Denník N

Na rozlúčku s Nemcovom nepustili šéfa poľského parlamentu a europoslankyňu

Matka Borisa Nemcova Dina Eidmanová s ďalšími príbuznými. Foto – AP
Matka Borisa Nemcova Dina Eidmanová s ďalšími príbuznými. Foto – AP

Aktualizované 11:55 – Tisícky ľudí sa lúčia so zavraždeným lídrom ruskej opozície Borisom Nemcovom. Pochovajú ho na Trojekurovskom cintoríne na západe Moskvy.

V právnom centre Andreja Sacharova od rána vystavili otvorenú rakvu s telom zavraždeného opozičného ruského politika Borisa Nemcova. Na poludnie ho pochovajú v Trojekurovskom cintoríne v Moskve.

Pred Sacharovovým centrom sa vytvoril asi polkilometrový rad. „Znamená to, že teraz ste na rade vy?“ opýtal sa známej opozičnej televíznej hviezdy Ksenie Sobčak niekto na ulici.

„Najsmutnejšie na tom je sledovať pri rakve úbohú 87-ročnú Nemcovovu matku, ktorá musí počúvať všetky tie chváloreči,“ napísal na Twitteri korešpondent Guardianu v Moskve Shaun Walker.

Rozlúčiť sa s 55-ročným liberálnym politikom, ktorý kritizoval ruského prezidenta Vladimira Putina za rozpútanie vojny na Ukrajine a pripravoval správu o dôkazoch, prišiel aj bývalý britský premiér John Major.

Slovensko zastupoval na spomienke náš veľvyslanec v Moskve. „Bol tam na základe dohody členských krajín EÚ náš veľvyslanec v Ruskej federácii Peter Priputen,“ napísalo Denníku N ministerstvo zahraničia.

Česko poslalo veľvyslanca v Rusku – bývalého kozmonauta Vladimíra Remeka.

Koho nepustili na pohreb

Nie všetci však na utorkový pohreb mohli prísť. Najznámejšia opozičná postava, bloger Alexej Navaľnyj, je v domácom väzení.

Predseda hornej komory poľského parlamentu Bogdan Borusewicz nedostal povolenie vstupu do krajiny.

Podľa oficiálnej správy ruského veľvyslanectva vo Varšave má isť o pomstu za to, že jeho ruský náprotivok – šéfka hornej komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková – je na čiernom zozname EÚ za podporu anexie Krymu.

Na letisku v Šeremeteve podľa ČTK nepustili ďalej ani lotyšskú europoslankyňu Sandru Kalnieteovú, ktorá mala na pohrebe zastupovať frakciu ľudovcov v Európskom parlamente.

Živé vysielanie Rádia Slobodná Európa z lúčenia s Borisom Nemcovom:

 

Hlavný svedok odišiel domov

Na pohrebe nebude ani hlavný svedok piatkovej vraždy – Nemcovova priateľka Anna Durycká. Po troch dňoch vypočúvania políciou ju pustili domov k rodine na Ukrajinu.

Pre ruskú televíziu Dožď včera povedala, že zabijaci vystrelili na jej priateľa Nemcova zozadu a tak rýchlo, že ich nevidela.

23-ročná modelka si nepamätala ani značku bieleho auta, ktoré zabijaka z Veľkého moskvoreckého mostu odviezlo. Na Ukrajinu odišla, aby sa psychicky spamätala z traumatického zážitku.

Ruská televízia Ren TV medzitým našla šoféra snežného pluhu Sergeja B., ktorého vozidlo na zverejnenom videozázname zakrývalo moment vraždy.

Podľa jeho slov nevidel vrahov a čo sa stalo, pochopil, až keď za ním prišiel druhý svedok Anna Durycká, ktorá sprevádzala zavraždeného Nemcova. Pomohol jej zavolať rýchlu pomoc, informovala televízia Ren TV.

Tisícky ľudí sa prichádzajú rozlúčiť s Borisom Nemcovom. FOTO - AP
Tisícky ľudí sa prichádzajú rozlúčiť s Borisom Nemcovom. Foto – AP

Spomínať sa bude aj u nás

Spomienkové akcie na Borisa Nemcova budú dnes vo viacerých slovenských mestách.

V Bratislave sa podvečer ľudia stretnú pri ruskom veľvyslanectve na akcii Sviečka pre Borisa Nemcova. Pri plote ambasády horeli sviečky už v pondelok večer.

Na opozičného lídra sa bude spomínať v Košiciach, v Považskej Bystrici pred kinom Mier, v Zvolene na Námestí slobody, v Nitre na Svätoplukovom námestí, v Trenčíne, ale aj v Rožňave.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie