Denník N

Doprastav, Váhostav či Carrefour sa už nemajú opakovať, bankrotový zákon prakticky ruší reštrukturalizácie

Ten, kto bude chcieť odpisovať dlhy, musí zaplatiť obchodným partnerom aspoň polovicu z dlžnej sumy. Inak bude musieť od marca vyhlásiť konkurz.

Ak doteraz podnikatelia mohli špekulovať, že sa zbavia väčšiny dlhov a firma im naďalej zostane, teraz sa to má zmeniť. V parlamente prešla bez väčších emócií novela od ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej.

Píše sa v nej, že dlžník musí vyplatiť aspoň polovicu narobených dlhov, aj keď sa účtovníctvom kvalifikuje na takzvanú reštrukturalizáciu. Inak môže zabudnúť na odpis dlhov a firmu musí poslať do konkurzu.

„Verím, že reštrukturalizácie budú viac fér,“ povedala Žitňanská po schválení parlamentnej novely.

Prípady ako Váhostav, Doprastav či Carrefour by sa tak už nemali opakovať.

V nových podmienkach by Doprastav z portfólia oficiálne neznámych majiteľov nemohol urobiť to, čo zvládol koncom roka 2014 – nechal obchodných partnerov s tým, že im vyplatí iba 30 percent z odrobenej práce. Súd mu to odsúhlasil s tým, že veriteľom má znížený dlh splácať postupne päť rokov.

Žitňanskej novinka bude platiť pre všetky firmy, ktoré by sa s odpisom dlhov rozhýbali po marci budúceho roka.

Druhá možnosť, ako prísť v reštrukturalizácii o viac než polovicu zo sumy nesplatených faktúr, je, že to písomne odsúhlasí veriteľ sám.

Posilní sa tým postavenie najslabších článkov v dodávateľských reťazcoch. Doteraz boli parametre mechanizmu odpisovania nastavené tak, že dlžníkom umožňovali bez výrazných komplikácií obísť pri rozhodovaní o vyplatených sumách malých veriteľov.

Väčšie slovo pri schvaľovaní mazania dlhov majú už tradične banky, ktoré majú svoje peniaze tak či tak zaistené cez zábezpeky, a veľkí veritelia, ktorí majú aj vyššiu pravdepodobnosť, že si ústretovým gestom voči dlžníkovi zabezpečia účasť na veľkých zákazkách.

Pre ilustráciu: Váhostav z portfólia podnikateľa Juraja Širokého mal v čase, keď súdne mazal svoje dlhy, účasť na diaľničných tendroch v hodnote približne 1 miliardy eur.

Súd mu odobril odpis približne 81 percent dlhov – to sa už sčasti vzdali peňazí bankári v prospech bežných veriteľov. Štát nakoniec umožnil stavbárom nechať si od štátu doplatiť aspoň 50 percent svojich pohľadávok.

Ešte viac odpísal z dlhov voči bežným obchodným partnerom pri reštrukturalizácii Carefour – 97 percent.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Kauza Váhostav

Problémy Carrefouru

Problémy Doprastavu

Ekonomika

Teraz najčítanejšie