Denník N

Pán minister Lajčák, zverejnite dokumenty, vyzývajú zahraniční študenti, ktorí podporujú Hlávkovú

Prajem si pre Slovensko, aby malo väčšiu dôveru k tým, ktorí korupčné kauzy odhaľujú, a nie k tým, ktorí sa ich snažia zakryť, hovorí študent na videu.

Od nedele pribúdajú na YouTube videá, kde Zuzanu Hlávkovú podporujú jej bývalí spolužiaci z prestížnej škótskej University of St. Andrews. Vyzývajú ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, aby zverejnil všetky dokumenty v prípade podozrení z plytvania peňazí na slovenské predsedníctvo v Rade EÚ. University of St. Andrews je v Británii hodnotená po Oxforde a Cambridgei ako tretia najlepšia a jedna z najlepších na svete.

Nie je to prvá akcia na podporu Hlávkovej. Ešte minulý týždeň študenti z rôznych svetových univerzít zverejnili list, ktorý podpísalo takmer 3000 študentov z viacerých univerzít na Novom Zélande, Česka, Dánska, Švédska či Veľkej Británie. Zuzanin príbeh podľa nich ukazuje, že zahraniční študenti to s návratom na Slovensko nebudú mať vôbec jednoduché.

Ukázali svoju tvár

„Naše odhodlanie a snaha posúvať Slovensko vpred budú narážať na hradby zaužívaných praktík, ktoré nebude ľahké prekonať. Zuzanina odvaha pre nás preto musí byť inšpiráciou a príkladom hodným nasledovania, pretože osobne a verejne bojuje za hodnoty, ktoré považujeme za životne dôležité pre budúcnosť našej krajiny,“ napísali.

Teraz študenti ukázali aj svoju tvár a hovoria o tom, ako Zuzanu poznajú a akou krajinou by pre nich malo byť Slovensko.

Zverejnenie všetkých dokumentov a napríklad aj firiem, ktoré ministerstvo zahraničných vecí oslovilo pri výbere organizátora jedného z galavečerov, požaduje s Hlávkovou aj Transparency International Slovensko.

U Lajčáka nechcú hovoriť, čakajú na vyšetrenie

Ministerstvo zahraničných vecí sa nechce už k sporným akciám verejne vyjadrovať. „Vzhľadom na to, že v súvislosti s pochybnosťami, ktoré boli vznesené ohľadom niektorých predsedníckych podujatí, sa rozbehlo preverovanie všetkých predsedníckych obstarávaní vo viacerých rovinách – poslaneckým prieskumom, ako aj naším podnetom na kompetentné orgány a tiež ponukou na odborné stretnutie pre Transparency International, to všetko s cieľom objasniť prezentované pochybnosti –, budeme rešpektovať tento proces a v tejto fáze už doň nebudeme vstupovať verejnými vyjadreniami,“ napísal hovorca Peter Stano.

Hlávková, ako bývalá zamestnankyňa ministerstva zahraničných vecí, pred týždňom prezradila, ako to bolo s akciami k predsedníctvu Slovenska v Rade EÚ. Hovorila o podozreniach z predražených akcií, ale aj o súťažiach, ktoré sa mali robiť len naoko. Ministerstvo zahraničných vecí pri niektorých akciách spojených s predsedníctvom využilo zákonnú výnimku a nemuseli robiť klasickú verejnú súťaž. Stačil prieskum trhu.

Minister teraz napríklad nechce povedať, aké firmy v prieskume oslovili. Problém bol aj pri slávnostnom večere, kde sa predstavilo logo predsedníctva. Ešte na jar ministerstvo tvrdilo, že v sume 200-tisíc sú aj honoráre umelcov, teraz vyšlo najavo, že ich platilo zvlášť ministerstvo. Celkovo má ísť o 32-tisíc, sumy pre konkrétnych umelcov ministerstvo nechce zverejniť.

Hlávková o podozreniach hovorila aj s ministrom Miroslavom Lajčákom. Ten po zverejnení jej prípadu hovoril, že dal prípad preveriť už po rozhovore s ňou na začiatku roka. V skutočnosti však na ministerstve nekonali a minister oslovil napríklad Najvyšší kontrolný úrad až teraz na konci roka po tom, ako Hlávková o prípade vystúpila na tlačovej besede Transparency International Slovensko.

Čestné a poctivé dievča

Študenti hovoria o tom, ako Zuzanu Hlávkovú poznajú. Zaznieva, že je to silná a charakterná žena, šikovná, poctivá a angažovaná osoba, otvorená a zodpovedná. „Mimoriadne čestné a poctivé dievča, ktoré robí veci z presvedčenia a nie preto, aby niekomu uškodila,“ povedala vo videu Zuzana Prostredníková, ktorá v Škótsku, kde študovala Hlávková, ešte navštevuje posledný ročník.

Študenti, ktorí ju podporujú, hovoria svoje celé mená, ukazujú aj svoju tvár.

Napríklad Lukáš Bagin žiada Lajčáka, aby riadil ministerstvo, kde „rodinkárstvo a netransparentnosť spred novembrových čias nemajú miesto“. „Prajem si Slovensko, kde upozorňovanie na neštandardné vedenie štátu nie je hrdinstvo, ale samozrejmosťou a povinnosťou každého občana,“ povedal Bagin, ktorý študoval v Škótsku.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Predražené predsedníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie