Denník N

Rozprávka malého brazílskeho klubu sa skončila, hráči zahynuli na ceste na vysnívané finále

Pred týždňom oslavovali najväčší úspech v histórii klubu, postup do finále Copa Sudamericana. Foto – tasr/ap
Pred týždňom oslavovali najväčší úspech v histórii klubu, postup do finále Copa Sudamericana. Foto – tasr/ap

Tím Chapecoense volajú aj Popoluška brazílskeho futbalu. V najvyššej súťaži hrá len tri roky, no dostal sa do finále juhoamerického pohára.

Bežala štvrtá nadstavená minúta druhého polčasu a hráči argentínskeho tímu San Lorenzo zahrávali priamy kop. Po centri do šestnástky sa lopta odrazila k ich hráčovi, len šesť metrov od brány. Strelu, ktorá mohla všetko zmeniť, však domáci brankár špičkou nohy vyrazil.

Po pár sekundách sa na štadióne brazílskeho klubu Chapecoense začala oslava najväčšieho úspechu tohto malého klubu z juhu krajiny. Po remíze 0:0 a predtým 1:1 u súpera sa prvýkrát dostal do finále Copa Sudamericana, čo je druhá najvýznamnejšia medzinárodná klubová súťaž v Južnej Amerike, niečo ako miestna obdoba Európskej ligy.

Podarilo sa to tímu, ktorý hrá v najvyššej brazílskej lige len tretiu sezónu. A porazil víťaza Copy Libertadores (juhoamerická Liga majstrov) z roku 2014 s oveľa vyšším rozpočtom. ESPN písal pred zápasom o súboji Dávida proti Goliášovi.

O tomto neznámom tíme po pondelku hovorí celý svet. Práve na ceste na svoje veľké finále proti kolumbijskému tímu Atlético National sa lietadlo, ktorým tím letel, zrútilo. Havária sa odohrala v utorok nadránom pri kolumbijskom meste Medelín.

Dôvody pádu nie sú známe, no pilot hlásil technické problémy. Zahynulo zrejme celkovo 76 ľudí a len piati prežili, na palube lietadla bolo aj 21 novinárov.

Z tímu Chapecoense haváriu prežili len dvaja hráči. Napokon v nemocnici podľa predbežných správ zraneniam podľahol aj brankár Danilo, ktorého noha zachránila postup v semifinálovej odvete. Obrovská tragédia sa stala len týždeň po najväčšom úspechu v klubovej histórii.

Futbalová Popoluška

Tím Chapecoense je podľa mnohých brazílskou futbalovou Popoluškou. Klub vznikol až v roku 1973 a väčšinu času hral v lige svojho štátu (trikrát tu vyhral titul). V najvyššej súťaži Seria A hral krátko v 70. rokoch, vtedy tam však súperilo vyše 90 tímov.

Medzi najlepšie brazílske kluby v najvyššej lige sa tak fakticky dostal až v roku 2014. Ešte rok predtým tím nemal tréningový kemp ani telocvičňu.

„Málo ľudí vtedy poznalo meno tohto zabudnutého tímu. Teraz ho pozná celý kontinent,“ napísala po postupe do finále stránka juhoamerickej futbalovej organizácie CONMEBOL.

Ako napísal portál Plus55, v Brazílii je bežné, že nováčik v Serie A po roku zostúpi naspäť do nižšej ligy. Mužstvo z 200-tisícového mesta Chapecó, známeho výrobou bravčového, však medzi najlepšími vydržalo tri roky. A každý rok sa zlepšovalo.

V roku 2014 skončilo na 15. mieste, vlani si polepšilo o jednu priečku a tento rok, jeden zápas pred koncom ligy, je na 9. pozícii.

„V Brazílii sa na začiatku sezóny zvykne hovoriť, že krajina má 12 klubov so šancou vyhrať národný titul. Malý klub má len malú šancu narušiť túto predstavu,“ napísal portál Plus55.

Fotka z osudového letu. Krídelník Alan Ruschel (vpravo) pád lietadla prežil, brankár Danilo napokon zrejme nie, zomrel v nemocnici. 

Klubu Chapecoense sa to podarilo. Stal sa dokonca najúspešnejším brazílskym klubom na medzinárodnej scéne za posledné roky.

Veľkým brazílskym klubom sa v posledných rokoch v juhoamerických súťažiach nedarí, vo finále jedného z dvoch pohárov nebol od roku 2014. ESPN to nazvala „mimoriadnym zlyhaním, vzhľadom na to, že Majstrovstvá sveta vo futbale v roku 2014 sa konali práve v Brazílii, a na to, koľko peňazí dostávajú miestne kluby z verejných zdrojov“.

Klub bez dlhov

Česť Brazílie tak musel zachrániť až malý klub Chapecoense, ktorý na ceste do finále vyradil oveľa bohatšie juhoamerické kluby, vrátane argentínskeho Independiente vo štvrťfinále.

„V najvyššej lige v Brazílii boli iba pár sezón a už sa dostali do finále Copa Sudamericana. To, čo dosiahli v priebehu pár rokov, je proste úžasné,“ povedal Keir Radnedge z World Soccer Magazine pre CNN.

Pilot hlásil technické problémy, lietaldo spadlo 50 kilometrov do Medellínu. Foto - tasr/ap
Pilot hlásil technické problémy, lietadlo spadlo 50 kilometrov do Medelínu. Foto – tasr/ap

Tím s 22-tisícovým štadiónom mal domáci zápas finále odohrať v meste Curitiba, ktorý má štadión s dvojnásobnou kapacitou. Vedenie vravelo, že zaistí, aby do 500 kilometrov vzdialeného mesta prišlo čo najviac fanúšikov na historické finále, nech to klub stojí, čo to stojí.

Podľa novinárov z Plus55 je za úspechom tímu rozumná finančná politika a dobré vedenie klubu. V Brazílii to nie je samozrejmé, mnohé kluby majú obrovské dlhy.

Nie je to tím, ktorý má veľké hviezdy. Najlepší hráči majú podľa transfermarketu hodnotu 1,75 milióna eur. Európskym fanúšikom môže byť známe meno kapitána tímu 35-ročného Clébera Santanu, ktorý v rokoch 2007 až 2010 hral za Atletico Madrid a chvíľu aj za Mallorcu. Aj on zahynul.

Tragédiu prežilo päť ľudí, z nich sú dvaja hráči. Foto - tasr/ap
Tragédiu prežilo päť ľudí, z nich sú dvaja hráči. Foto – tasr/ap

Ako rodina

„Nebola to len skupina ľudí, ktorí sa rešpektovali ako profesionáli. Bola to rodina, skupina priateľov. Každý sa smial, dokonca aj po prehre. V tíme bola skvelá atmosféra, veľká radosť,“ hovoril pre brazílske médiá prezident klubu Plínio David de Nês Filho podľa Guardianu. Ten mal tiež letieť na finále, ale nakoniec zmenil plány.

„V pondelok ráno, keď som sa s nimi rozlúčil, mi povedali, že vybehnú na trávnik, aby splnili naše sny. V utorok skoro nadránom sa ten sen skončil,“ dodal zničený prezident klubu.

Podobných tragédií, keď v lietadle zahynul fakticky celý športový tím, pozná história niekoľko. V roku 1948 spadlo nad Lamanšským prielivom lietadlo s niekoľkými československými hokejistami, sedel v ňom aj Košičan Ladislav Troják.

O desať rokov neskôr havarovalo lietadlo Manchestra United. Asi polovica tímu tragédiu prežila, vrátane Bobbyho Charletona. Tím Matta Busbyho sa pozbieral a do desiatich rokov vyhral anglickú ligu aj Európsky pohár majstrov.

Tragédia v roku 2011 zasiahla Slovensko najviac. Krátko po štarte spadlo lietadlo s hokejistami klubu KHL Lokomotivu Jarosľavli. Na palube zahynul aj slovenský hokejista Pavol Demitra, ktorému minulý týždeň odhalili v Trenčíne pamätník.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie