Denník N

Kaliňák chce rozdať milióny, Aliancia Fair-play odmieta, váhajú aj ďalší

Má imidž žoviálneho ministra, všetci ho však neberú. Foto - TASR
Má imidž žoviálneho ministra, všetci ho však neberú. Foto – TASR

Ministerstvo vnútra má pripravených viac ako 300 miliónov eur z eurofondov pre mimovládne organizácie. Najmä tie, ktoré politikov kontrolujú, diskutujú o tom, či sa o peniaze uchádzať.

Mimovládne organizácie ešte nikdy nemali takú príležitosť dostať sa k peniazom z eurofondov v takejto miere, hovorí splnomocnenec vlády pre mimovládky a právnik Nadácie Charty 77 Martin Giertl o asi 360 miliónoch eur, ktoré ide ministerstvo vnútra na čele s Robertom Kaliňákom rozdať v najbližších mesiacoch.

Giertl teraz oslovuje predstaviteľov mimovládnych organizácií a hovorí s nimi o možnosti uchádzať sa o jednotlivé programy. Tie budú o Rómoch, korupcii, súdnictve alebo aj efektívnej verejnej správe. Všetko témy, ktorým sa venujú napríklad Via Iuris, Aliancia Fair-play alebo Transparency international. Ide o takzvané „watchdogové“ organizácie, ktoré politikov alebo sudcov hlavne kontrolujú.

Martin Giertl (vľavo) s ministrom Kaliňákom. Foto - TASR
Martin Giertl (vľavo) s ministrom Kaliňákom. Foto – TASR

„Tento operačný program je na dlhé desaťročia najväčšia príležitosť niečo zmeniť,“ hovorí Giertl. Iba z peňazí donorov by sa to podľa neho nedalo.

„Viem, že niektorí riešia istý typ morálnej dilemy, ale ja v tom nevidím problém. Ak máte byť kritickí a použijete na to peniaze daňových poplatníkov alebo z eurofondov, je to logickejšie, ako keby išlo o peniaze finančnej skupiny.“

Peniaze od Kaliňáka? Wienk ich nechce

„V Aliancii Fair-play máme zatiaľ zadefinované, že sa neuchádzame o štátne zdroje, ktorých rozdeľovanie je pod priamou kontrolou štátu. Z času na čas svoje pravidlá prehodnocujeme, ale v tejto chvíli cítime, že by sme sa uchádzaním o tieto zdroje dostali do veľkého konfliktu záujmov,“ hovorí šéfka Aliancie fair-play Zuzana Wienk, ktorá si nevie predstaviť, že by verejnosť dokázali presvedčiť o svojej nezávislosti od štátu pri jeho hodnotení.

Wienk hovorí, že pozvánku na úvodné spustenie celého Operačného programu dostali od ministerstva až tesne pred jeho konaním po upozornení Európskej komisie.

Aliancia fair-play dlhodobo sleduje kauzu Hedvigy Malinovej, o ktorej Kaliňák na tlačovke povedal, že je klamárka, ešte skôr, ako po niekoľkých rokoch skončilo vyšetrovanie. Mimovládka tiež udeľuje cenu Biela vrana ľuďom, ktorí upozornia na zlyhania štátu, venuje sa súdnictvu alebo aj kauzám ako nástenkový tender či emisie.

11042661_917228378297907_2047065573477868467_n
Viete, kto sú títo „krstní otcovia“? Vytrvalo ich za vás sledujeme, tak nás v tom podporte, nech nám nezmiznú v nejakom raji, láka Aliancia Fair-play v aktuálnej kampani.

 

Ponuka na čerpanie eurofondov prichádza v čase, keď je väčšina mimovládok ohrozená. „Veľkí medzinárodní donori náš región opustili a od budúceho roka budú medzinárodné zdroje veľmi obmedzené. Pokušenie prijať tie peniaze a nejak si to zdôvodniť bude preto veľké.“ Wienk hovorí o veľkom nebezpečenstve, ak sa absolútnym donorom think-tankov a watchdogov stane ministerstvo vnútra.

„Prijímatelia peňazí sa budú musieť prispôsobiť témam a očakávaniam programov, budú pod priamou kontrolou štátu. Môže sa však stať, že prežijú len tí, ktorí peniaze zoberú alebo sa stanú dodávateľmi štátu v iných oblastiach.“

Viac by privítala, keby štát vytváral slobodnejšiu podporu mimovládok napríklad cez zachovanie mechanizmu 2 percent z daní alebo možnosti pre podnikateľov odpísať príspevky neziskovkám do určitej výšky z daní.

Fair-play získala za celé obdobie svojej existencie zdroje z Nórskych fondov – išlo okolo 170-tisíc eur, z dvoch percent daní niečo nad 100-tisíc eur a potom im prispeli rôzne zahraničné ambasády. Malá časť ich príjmov pochádza z konzultácií, ktoré poskytujú Európskej komisii.

Zuzana Wienk na Generálnej prokuratúre podáva podnet v kauze druhej vlády Roberta Fica emisie. Foto - TASR
Zuzana Wienk na Generálnej prokuratúre podáva podnet v kauze emisií druhej vlády Roberta Fica. Foto – TASR

Ostatní ešte uvidia

To, že mimovládky, ktoré sa snažia o „kontrolu“ verejného sektora, majú problém s financovaním, hovorí aj riaditeľ Via Iuris Milan Šagát. „Drvivá väčšina starých donorov opustila región a nové zdroje, najmä z podnikateľského prostredia, sa tvoria len pomaly – čaká nás náročné obdobie. Aj preto by som rozumel, ak by niektoré organizácie uvažovali o zapojení sa do tejto grantovej schémy. My sme zatiaľ túto možnosť nevylúčili.“

Dodáva, že pri prijímaní peňazí riešia rôzne dilemy. „Čo sa týka verejných zdrojov, či už zo Slovenska, alebo zo zahraničia, uchádzame sa o ne iba v prípade, ak proces ich prerozdeľovania je transparentný a zaručuje nám úplnú autonómiu pred prípadnými zásahmi štátu.“

V rokoch 2011 – 2013 robili tri projekty o ochrane občianskych práv, na ktoré získali prostriedky z Úradu vlády. Išlo o 112 604 €.

Dve percentá potrebuje aj Via Iuris.
Dve percentá potrebuje aj Via Iuris.

„Viem, že Komisia tlačí na takúto spoluprácu, čo aj chápem. V mnohých prípadoch niet lepšej expertízy, ako majú mimovládne organizácie, ale vidím v tom riziko závislosti od štátu,“ hovorí šéf Transparency International Gabriel Šipoš.

Zvažovať uchádzanie sa o prostriedky budú aj podľa toho, či uveria, že výber je férový, a nakoľko príjem peňazí môže ovplyvniť ich dôveryhodnosť.

Transparency International Slovensko a dve percentá.
Transparency International Slovensko a dve percentá.

„Nevidím žiadny dôvod na to, aby sa o výzvy neuchádzali. Rozvoj občianskej spoločnosti je súčasťou programového vyhlásenia vlády,“ odkazuje mimovládkam Kaliňák.

„Mimovládne organizácie neslúžia vláde, ale ľuďom, plnia úlohy, v ktorých je štát krátky.“ Peniaze sa podľa ministra budú rozdeľovať podľa prísnych kritérií a transparentným spôsobom. Spolieha sa na dohľad Giertla, „ktorý má slušné postavenie aj medzi mimovládnymi organizáciami; ja do toho nebudem nijako zasahovať“.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie