Denník N

Žart prezidenta Putina (+video)

Shooty: Putin vs Ukrajina. 2. marca 2014, SME
Shooty: Putin vs Ukrajina. 2. marca 2014, SME

Keď ruský prezident žartuje o Rusku bez hraníc, je celkom prirodzené, že to mnohí nepovažujú za dobrý vtip.

Bola to veľká slávnosť. Ruská geografická spoločnosť, založená ešte v roku 1845 cárom Mikulášom I. a podporovaná ruskými oficiálnymi kruhmi za „povzbudzovanie lásky k vlasti“, oceňovala svojich laureátov. Ceny odovzdávali aj známe osobnosti ako hokejista Vjačeslav Fetisov či olympijská víťazka Anna Čičerová. Ceremóniu prenášal ruský spravodajský kanál RT.

Zúčastnil sa na nej aj prezident Vladimir Putin, ktorý ku koncu vystúpil s krátkym prejavom a odovzdal ceny dvom najmladším laureátom s fenomenálnymi znalosťami z geografie. Starší z nich, deväťročný Miroslav, sa vyznamenal skvelými vedomosťami o hraniciach všetkých štátov. „Kde sa končí hranica Ruska?“ spýtal sa ho prezident, a keď chlapec odpovedal, že „v Beringovom prielive, kde Rusko hraničí s USA“, Putin ho objal a s úsmevom poopravil: „Hranice Ruska sa nekončia nikde.“ Dôraz pritom položil na slovo „nikde“. Keď potom z obecenstva zaznel potlesk, dodal, že to bol žart.

O pár minút sa už jeho výrok rozletel do sveta, stal sa hitom na Twitteri a všimli si ho nielen médiá v strednej a východnej Európe, ale aj BBC či Indian Times.

A nie všade a nie všetci to brali iba ako vtip. 

Poliaci si totiž dodnes pripomínajú dvojnásobnú tragédiu zo septembra 1939, keď ich vlasť po tajnej dohode s Hitlerovou ríšou prepadlo aj Stalinovo impérium. Keďže Poľsko ako štát prestalo existovať, vysvetľovali Stalinovi diplomati tento postup: „Sovietsky zväz v dôsledku toho preberá úlohu ‚ochrancu‘ Ukrajincov a Bielorusov žijúcich na jeho území.“ Estónci, Lotyši a Litovci nezabudli na to, ako ich o rok neskôr okupovala Červená armáda a po vojne sa stali súčasťou Sovietskeho zväzu, ani na represálie a deportácie desaťtisícov ich obyvateľov. Obyvatelia Československa sa dodnes vracajú ku chvíľam, keď státisíce vojakov v auguste 1968 na základe Brežnevovej teórie „obmedzenej suverenity“ rozšírili hranice sovietskej moci a zničili nádej, akú prinieslo občianske prebudenie a sen o socializme s ľudskou tvárou. A nielen Ukrajinci, ale celá Európska únia odsúdila Putina a jeho režim za anexiu Krymu v roku 2014.

Možno aj preto portál BBC spolu so správou pripomenul Putinove slová z roku 2014 o tom, že Rusko „bude aktívne brániť práva Rusov, našich krajanov v zahraničí, a to za použitia všetkých dostupných prostriedkov od politických a ekonomických po operácie podľa medzinárodného humanitárneho práva a práva na sebaobranu“.

Ešte v roku 2001 na konferencii v Bratislave za účasti lídrov desiatich krajín usilujúcich sa o členstvo v EÚ a NATO sa Václav Havel dotkol aj tohto problému, totiž otázky, „kde se vlastně Rusko začíná a kde končí, co mu ještě patří a co mu už nepatří, kde ještě musí uplatňovat svůj rozhodující vliv a kde ho už uplatňovat nemůže“. Český prezident vtedy podporil Slovensko i baltské krajiny v ich ašpiráciách.

Za minulého režimu koloval vtip o tom, s kým susedí ZSSR. S kým chce, znela odpoveď. Dnešným susedom Ruska sa nemožno čudovať, že ich pri podobných žartoch mrazí.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie