Denník N

Málokto pozná al-Káidu lepšie ako on, zakladal ju

Aimen Dean. Foto – BBC4
Aimen Dean. Foto – BBC4

Od bifľoša cez džihádistu a kazateľa až po špióna britských tajných služieb. Príbeh Aimena Deana je ako z knihy, ktorú napokon aj napísal. Je tak trochu aj o jeho živote.

Aimen Dean bol tínedžerom, keď sa zapojil do bosnianskeho konfliktu. Pochádza z britsko-saudskej rodiny, vyrastal v Saudskej Arábii. Podobne ako mnohí jeho rovesníci aj on sa dal zlákať do vojny, ktorú vnímal ako boj bosnianskych moslimov o prežitie.

„Bol to jeden z najsilnejších zážitkov v mojom živote a otvoril mi oči. Pred pár týždňami som bol do kníh zahĺbený podivín zo Saudskej Arábie a zrazu tu poskakujem po bosnianskych horách s AK 47 a cítim, že sa podieľam na písaní histórie namiesto toho, aby som sa len prizeral,“ opisoval Aimen v rozhovore, ktorý poskytol BBC.

Bosna ako liaheň teroristov

Bosna bola pre mladých moslimských bojovníkov miestom, kde sa ešte viac zradikalizovali. Pôvodne miestny konflikt začali aj pod vplyvom výcviku a zverstiev páchaných na moslimských civilistoch vnímať ako vojnu medzi islamom a Západom. Oslovilo to aj Aimena Deana. Až neskôr pochopil, že sa stal súčasťou „programu“, ktorý si v Bosne vyberal „talenty“. On bol jedným z nich.

Po Bosne sa vybral do Afganistanu. Pretože bol vynikajúci študent a ovládal islamské texty aj históriu moslimov, poverili ho ideovým výcvikom nových bojovníkov al-Káidy. Organizácie, ktorú podľa svojich slov pomáhal zakladať.

Práve podrobné štúdium náboženských textov však spôsobilo, že začal pochybovať o správnosti svojej cesty. V roku 1998 al-Káida spáchala bombové útoky na americké ambasády v Keni a Tanzánii. Bolo to po prvý raz, čo Washington začal vážnejšie skúmať, čo to vlastne je za organizáciu.

Je povolené zabíjať civilistov?

Na výskum sa vybral aj Aimen. Zaujímalo ho, či islam dovoľuje zabíjanie civilistov pri útoku na sídlo nepriateľa. Pri útokoch zahynuli stovky ľudí a len minimum z nich boli Američania – domnelý cieľ úderov. Jeden z jeho učiteľov ho odkázal na fatwu z 13. storočia, ktorá to údajne povoľovala. Keď si ju však bližšie prečítal, zistil, že to nie je celkom tak, ako ho učili. Navyše to bol 800 rokov starý text.

Plný pochybností povedal svojim nadriadeným, že ide na liečenie do Saudskej Arábie. Tam sa skontaktoval s britskou tajnou službou MI6. Dohodli sa na spolupráci. Aimen stále pôsobil ako kazateľ teroristov a zároveň britský špión. Tvrdí, že Britom pomohol zabrániť niekoľkým samovražedným útokom a odhalil aj plány na chemický útok v newyorskom metre.

Pred ôsmimi rokmi ho však odhalil americký novinár. Svoju kariéru špióna musel ukončiť. Napísal knihu o mladom moslimovi, ktorý sa v Bosne stal extrémistom, otriasol ním 11. september, ale aj tak sa po rozchode s priateľkou opäť vrátil k al-Káide. Kniha má autobiografické prvky. Aj v nej je hlavným hrdinom špión. Na rozdiel od Aimena však pracuje pre al-Káidu v Británii.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie