Denník N

Ťažko tvrdiť, že je žena, uráža starosta Smilna aktivistku. Štát skontroluje ropnú spoločnosť

Aktivisti protestujú pred obecným úradom v Smilne. Foto - VLK Lesoochranárske zoskupenie
Aktivisti protestujú pred obecným úradom v Smilne. Foto – VLK Lesoochranárske zoskupenie

Minister Lászlo Sólymos chce preveriť, či firma Alpine Oil and Gas dodržala podmienky štátnej licencie. Ak prípadné pochybenia neodstránia, povolenie jej odoberú. Minister chce, aby ťažiari nad rámec zákona posúdili vplyv prieskumných vrtov na životné prostredie.

Ministerstvo životného prostredia pošle do obce Smilno kontrolu na americkú ťažobnú spoločnosť. Minister Lászlo Sólymos (Most-Híd) chce zistiť, či Alpine Oil and Gas dodržuje licenciu.

„Kvôli tomu, čo sa tam deje, budem iniciovať hĺbkovú kontrolu ministerstva, aby sme posúdili, či držiteľ licencie postupuje v súlade so zákonom a podmienkami,“ povedal Sólymos.

Ťažiari sú v spore s obyvateľmi už vyše roka. Tvrdia, že dodržiavajú všetky zákonné podmienky a prírodu nijak neohrozujú. Vyše polovica obce podpísala proti prieskumným vrtom petíciu. Najnovšie ich miestni aktivisti vinia, že nerešpektujú predbežné opatrenie súdu, podľa ktorého nemôžu jazdiť po prístupovú cestu k prenajatým pozemkom s vrtom, kde chcú hľadať ropu alebo zemný plyn.

Ide o komplikovaný právny spor. Prístupovú cestu spoluvlastní 170 spolumajiteľov. Predbežné opatrenie zakazujúce firme prístup na cestu podľa súdu platí. Firma to spochybňuje a navyše hovorí, že má na cestu prístup cez firmu Cesty Smilno, v ktorej kúpila podiel. Navyše, cesta je podľa ťažiarov verejná.

Marianna Varjanová hovorí, že ju tento týždeň pri proteste napadli, zničili jej mobil a bude PN sedem dní. Foto - archív Marianny Varjanovej.
Marianna Varjanová hovorí, že ju tento týždeň pri proteste napadli, zničili jej mobil a bude PN sedem dní. Foto – archív Marianny Varjanovej.

Starosta mal konflikt s aktivistkou

Na ceste sa už týždne doťahujú aktivisti s esbeeskármi, dochádza k potýčkam. Minulý týždeň tam mal s aktivistkou Mariannou Varjanovou konflikt aj starosta Smilna Vladimír Baran.

Varjanová tvrdí, že ju starosta v stredu napadol a poškodil jej mobil. Polícia prípad preveruje ako priestupok proti občianskemu spolunažívaniu.

Starosta tvrdí, že sa nič nestalo a keď dostane predvolanie, dá na Varjanovú trestné oznámenie za ohováranie a poškodzovanie dobrého mena. „Žiadnu ženu som ešte neudrel, aj keď ona je svojim vzhľadom… Ťažko tvrdiť, že je žena, ale je tak zapísaná v obecnej knihe.“

Baran hovorí, že sa v stredu stretli, keď chcel ísť na svoj pozemok, z ktorého vlastní väčšiu časť. Tvrdí, že ho aktivistka nechcela pustiť. K tomu, čo sa dialo potom, sa nevyjadril. „Nemám čas to vysvetľovať. Bude to predmetom vyšetrovania. Nebudem na jej udania reagovať.“

Varjanová hovorí, že cestu blokovala autom, no po žiadosti starostu ju v stredu ráno uvoľnila. Baran podľa nej žiadal, aby bola prístupná celé doobedie, čomu vyhovela, no starosta neprišiel. Na obed ju teda opäť zablokovala, no okolo pol štvrtej poobede starosta znova volal aktivistke, aby cestu sprístupnila.

„Pretože v ten deň to nebola prvá skúsenosť s jeho šikanou, z auta som už vystúpila so zapnutým natáčaním na mobile. Starosta bol na mieste a čakal ma v odstavenom aute. Parkovalo tak, že som okolo neho musela prejsť. Keď videl, že mám zapnutý mobil, stratil nervy a vyskočil z auta. Utekal za mnou so slovami: Mňa nahrávať nebudeš. Cúvala som so zapnutým mobilom a varovala ho, nech nespraví nejakú hlúposť. Vrhol sa ku mne a mobil mi chcel vytrhnúť,“ opisuje potýčku Varjanová.

Aktivistka hovorí, že ju pri snahe získať mobil zranil. Telefón po tom podľa nej hodil viackrát o zem, poskákal po ňom a odhodil ho do poľa.

Starosta hovorí, že väčšina obyvateľov v Smilne, s ktorými sa stretáva, chce už pokoj. „Sú za to, aby sa to odvŕtalo a skončili hádky, keď je rozhádaná polovica dediny kvôli jednej dievčine.“

Aktivisti tvrdia, že nerešpektovaním vlastníckych práv ťažiari porušujú licenciu. Minister Sólymos nepovedal, či je to porušením podmienok, ktoré spoločnosti dali, a od sporu dáva ruky preč. „Netýka sa to ministerstva. Vysporiadanie majetkovo-právnych vzťahov je úloha súdov,“ povedal minister.

Zástupcovia spoločnosti Alpine Oil and Gas. Foto - TASR
Zástupcovia spoločnosti Alpine Oil and Gas. Foto – TASR

Sólymos sa s ťažiarmi chce stretnúť

Miestnym sa nepáči ani to, že americká spoločnosť podľa zákona nemusí robiť posúdenie vplyvov prieskumných vrtov na životné prostredie. Obávajú sa, že hĺbenie a ťažba môže ohroziť napríklad vodné zdroje. Prísnejšie podmienky pre prieskumné vrty hlbšie ako 600 metrov budú platiť až od januára.

Štát pri asi tisícke doterajších prieskumných vrtov nezistil žiadne ohrozenie prírody.

So zástupcami Alpine Oil and Gas sa chce minister stretnúť a požiada ich, aby aj tak dali posúdiť vplyvy prieskumných vrtov na životné prostredie.

„Chcem ich požiadať, aby sami iniciovali skúmanie EIA, aby sa situácia upokojila, aj pre pocit bezpečnosti obyvateľov, aj pre ochranu životného prostredia,“ hovorí Sólymos.

Alpine Oil and Gas ponuku na stretnutie s ministrom víta. „Veríme, že v spoločnom odbornom dialógu čoskoro nájdeme riešenia vzniknutej situácie a spoločnosť Alpine Oil and Gas bude môcť naďalej pokračovať v prieskumných činnostiach, na ktoré jej boli štátom vydané platné licencie,“ reaguje konateľ spoločnosti Alexander Fraser.

Obyvateľov podporila aj cirkev

Aktivisti a občania sa na ministra obrátili cez petíciu a listy. Petíciu Nevŕtajte! Chceme žiť v zdravej krajine podporili aj gréckokatolícka a rímskokatolícka cirkev, hárky nechali veriacim na podpis v kostoloch. Alpine Oil and Gas arcibiskupov za postoj kritizuje, tvrdí, že svoje aktivity vykonáva v súlade so zákonom a má na ne všetky potrebné povolenia.

Spoločnosť prvýkrát získala povolenie na prieskum ložísk ropy a horľavého zemného plynu na východe Slovenska pred desiatimi rokmi. Teraz ide o okolie Medzilaboriec, Sniny a Svidníka. Na každom z nich by mala firma vyvŕtať minimálne jeden overovací vrt. V lete požiadala o predĺženie povolenia o osem rokov a zmenšenie prieskumnej plochy o 88 percent. Ministerstvo po posúdení obnovilo licenciu na päť rokov.

Ak by prieskumné vrty potvrdili prítomnosť ropy alebo zemného plynu v komerčných množstvách, Alpine Oil and Gas začne ťažbu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie