Denník N

Rakúšanka Gertrude ako jediná z rodiny prežila holokaust, vyzýva mladých nevoliť radikála Hofera

Rakúske prezidentské voľby môže 4. decembra vyhrať kandidát radikálnej pravice, bol by to jej prvý úspech v Európe.

https://youtu.be/WVR2QaMjVRs

„Z čoho mám najväčší strach, je ponižovanie a démonizácia iných,“ hovorí na virálnom predvolebnom videu 89-ročná Viedenčanka Gertrude. Video s ňou videli viac ako tri milióny ľudí a tisíce ho komentovali.

Veľmi dobre vie, aké je to stať sa druhotriednym občanom vo svojej vlastnej krajine a ako rýchlo sa nenávistná rétorika vie zmeniť na platné zákony a činy s fatálnym dosahom na celé skupiny ľudí.

„Už sme tu videli taký scenár. Ľuďom vštepili nenávisť alebo sa v nich zrodila… to degradovanie a vysmievanie sa z iných. Ako k Židom, keď museli čistiť ulice. Viedenčania –  muži, ženy a deti, stáli tam a smiali sa, hahaha. A toto je presne to, čo sa snažia znovu vyvolať v ľuďoch. A to ma bolí a mám z toho strach,“ rozpráva do kamery žena, ktorú ako 16-ročnú spolu s dvomi malými bratmi a rodičmi odviezli do vyhladzovacieho koncentračného tábora v Auschwitzi. Domov sa vrátila len ona.

Moje posledné voľby

Gertrude na videu zverejnenom na konci minulého týždňa volebným tímom kandidáta na rakúskeho prezidenta za Stranu zelených Alexandra van der Bellena popisuje paralely medzi neslávnou rakúskou históriou sympatií k nacizmu a rétorikou krajne pravicového van der Bellenovho súpera Norberta Hofera.

„Ten slogan ‚Tak mi Boh pomáhaj‘, ten som počúvala v roku 1933 alebo 1934. A hovorí to človek, ktorý nie je práve pobožný. Ja sama nie som veriaca, a preto sa k tomu nevyjadrujem, chcem len upozorniť na to, aké je to falošné.“

Hofer vo svojej kampani používa toto heslo, lebo ho vníma ako prejav kresťanských a západných hodnôt, ale cirkevní predstavitelia rakúskych protestantov ho za to kritizovali. Podľa nich je Boh univerzálny a ochraňuje slabých, vrátane utečencov.

Hoferova Slobodná strana Rakúska (FPÖ) je výrazne protiprisťahovalecká strana, ktorú založil bývalý nacistický dôstojník. Používa antiislamskú rétoriku, hovorí o nekompatibilnosti islamu s rakúskymi hodnotami a straší tým, že imigranti zoberú Rakúšanom prácu.

Gertrude na videu hovorí, ako ju nastrašilo, že šéf FPÖ  Heinz Christian Strache používa výraz ako občianska vojna. Tá podľa neho hrozí v Európe kvôli prisťahovaleckej politike nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

„Bola som svedkom občianskej vojny, keď som mala sedem rokov, a nikdy na to nezabudnem. Vtedy som po prvýkrát videla mŕtvoly, a bohužiaľ, nebolo to poslednýkrát v mojom živote,“ spomínala penzistka, ktorá si myslí, že toto sú pravdepodobne jej posledné voľby.

Pred voľbami rozmýšľajte

Myslí si, že lepším kandidátom je Alexander van der Bellen, lebo je starší, pokojnejší a uznáva mier a rovnosť. Gertrude sa obrátila aj na mladých ľudí, aby nezostávali sedieť doma, prišli voliť a nenechali sa obalamutiť dobre znejúcimi sloganmi, ale „radšej rozmýšľali, aké bude mať ich voľba dôsledky“.

To, či hlas skúsenej starej dámy bude mať okrem popularity na sociálnych sieťach aj efekt na výsledok volieb, je otázne. Prieskumy pred nedeľnými voľbami nepoznajú jasného favorita. Ide o opakovanie druhého kola volieb, ktoré pre nezrovnalosti so sčítavaním hlasov zrušil ústavný súd.

V májovom kole tesne, o necelých 31-tisíc hlasov, vyhral van der Bellen.

Rakúske prezidentské voľby sú tento rok ostro sledované, lebo ak by vyhral Hofer, potvrdili by sa trend nárastu radikálnej pravice a prejavil by sa aj Trumpov efekt, keď sa voliči nerozpakujú voliť neštandardného politika, ktorý má nenávistný slovník a podporuje radikálne riešenia.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Sebastian Kurz

Svet

Teraz najčítanejšie