Denník N

Výber exekútorov bude náhodný, osobný bankrot jednoduchší, Žitňanskej prešli ďalšie zákony

Parlament schválil aj obmedzenie odmeny exekútorov, ktorému pomohol aj pozmeňovací návrh poslanca Pčolinského (Sme rodina).

Od apríla budúceho roka čakajú exekútorov veľké zmeny. Novela Exekučného poriadku, ktorú v utorok schválili poslanci, síce začne platiť už od februára, exekútorským úradom však ostanú ešte dva ďalšie mesiace na prípravu. Ide najmä o to, aby dokázali celé exekučné konanie odkomunikovať elektronicky.

Ak technickú prípravu nezvládnu, nebudú sa môcť zapojiť do systému. To je jeden z nástrojov, ktoré by mali exekúcie ako také zrýchliť, čo sľubuje ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Exekútora vyberú náhodne

Hlavnou zmenou je, že exekútora si už nebudú vyberať tí, ktorí chcú pohľadávku vymáhať. Rozhodne o tom náhodne počítač. Slovenská komora exekútorov tvrdí, že „náhodný výber zaručí väčšiu nezávislosť exekútorov a výrazne aj zníži priestor pre korupciu, klientelizmus a neprípustné diktovanie podmienok veľkými veriteľmi.“ Výsledkom toho podľa komory bude aj lacnejšie exekučné konanie.

Exekútorská komora chcela túto zmenu presadiť už v minulosti, no nepodarilo sa jej prelomiť lobing veľkých spoločností, najmä operátorov a bánk. Ich argument bol najmä o tom, že ak si vyberú exekútora sami, tak majú s ním dobré skúsenosti a vedia, že im pohľadávky rýchlo a efektívne získa späť.

Tak sa však stalo, že vlani napríklad pribudlo na súdoch 512-tisíc exekučných konaní, z ktorých tretinu si rozdelili deviati z 330 exekútorov.

Trh sa takto deformoval, pretože týchto pár exekútorov je ochotných „nechať spočívať“ exekúcie nemajetných ľudí. Na súdoch tak pribúdajú neskončené konanie, ktoré zaťažujú súd. Z 3,6 milióna exekúcií je pritom 70 percent takých, ktoré len spia na súdoch.

Slovenská banková asociácia ale upozorňuje aj na možné riziko náhodné výberu, a to vidia v rovnomernom prideľovaní exekúcií. Marcel Laznia upozorňuje, že u nás je veľký počet exekútorských úradov rozdielnej personálnej a technickej vybavenosti. „Môže teda nastať situácia, že začínajúci exekútorský úrad bude musieť riešiť exekúcie na obrovské podniky, pričom s riešením takýchto káuz nebude mať žiadne, respektíve len minimálne praktické skúsenosti,“ dodal.

Staré spisy hneď neubudnú

Aj tomu by mal byť už koniec. Novela hovorí o tom, že ak sa do piatich rokoch nepodarí nič vymôcť od fyzickej osoby, tak exekučné konanie môže byť zastavené. Pri právnických osobách je to dva a pol roka. Ani novelou sa však hneď staré exekučné spisy zo súdov nevytratia. Priznáva to aj ministerka, pretože tie exekúcie, ktoré už na súdoch sú, sa budú musieť ukončiť podľa starých pravidiel.

„Vo veľkej miere bude závisieť aj od samotného manažmentu jednotlivých súdov, ako pristúpia k starým konaniam“, hovorí Žitňanská s tým, že súdy môžu aj z úradnej moci zastaviť v prípade bezmajetnosti exekučné konania.

Odmena pre exekútorov bude mať limity

Veľká zmena je aj to, že trovy exekučného konania budú limitované. Aj vďaka pozmeňujúcemu návrhu poslanca Sme rodina Petra Pčolinského by ani pri vymáhaní nízkych položiek nemali presiahnuť trovy exekútora vymáhanú sumu. Určí sa percento z vymoženej pohľadávky a zároveň aj limit trov. Nemalo by sa už teda stať, že za 50-eurovú pokutu v mestskej hromadnej doprave nakoniec čierny pasažier zaplatí aj náklady exekútora v stovkách eur.

Pčolinskému samého prekvapilo, že koalícia podporila jeho návrh. Pomohlo mu, že Žitňanská sa k nemu pozitívne postavila. „Dúfam, že aj do budúcna sa nám podarí presadiť ďalšie veci z nášho programu,“ povedal poslanec. Sme rodina sa podľa neho stále nevzdáva nápadu „exekučnej amnestie“, vďaka ktorej by dlžníci nemuseli splácať sankcie a exekučné poplatky sprevádzajúce ich dlh. Ten by však riadne museli zaplatiť. „Je to pre nás signál, že keď im budeme dostatočne dlho ísť na nervy s našimi návrhmi, tak snáď príde zlom,“ povedal po úspešnom hlasovaní Pčolinský.

Exekútori sú proti, chcú o odmenách ešte diskutovať

Slovenská komora exekútorov v tejto súvislosti ale hovorí o možnom ohrození chodu viacerých exekútorských úradov. Prijatie Pčolinského návrhu je podľa komory „uprednostnenie verejnej mienky pred zodpovedným prístupom k fungovaniu exekútorskému stavu ako mimoriadne dôležitého prvku pre vymožiteľnosť práva na Slovensku.“ Pripomenula, že exekútori si chod svojich kancelárií financujú len z odmien, ktoré dostanú. „Aj v činnosti súdoch, ktoré sú plne financované zo štátneho rozpočtu, sa viaceré poplatky odvádzajú od určitého percenta predmetnej sumy, napriek tomu však existuje minimálna výška súdneho poplatku,“ napísala komora vo svojom stanovisku.

Exekútori chcú preto využiť čas, kým začne novela ešte platiť, aby o nastavení odmien pre nich ešte diskutovali s ministerstvom spravodlivosti aj ďalšími príslušnými inštitúciami.

Exekúcie budú riešiť len v Banskej Bystrici

Novela so sebou však prináša aj veľké riziko. A to je sústredenie celého exekučného konania na Okresný súd v Banskej Bystrici. Pracovisko bude mať podľa ministerky do dvesto zamestnancov. Musí ich zohnať do apríla. „Je to pomerne veľká výzva. Snažíme sa urobiť maximum preto, aby sme boli pripravení,“ priznáva Žitňanská.

Exekúcie by mali mať na starosti vyšší súdni úradníci, s náborom ktorých už na súde začali. Zatiaľ sa ich lákaním na súd darí. Na dvadsať úradníckych miest sa v októbri hlásilo takmer sto uchádzačov. Vo výberovom konaní sa teda podarilo všetky nové miesta obsadiť. Teraz čaká súd väčší konkurz. Hľadá 80 súdnych úradníkov. Hovorkyňa súdu Adriána Vašková povedala, že sa na tieto posty hlási 122 záujemcov.

Ak sa teda podarí nabrať na exekučnú agendu dosť ľudí, môže exekúciám pomôcť práve špecializácia týchto úradníkov. Ak nebude dosť úradníkov, bude to problém.

Koncentrácia na Okresný súd v Banskej Bystrici určite ale pomôže ostatným súdom, pretože sa zbavia jednej agendy. Od toho si zase ministerka sľubuje, že si „upracú“ staré exekučné spisy. „Nie je to otázka jedného roka,“ odhaduje, kedy by sa mohli súdy očistiť od starých, spiacich exekúcií.

Osobný bankrot bude dostupnejší

S novými pravidlami exekúcií zavádza Žitňanská nové pravidlá aj pre osobný bankrot. Podmienkou vstupu človeka do oddlženia už nebude len jeho vyhlásenie, že je platobne neschopný, ale aj to, že je voči nemu vedená exekúcia.

Oddlženie bude stáť 500 eur, dnes je to 650 eur. Ten, kto ich nemá, si bude môcť požičať od Centra právnej pomoci. Týmto spôsobom chce Žitňanská zabrániť tomu, aby ľudia, ktorí budú chcieť vyhlásiť osobný bankrot, neboli atakovaní firmami, ktoré im ponúknu pomoc a vlastne ich ešte viac zadlžia.

Súd pri osobných bankrotoch bude vychádzať len z dokladov, ktoré mu predložia, nebude ich teda skúmať. Ak však bude mať pochybnosti o tom, že nie sú pravdivé, bude mať možnosť osobný bankrot odmietnuť.

Novinkou bude aj zavedenie tzv. nepostihnuteľnej hodnoty obydlia. Ak teda dlžník, ktorý prejde osobným bankrotom, príde aj o byt, ostane mu suma, z ktorej bude môcť platiť iné bývanie. Jej výšku určí vláda.

Slovenská banková asociácia v súvislosti s novými pravidla upozorňuje na možné zneužívanie v oblasti osobného bankrotu, a to predovšetkým fyzickými osobami – podnikateľmi. Riziko vidí v tom, že bremeno dokazovania takéhoto zneužívania je presúvané na veriteľov.

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie