Denník N

Žitňanská by rada videla Lajčákove zmluvy s Evkou

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ministerka spravodlivosti kritizuje Roberta Fica za vulgárny slovník a verí, že najmä mladí ľudia budú ochotní nahlasovať korupčné správanie.

Lucia Žitňanská (Most-Híd) čaká, ako vysvetlí minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák podozrenia z možného plytvania pri organizovaní akcií k predsedníctvu v EÚ. Zverejniť by mal podľa nej všetky doklady, ktoré je možné ukázať. 

Čo si myslíte o slovách premiéra Roberta Fica, že novinári sú špinavé protislovenské prostitútky?

Ja sa takýmto spôsobom nevyjadrujem ani sa nebudem vyjadrovať. Som presvedčená o tom, že tak ako vulgarizácia politického slovníka, aj vyrábanie rôznych nepriateľov, je jedno, či sú to raz migranti, inokedy novinári, politickej klíme škodí a jednoducho to treba odmietnuť.

Vysvetlil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák dostatočne kauzu, na ktorú upozornila Zuzana Hlávková?

Proces vysvetľovania prebieha. Pán minister pozval zástupcov Transparency International na ministerstvo. V každom prípade si myslím, že keď sú výnimky, a tu pri verejnom obstarávaní boli využité, tak to kladie zvýšené nároky na transparentnosť procesov. Je to daň  za akúkoľvek výnimku. Verím tomu, že minister Lajčák urobí maximum, aby odkryl veci a pochybnosti vyvrátil.

Zatiaľ to tak nevyzerá. Lajčák hovorí, že by bolo porušením zákona, ak by odkryl, ktoré ďalšie firmy okrem Agentúry Evka oslovili v rámci prieskumu trhu, aby zabezpečili galavečer k prezentácii loga.

Viem príliš málo o tom verejnom obstarávaní, aby som si dovolila povedať, čo môže a čo nemôže. Viem, že takýto priestor, ktorý sa vytvára cez výnimky, kladie vyššie nároky na transparentnosť a potom to jednoducho musí minister zvládnuť.

V minulosti ste presadzovali zverejňovanie zmlúv na internete. Čo si myslíte o tom, že minister Lajčák odmietol Transparency International zverejniť všetky dokumenty, ktoré sa týkali verejného obstarávania? Budete od neho požadovať, aby ich zverejnil?

Len môžem zopakovať, detaily verejného obstarávania nepoznám. V takýchto prípadoch som presvedčená, že transparentnosť je cesta. Dnes neviem posúdiť, či sú tam nejaké dokumenty, na ktoré sa vzťahuje obchodné tajomstvo alebo striktný zákaz v zmysle zákona. Viem, že sa cesty jednoducho dajú nájsť, časti rôznych dokumentov sa dajú vyčierniť. Verím, že minister tú cestu nájde, aby veci vysvetlil.

Video: Žitňanská hovorí, že vulgarizácia politiky a vyrábanie nepriateľov škodí politickej klíme.

Budú mať občania odvahu verejne upozorňovať na podozrenia z korupcie, keď premiér spochybnil svedectvo Zuzany Hlávkovej o dianí na ministerstve zahraničných vecí?

Myslím si, že občania budú mať odvahu vynášať veci na verejnosť, pretože atmosféra v spoločnosti sa mení. Som presvedčená o tom, že hlavne mladá generácia odvahu mať bude, čo je dobré a je to v poriadku. A to nič nemení na tom, čo som povedala, že politike škodí aj vulgárny slovník, aj stratégie postavené na budovaní si nepriateľov.

V čom máte tú istotu, keďže premiér mladej odvážnej žene povie, že si vymýšľa a že je to len také „jedna baba povedala“? Toto môže občanov motivovať, aby do toho išli s vlastnou tvárou a vystavili sa takémuto riziku?

Vyslovila som nádej v mladú generáciu. Podľa mňa každého odvážneho treba podporiť. A zároveň som pomenovala, čo si myslím o vulgárnom slovníku. Už neviem, čo by som k tomu mohla pridať.

Minister Lajčák tvrdí, že keď ho Zuzana Hlávková na osobnom stretnutí upozorňovala na možné korupčné praktiky, tak to nepochopil ako podnet, ktorým by sa mali zaoberať. Ako by to malo vyzerať, aby minister pochopil, že mu občan hovorí, že niečo nie je v poriadku a bolo by to treba vážne preverovať?

Aj na základe tejto skúsenosti sa všetci na ministerstvách budeme musieť zamyslieť a vnímať, že tu máme novú právnu úpravu, ktorá nám asi ešte veľmi pod kožu nevošla. A že aj tento typ podnetov treba vnímať z pohľadu, že môžu mať právne konotácie. Otvorene hovorím, že aj ja som si na základe tejto skúsenosti uvedomila, že sa musíme pozrieť, ako to máme nastavené u nás na ministerstve. Či dokážeme vnímať každú komunikáciu cez prizmu tohto zákona, pretože je to nová právna úprava. Na všetkých úradoch ešte nevošla pod kožu tak, že sme si všetci uvedomili – a hop, keď mi teraz niekto zo zamestnancov alebo občanov niečo hovorí, mám to vnímať v právnej konotácii.

Ako by ste reagovali? Pochopili by ste takýto rozhovor ako podnet?

Úprimne vám hovorím, že na príklade tejto skúsenosti ministra Lajčáka som si sama povedala, že sa pozriem aj na naše vnútorné postupy ministerstva. Vlastne vám neviem povedať, či by som si v minulosti uvedomila, že takýto rozhovor má právne konotácie. Teraz už áno.

Budete navrhovať, aby občania písomne podávali podnety do podateľne, alebo keď sa stretnú s ministrom, stačí, aby to pochopil ako podnet, a začne sa konať?

Všetci to musíme prehodnotiť. Hranica, keď rozhovor treba vnímať s právnymi konotáciami a keď to ešte nemá túto charakteristiku, je veľmi tenká a nie vždy úplne jednoduchá.

Budete tému otvárať na vláde alebo iba u vás na ministerstve?

Každý sa s tým musí vyrovnať v duchu právnej úpravy.

Dokedy chcete prijať pravidlá pre vaše ministerstvo?

Formálne pravidlá prijaté máme. Každé ministerstvo ich má. Máme zriadenú telefonickú linku. Keby na ňu prišiel podnet, určite všetci vieme, ako sa máme správať. Otázka je, či všetci vieme, ako sa máme správať, keď absolvujeme takýto rozhovor, čo nie je formálne vedený kanálom, ktorý je určený na podnety v zmysle zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Asi viacerým nám prebehlo hlavou, že podnet môže mať rôzne podoby.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Predražené predsedníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie