Denník N

Poslanec Smeru Valocký bude šéfovať onkologickému ústavu, v Nitre mal problémy s bielením karty

Minister Tomáš Drucker a Jozef Dolinský, ktorý bude viesť projekt novej univerzitnej nemocnice. Foto – TASR
Minister Tomáš Drucker a Jozef Dolinský, ktorý bude viesť projekt novej univerzitnej nemocnice. Foto – TASR

Aktualizované 30.11. Projektu novej univerzitnej nemocnice bude od decembra šéfovať riaditeľ Národného onkologického ústavu.

Vo vedení významných nemocníc nastanú zmeny. Jozef Valocký, poslanec Smeru, od decembra nebude šéfovať nitrianskej nemocnici. Presunie sa do Bratislavy a bude viesť Národný onkologický ústav. Valockého nemocnicu v Nitre INEKO vyhlásilo za najlepšiu fakultnú nemocnicu minulého roka, v tomto roku má však viac problémov – napríklad nedostatok anesteziológov, čo si vynútilo odkladanie operácií.

Polícia prešetruje aj pochybný nákup operačných stolov, pri ktorých si nemocnica dala podmienku, že musia byť pre 500-kilogramových pacientov. V minulosti tiež primárka z tejto nemocnice bielila kartu novorodencovi.

„Neviem si spomenúť na žiadne opatrenia alebo iné kroky, ktoré by oprávňovali posunúť Valockého na významnejšie a zodpovednejšie manažérske miesto. Pán Valocky preslávil nitriansku nemocnicu skôr negatívne, cez viaceré závažné kauz, ktoré rezonovali v celej verejnosti,“ povedal lekár z nitrianskej nemocnice a zároveň šéf lekárskych odborov Peter Visolajský.

„Neviem si predstaviť, že by niekde v civilizovanom svete povýšili riaditeľa, ktorý klamal opakovane verejnosť o nemocnici a u ktorého bola perzekuovaná lekárka len za to, že upozornila na zásahy do dokumentácie pacienta,“ povedal.

Pri postupe Valockého je podľa Visolajského problém, že ak bude manažovať personál Národného onkologického ústavu tak ako nitriansku nemocnicu, „tak sa obávam, že táto najdôležitejšia inštitúcia v liečbe rakoviny na Slovensku môže stratiť veľa odborníkov“.

Riaditeľom sa teraz stane Kamil Koleják, ktorý už v minulosti za ministra Ivana Uhliarika viedol, doteraz bol prednostom Neurochirurgickej kliniky v nitrianskej nemocnici.

„Od zmien vo vedení  nitrianskej nemocnice neočakávam prevratné zmeny. To znamená žiadna vážnejšia zmena, skôr kozmetická  s vedomím nikomu v zdravotníckych kruhoch vážnejšie neublížiť. Obávam sa však, že takýto prístup veľa v našom zdravotníctve nezmení,“ hovorí Visolajský.

Za Radičovej vlády totiž minister Uhliarik odvolal Valockého a dosadil Kolejáka. Valocký sa stal námestníkom pre stratégiu a rozvoj nemocnice.  „Po zmene vlády sa za pani ministerky Zvolenskej stal riaditeľom znova Valocký a funkcia námestníka pre statégiu a rozvoj zanikla,“ dodal Visolajský.

Dolinský bude viesť tím novej nemocnice

Valocký sa sťahuje do Národného onkologického ústavu, pretože jeho šéf Jozef Dolinský bude od 1. decembra viesť tím zodpovedný za prípravu a výstavbu novej univerzitnej nemocnice v Bratislave.

„V Nitre som pôsobil osem rokov a možnosť viesť Národný onkologický ústav som prijal ako manažérsku výzvu. Mimoriadne mi záleží na tom, aby sa toto zariadenie aj naďalej profilovalo ako pracovisko, kde sa poskytuje špičková zdravotná starostlivosť na najvyššej úrovni,“ povedal Valocký.

Dolinský bude pracovať na ministerstve zdravotníctva priamo pod ministrom. „Verím, že čoskoro bude nová univerzitná nemocnica pripravená prijímať pacientov,“ povedal Dolinský. Dnes nie je jasné, kedy bude nová nemocnica otvorená, ani kde bude stáť. Minister zastavil PPP projekt, v ktorom mala byť nemocnica postavená a 30 rokov prevádzkovaná súkromníkom. Po novom ju zrejme bude stavať štát.

V tejto chvíli nie je jasné ani to, aká veľká má byť nová nemocnica. Minister ako možnosť vidí nielen jednu veľkú nemocnicu, ale aj dve menšie. Otázna je aj lokalita. Pôvodne mala nová nemocnica vzniknúť v Bratislave na Patrónke, tak to plánovalo bývalé vedenie ministerstva. Drucker to zamietol a ako vhodné lokality vidí Ružinov, kde už dnes univerzitná nemocnica jednu budovu má, alebo Rázsochy, kde je rozostavaný a schátraný skelet nemocnice, ktorú začali stavať pred desiatkami rokov.

Šéf Fakultnej nemocnice v Nitre Jozef Valocký (v strede) s dnes už bývalou ministerkou Zuzanou Zvolenskoh a Pavlom Paškom - obaja museli odísť po kauze predraženého CT prístroja. Foto - Tasr
Šéf Fakultnej nemocnice v Nitre Jozef Valocký (v strede) s dnes už bývalou ministerkou Zuzanou Zvolenskou a Pavlom Paškom – obaja museli odísť po kauze predraženého CT prístroja. Foto – TASR

Kradli lieky

Národný onkologický ústav mal vlani v decembri problém s kradnutím liekov. Nakoniec sa ku krádeži priznalo šesť ľudí. Krádež nahlásil Dolinský, ktorému koncom októbra kolegovia oznámili, že sa podozrivo manipuluje s liekmi. Dialo sa to na pracovisko, na ktorom sa pripravujú onkologické lieky pred ich podaním pacientovi.

Polícia urobila štyri bytové prehliadky a jednu nebytovú a zabavila lieky, počítače aj väčšiu sumu peňazí. Možnosť, že lieky aj riedili, sa podľa riaditeľa nepotvrdila. Lieky kradli zamestnanci tak, že zvyšky, ktoré sa mali vyhodiť, nevyhadzovali, ale zlievali a používali ďalej.

Aká bude nová nemocnica

Dolinský tak bude šéfovať projektu novej univerzitnej nemocnice v Bratislave, pri ktorej minister Drucker (nominant Smeru) zmenil takmer všetko, čo chcela spraviť bývalá vláda Roberta Fica. Do konca marca by mal dať minister odpoveď, ako kde aj za koľko štát postaví nemocnicu. Stavba sa tak zrejme opäť posunie.

Prvýkrát dal premiér Robert Fico príkaz na postavenie novej nemocnice pred štyrmi rokmi.

Nemocnica pre zmluvy s poradcami stála už 2,25 milióna eur bez DPH. Ešte bývalé vedenie ministerstva vlani vo februári uzavrelo zmluvu o poradenských službách s konzorciom Ernst & Young a Ružička Csekes. Okrem toho ešte za štúdiu uskutočniteľnosti zaplatili vyše 700-tisíc bez DPH.

Kto je Jozef Dolinský (41)

vyštudoval Lekársku fakultu na Univerzite Komenského v Bratislave s červeným diplomom. V rokoch 2004 až 2007 študoval na Medical University vo Viedni.

V Národnom onkologickom ústave pôsobí odkedy skončil školu. Bol internista, klinický onkológ, primár a od roku 2012 nemocnicu vedie.

Od decembra povedie tím na výstavbu novej Univerzitnej nemocnice v Bratislave. Ponúkol mu to minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Ministerstvo chce do marca predložiť, ako bude vyzerať nová nemocnica.

Dolinský dnes na otázky o jej polohe či veľkosti hovorí, že sú to predčasné otázky. „Na otázky chcem odpovedať zodpovedne, preto to teraz považujem za predčasné. Plánujem sa podrobne oboznámiť s celou agendou, prebiehajúcimi procesmi, doterajšími výsledkami,“ povedal. Chce sa pýtať aj odborníkov, tretieho sektora, think tankov.

A svoj najväčší pracovný úspech považuje Dolinský vedenie onkologického ústavu. „Vnímam ako úspech, že sa na pôde štátnej nemocnice v priebehu necelých piatich rokov podarilo zrekonštruovať kľúčové pracoviská, či vybudovať unikátne centrum chirurgie prsníka. Svojmu nástupcovi zanechávam nemocnicu v dobrej kondícii a v rozbehnutých procesoch, ktoré úspešne fungujú,“ povedal.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Bratislavské nemocnice

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie