Denník N

Treba vás povešať, dopichám ťa nožom. Vyhrážky blogerovi vyšetruje polícia

Záber z Facebooku žoldniera Maria Reitmana, ktorý sa Jánovi Benčíkovi vyhrážal smrťou. Foto – archív J. B.
Záber z Facebooku žoldniera Maria Reitmana, ktorý sa Jánovi Benčíkovi vyhrážal smrťou. Foto – archív J. B.

Ružomberský bloger Ján Benčík dlhodobo upozorňuje na aktivity extrémistov na internete. Často za to čelí vyhrážkam. Pre tie, ktoré si prečítal po prevzatí Bielej vrany, už bol vypovedať na polícii.

„Udavačov a zradcov národa treba pochovať a povešať! Aj ty tak skončíš,“ napísal ružomberskému dôchodcovi a blogerovi Jánovi Benčíkovi istý Milan Kohút.

„Stretnúť ťa na ulici, tak ťa za bieleho dňa dopichám nožom,“ odkázal mu zase Milan Kuruc.

Ján Benčík. Foto - archív J. B.
Ján Benčík

Je to len malá ukážka toho, čo Benčíka čakalo po tom, ako si prevzal 17. novembra ocenenie Biela vrana. Dostal ho práve za to, ako sa mu už roky darí rozkrývať a monitorovať správanie extrémistov na internete. Všíma si neonacistov, konšpirátorov, ale aj žoldnierov bojujúcich na Ukrajine.

Z prokuratúry na policajné prezídium

Reakcie „gratulantov“ Benčík opísal v jednom z posledných blogových textov. Po podnete Denníka N sa ním zaoberala aj generálna prokuratúra, ktorá podnet poslala v pondelok na policajné prezídium.

Práve v pondelok Benčík napísal ďalší článok na blog, tentoraz o bývalom legionárovi z Francúzska Daliborovi Kohárovi. Aj od neho si musel prečítať rôzne vyhrážky. Smrťou sa vyhráža aj prezidentovi Andrejovi Kiskovi či predsedovi vlády Robertovi Ficovi. Či sa nimi budú zaoberať, z prezídia nereagovali.

Určite však Benčíkových „gratulantov“ riešia ružomberskí policajti. Bloger podal sám trestné oznámenie na Kuruca a Kohúta pre nebezpečné vyhrážanie sa. V stredu bol vypovedať na polícii.

Dávky pre Rómov zastavili

Nie je to však po prvý raz, čo by sa polícia zaujímala o jeho texty na blogu a začala na základe nich konať. Záver však býva často šokujúci.

Benčík napríklad upozornil na bývalého šéfa Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko v Prešove Františka Lipku, ktorý na sociálnej sieti zdieľal fotografiu s nábojmi s nápisom „jediné dávky, na ktoré majú cigáni nárok.“ Vyšetrovateľ sa začal o statusy zaujímať, no nakoniec vyšetrovanie uzavrel s tým, že Lipka sa ničím neprevinil.

Podľa aktuality.sk to bol ten istý vyšetrovateľ, ktorý odmietol stíhať aj ďalšieho poslanca od Kotlebu, Mariána Mazureka.

Biele vrany za rok 2016: Emília Trepáčová, Khadra Abdile, Monika Podolinská a Ján Benčík. Foto N – Tomáš Benedikovič
Biele vrany za rok 2016: Emília Trepáčová, Khadra Abdile, Monika Podolinská a Ján Benčík. Foto N – Tomáš Benedikovič

Niektoré vyhrážky sa dokážu dostať pod kožu

Benčík už pri preberaní ocenenia Biela Vrana varoval pred negatívnymi reakciami. „Príliš veľa ľudí vidí vo mne skôr čiernu ovcu ako Bielu vranu,“ povedal. Napriek týmto očakávaniam ho však „nefalšovaná zloba a brutalita útokov trochu zaskočila“, napísal na blogu.

„Človek sa voči tomu obrní, ale samozrejme, že sústavné urážky a hrozby sa nedajú nevnímať,“ vysvetľuje Benčík.

„Zavše sa mi napriek tomu, že to už nejaký čas trvá, dostanú pod kožu. Ale musím sa s tým vyrovnať, inak to nejde, ak chcem aj ďalej robiť to, čo robím,“ hovorí bloger.

Jeho práca má zatiaľ zmysel v tom, že často po napísaní článku na blog ľudia, na ktorých upozornil, svoje statusy či texty stiahnu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie