najviac hlasov. Či však bude mať šancu vytvoriť vládu, je stále otvorená otázka.

Očakával by som ešte určité posuny na stredopravej časti politického spektra – nie zrejme nejaké integračné procesy, ale skôr procesy určitého preskupovania. V tejto situácii si viem predstaviť aj to, že stredopravé strany budú mať po voľbách spolu parlamentnú väčšinu.

Vladimír Baláž, ekonóm z Prognostického ústavu SAV

balaz

Každá vláda pred voľbami míňa – či je pravicová, alebo ľavicová – a rozdiely sú medzi nimi v skutočnosti omnoho menšie ako rétorika. Vidíme, že predvolebný rok už nastal, že sa prijímajú sociálne balíčky.

Niektoré z tých vecí majú ekonomické rácio – napríklad podpora škôlok je veľmi dobrá vec, ako aj vyššia zamestnanosť žien. Takéto opatrenia by som podpísal aj ja. Vlaky zadarmo však patria k problematickým záležitostiam. Nie je náhoda, že sa takéto opatrenia prijímajú v predvolebnom roku.

Za vec, ktorá je na hrane, považujem aj zvyšovanie minimálnej mzdy. Podporujem ho, ale zároveň by malo ísť v akorde so zvyšovaním produktivity práce.

Martin Slosiarik, riaditeľ agentúry Focus

Čo čakať? Ako to býva vo volebnom roku – obchádzanie voličov po všetkých stránkach. Určite sa bude viac míňať, Smer sa určite bude snažiť robiť politiku, ktorá u jeho voličov nebude vzbudzovať negatívne asociácie.

Ich primárnym záujmom bude elektorát – ktorý je početný – nielen udržať, ale aj mobilizovať. A to ukázali aj prezidentské voľby. Šance uspieť vo voľbách vidím hlavne pri Smere, Sieti, KDH, Moste, OĽaNO, SNS a SMK.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie