Denník N

Bankárov ako on Trumpovi voliči nenávidia, aj tak dal Mnuchinovi štátnu pokladnicu

Trumpov kandidát na ministra financií Steven Mnuchin. FOTO - TASR/AP
Trumpov kandidát na ministra financií Steven Mnuchin. FOTO – TASR/AP

Bankár, ktorý pracoval v Goldman Sachs a zbohatol na finančnej kríze, sa má ujať amerického ministerstva financií.

Luxusné detstvo Donalda Trumpa vyzerá úplne obyčajne v porovnaní s privilégiami, do ktorých sa narodil Steven Mnuchin (53).

V profile muža, ktorého si dezignovaný prezident vybral za ministra financií, to napísala agentúra Bloomberg.

Mnuchin pochádza z prominentnej rodiny,  jeho otec bol jedným z najvplyvnejších investičných bankárov svojej generácie. Od detstva bol obklopený špičkovým umením, lebo niekoľko generácií jeho rodiny sa venovalo zberateľstvu.

Do školy sa vozil na Porsche, aby ho nakoniec zaparkoval tam, kde aj jeho otec- v investičnej banke Goldman Sachs.

Oblieka sa u európskych módnych návrhárov, potrpí si na imidž, pozná finančnú aj umeleckú smotánku a hlavne, má silno vyvinutú schopnosť adaptovať sa: „Je to chlapík, ktorý vie rozpoznať príležitosť a prispôsobiť sa. Je schopný preorientovať sa z jednej veci na druhú,“ opísal ho v Bloombergu miliardár Richard LaFrak.

Wall Street a Hollywood

Rovnako však stelesňuje zazobaných a vplyvných globálnych bankárov, o ktorých Trump v kampani hovoril s dešpektom. Teda presne ten typ, ktorý jeho voličov rozčuľuje.

Uhladený privilegovaný bankár z Wall Street a diplomom z Yale, čo už je pre nich samé o sebe diskvalifikáciou, ešte viac zbohatol počas ekonomickej krízy, keď ľudia zo strednej triedy a robotníci prichádzali o prácu aj o domy, lebo nevládali platiť hypotéky, či prišli o rodinné úspory, keďže nešťastne investovali do fondov vedených ľuďmi ako on.

Mnuchin je tiež hollywoodsky producent (Avatar, Čierna labuť, séria X-men a mnoho ďalších), čo tiež nie je pre svoju liberálnosť prostredie práve obľúbené medzi republikánskymi voličmi.

Pravdupovediac, to, že Mnuchin, ktorý predtým podporoval demokratických kandidátov, založil  hedžový fond s pomocou Georgea Sorosa, a spolu sním investoval aj v Hollywoode, sa stal finančným manažérom Trumpovej kampane, mnohých jeho priateľov prekvapilo.

Vysvetlili si to tým, že vždy vedel premeniť podceňovaný „tovar“ či krachujúcu banku na stroj na peniaze. V Trumpovom prípade skôr na výťah k moci.

Keď niekedy v máji prevzal riadenie financií u Trumpa, nevyzeralo to v porovnaní s príspevkami od priaznivcov dobre naolejovanou Clintonovej kampaňou, vôbec dobre. Mnuchin však získal sponzorov, sprehľadnil tok financií v kampani a začal dohliadať na výdavky, a to dokonca aj banálne.

Aké má plány

To, že si ho Trump vybral za ministra financií odborníci označujú hlavne za prejav vďaky zo strany Trumpa. O Mnuchinových ekonomických alebo politických názoroch sa toho veľa nevie, to, že bol investičným bankárom sa nepovažuje za dostatočnú kvalifikáciu, aj keď bude už tretím ministrom financií pochádzajúcim z Goldman Sachs.

Hovorí o znížení daní pre korporácie z 35 na 15 percent, ale tvrdí, že bohatí aj tak nebudú platiť menej daní, pretože sa obmedzia odpočítateľné položky. Chce, aby mali robotníci lepšie mzdy aj život, ale zatiaľ sa presnejšie nevyjadril, ako to dosiahnuť.

Hoci Trump v kampani hovoril o Wall Street kriticky, a napadal svoju protikandidátku za to, že má s bankármi veľmi dobré vzťahy, z jeho výberu ministra financií sú podľa portálu Politico finančníci nadšení. Akcie bánk narástli o desať percent, na Wall Street panuje istota, že nová administratíva nebude vymýšľať nové regulácie a zníži dane.

„Podľa toho, čo je verejne dostupné, váš prípravný tím a potenciálny kabinet zahŕňa viac ako dvadsať elitných osobností z Wall Street a lobistov,“ napísala Trumpovi demokratická senátorka Elizabeth Warrenová, ktorá Mnuchina označila za Forresta Trumpa finančnej krízy.

Podľa nej sa vždy dokázal objaviť tam, kde sa odohrávali najhoršie praktiky Wall Street.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie