Denník N

Hedviga Malinová chce súd v maďarčine, žiada tlmočníka a preklady

Hedviga Malinová Žáková. Foto – tasr
Hedviga Malinová Žáková. Foto – tasr

Súdu vysvetľuje, že slovenčinu už dlhšie nepoužíva a neovláda tak, aby sa mohla dôkladne brániť.

Bývalá nitrianska študentka žiada na súde tlmočníka aj preklad dokumentov.

BRATISLAVA. Hedviga Malinová-Žáková chce, aby súd s ňou prebehol v maďarčine za prítomnosti tlmočníka. Zároveň chce celý spis, ako aj obžalobu preložiť do maďarčiny.

Informoval o tom jej obhajca Roman Kvasnica.

Obžalobu na Malinovú-Žákovú podala Generálna prokuratúra na Okresný súd v Nitre v apríli. Ten sa v októbri obžalovanej opýtal, či vyžaduje maďarčinu. Malinová-Žáková na všetko odpovedala kladne, od roku 2013 je štátnou občiankou Maďarska a presťahovala sa zo Slovenska do Győru.

Tvrdí, že spisu nerozumie

Súdu vysvetľuje, že maďarčina je jej materinský jazyk a slovenčinu už dlhšie nepoužíva a neovláda tak, aby sa dôkladne mohla brániť pred súdom.

Počas doterajšieho vyšetrovania tlmočníka nežiadala, väčšie výsluchy však absolvovala už pred ôsmimi rokmi, teraz za ňu s prokuratúrou väčšinou komunikoval jej obhajca.

„Nechápem obsah listín nachádzajúcich sa v súdnom spise, predovšetkým výpovede lekárov, policajtov a znalecké posudky obsahujú množstvo slov, respektíve slovných spojení, ktorých význam mi nie je celkom jasný a ktorému vcelku nerozumiem,“ napísala súdu.

Ak by súd s prekladom súhlasil, začatie konania to zrejme predĺži o ďalšie mesiace.
Malinová-Žáková tiež súd upozorňuje, že skutok, pre ktorý je stíhaná, nie je trestným činom. Jej výpoveď, aj keby bola akokoľvek nepravdivá, totiž podľa nej nemala žiadny vplyv na konkrétne osoby, ktoré nikdy neboli ani len trestne stíhané.

Kauza trvá už viac ako osem rokov. Hedviga Malinová-Žáková v auguste 2006 prišla na skúšku do školy v Nitre a vyzerala, ako keby ju napadli a zbili. To aj povedala učiteľom, ktorí zavolali políciu.

Minister vnútra Robert Kaliňák po niekoľkých dňoch na tlačovej besede s Robertom Ficom oznámili, že študentka si celý útok vymyslela. Polícia ju preto obvinila z krivej výpovede.

Zmier nepomohol

Za vlády Ivety Radičovej v roku 2010 s Malinovou-Žákovou Slovensko uzatvorilo zmier na Európskom súde pre ľudské práva, kde za to, že nebude krajinu žalovať, vláda vyhlásila, že postupom vyšetrovateľov mohli byť porušené jej základné ľudské práva.

Zmier nemal žiadny vplyv na samotné vyšetrovanie, ktoré trvalo niekoľko ďalších rokov. Štát si stále objednával nové zdravotné posudky, až Generálna prokuratúra pod vedením Jaromíra Čižnára rozhodla, že Malinovú-Žákovú obžaluje.

Prezident Andrej Kiska už oznámil, že ak by bola Malinová-Žáková odsúdená, dal by jej milosť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Teraz najčítanejšie