Denník N

Kaliňák o obchode s Bašternákom: Bola to legitímna operácia. Dokumenty nezverejní (+video)

Robert Kaliňák a mobilné steny proti utečencom. Foto N – Tomáš Benedikovič
Robert Kaliňák a mobilné steny proti utečencom. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ministrovi prekáža, že médiá neinformujú pozitívne. Z funkcie neodíde, kým bude mať dôveru premiéra a koaličných partnerov.

Minister vnútra Robert Kaliňák nezverejní dokumenty o tom, ako kúpil podiel vo firme B.A. Haus od Ladislava Bašternáka. Od Kaliňáka to chcel aj výbor pre nezlučiteľnosť funkcií.

„Ja som na všetko, čo som chcel, odpovedal. Nevidím dôvod, aby som sa tým ďalej zaoberal,“ vyhlásil minister. Doteraz nezverejnil napríklad svoju zmluvu s Bašternákom.

Video: Kaliňák si robí plány, na odchod sa nechystá a útočí na novinárky
autorka: Martina Koník

Kaliňák zvolal vo štvrtok tlačovú besedu k rozpočtu ministerstva vnútra na rok 2017. Po otázkach o Bašternákovi sa začal sťažovať na novinárov, že neinformujú o pozitívnych veciach.

Denníku N odmietol odpovedať s odkazom na esemesky medzi novinármi a poslancom Gáborom Grendelom, ktoré zverejnil Marián Kočner z mafiánskych zoznamov, vynadal aj redaktorke Trendu, keď sa opýtala na kauzu Bašternák.

„Pani redaktorka, vy ste presne tiež človek, ktorý rád niektoré ústavné práva porušuje, napríklad aj moje,“ povedal minister.

„V snahe získať senzáciu ste schopná urobiť čokoľvek,“ povedal Kaliňák s tým, že novinári sa podľa neho dostali k dokumentom v kauze Bašternák „v rozpore so zákonom, ako obvykle“. Svoj obchod s Bašternákom označil Kaliňák za „úplne legitímnu operáciu“. Prípad prešetruje polícia. Skúma, či Kaliňák nekúpil podiel príliš lacno a či nešlo o úplatok.

Bašternák je podozrivý z daňových podvodov. Polícia jeho vyšetrovanie v roku 2014 stopila, nanovo sa začalo až po tom, čo o tom v marci informovali Denník N a Trend. Bašternák doteraz nie je obvinený. Minister si nemyslí, že vyšetrovanie trvá dlho. Niekedy podľa neho trvá kratšie, inokedy dlhšie.

Kaliňákovi neprekáža, že policajný prezident Tibor Gašpar sa zúčastnil na oslave šesťdesiatky poslanca Smeru Jozefa Valockého. Polícia by pritom mala byť zo zákona nezávislá a apolitická. Valockého prešetruje polícia na základe anonymného trestného podania pre jeho šafárenie v nitrianskej nemocnici. Teraz ho povýšili a bude šéfom Národného onkologického ústavu.

„Ja si myslím, že máme demokraciu, ak niekto ide niekomu zablahoželať k narodeninám, tak na tom nevidím nič zlé. Ani vaše stretnutia s ľuďmi podozrivými zo spáchania z trestného činu nikto nerieši. Toto je za hranicou. Neviem ani, v čom je prešetrovaný, tým pádom ma to nezaujíma,“ povedal Kaliňák.

„Vaším veľmi dobrým talentom je každú informáciu deformovať a informovať len o tom, čo sa vám hodí,“ povedal minister tiež.

Preferencie Smeru podľa posledného prieskumu agentúry Focus klesli na 23 percent. Kaliňák nevidí dôvod, aby odstúpil z funkcie.

Vo funkcii ministra zostane dovtedy, kým bude mať dôveru predsedu vlády a koaličných partnerov. „Každý z politikov dostáva dôveru vo voľbách, tá moja bola vyjadrená jasne, túto dôveru musím napĺňať“.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie