Denník N

Kiska povedal šéfovi NATO, že sa chceme zbaviť ruskej vojenskej techniky

Prezident Kiska sa stretol so šéfom NATO Jensom Stoltenbergom. Foto – Kancelária prezidenta
Prezident Kiska sa stretol so šéfom NATO Jensom Stoltenbergom. Foto – Kancelária prezidenta

Prezident Andrej Kiska sa v Bruseli stretol so šéfom NATO Jensom Stoltenbergom. Rozprávali sa aj o tom, ako čeliť propagande.

Slovenský prezident Andrej Kiska na dnešnom stretnutí so šéfom Severoatlantickej aliancie Jensom Stoltenbergom povedal, že Slovensko chce dodržať svoje sľuby zo summitu aliancie vo Walesi a ďalej prezbrojovať.

„Dnes môžem povedať, že proces modernizácie slovenskej armády sa začal. Máme ambíciu postupne sa zbaviť ruskej vojenskej techniky.“

Minister obrany Martin Glváč napríklad v januári oznámil, že chceme kupovať americké vrtuľníky Black Hawk, ktoré majú nahradiť ruské stroje, a tiež sa rozbehli rokovania so Švédskom o prenájme stíhačiek Gripen. Slovenská armáda lieta na ruských Migoch.

Prezident upozornil aj na to, že štáty NATO by sa nemali venovať len zbraniam, ale aj schopnosti čeliť informačnej vojne.

„Nestačia nám moderné zbraňové systémy, musíme sa vedieť brániť organizovanému šíreniu dezinformácií,“ povedal Kiska.

„Nehovorím o rozdielnych názoroch, ktoré sú prirodzenou súčasťou demokratickej a slobodnej spoločnosti. Hovorím o účelovom narábaní s faktami; o otvorených klamstvách. V kontexte krízy na Ukrajine sa s tým stretávame v takej miere ako nikdy doposiaľ.“

kiskanato kiskanato2

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie