Denník N

Známy neonacista Magát chcel v Brezne prednášať o bielej rase, mesto mu priestory neposkytne

Marián Magát chcel mať prednášku o rase a rasizme v mestskom kultúrnom dome.

Vodca skupiny Vzdor Kysuce Marián Magát plánoval na 22. decembra 2016 prednášku o rase a rasizme. Konať sa mala v mestskom kultúrnom dome v Brezne. Magát k podujatiu na Facebooku napísal: „Porovnáme myšlienky rovnostárstva s praxou a štatistikami, povieme si niečo o bielej rase a prečo je potrebné ju chrániť.“

Plánovaná prednáška vyvolala kritiku. Po viacerých protestoch sa napokon neuskutoční.

„Hoci samospráva nemá s danou akciou nič spoločné, uvedomujeme si, že len jej samotné konanie vytvára o Brezne určitý obraz a vplýva na našu povesť i dobré meno. Keďže v žiadnom prípade nechceme byť ani tichým podporovateľom prednášok s rasovou či rasistickou tematikou, s konaním akcie v Mestskom dome kultúry, v mestských a ani iných priestoroch nesúhlasíme. Podujatie sa teda v našich priestoroch neuskutoční,“ povedal Tomáš Abel, primátor mesta Brezno (nezávislý).

Zdroj: Facebook Mariána Magáta
Zdroj: Facebook Mariána Magáta

„O tom, kto a s akým zámerom má prísť 22. decembra do Brezna, sme sa dozvedeli až včera, po propagácii udalosti na sociálnych sieťach a následnej medializácii. Priestor mestskej kinosály bol objednaný inou osobou a na iný účel, pričom zamestnanec samosprávy postupoval v súlade s internými normami,“ hovorí primátor.

„Mesto Brezno a jeho predstavitelia plne rešpektujú slobodu prejavu, a to aj pri osobách, s ktorých názormi sa nestotožňujeme. Zároveň je však naším dobrým právom rozhodnúť o tom, komu mestské priestory poskytneme a komu nie.“

Toto stanovisko v stredu primátor odkázal aj objednávateľovi kinosály.

„Beseda bude, či v Brezne alebo inde, ale bude,“ odkázal na Facebooku Magát.

Magát – známy neonacista

Marián Magát sa netají svojou nenávisťou k židom. V marcových voľbách kandidoval za Kotlebovu ĽSNS. Na kandidátke mal miesto č. 88, čo je v neonacistickej symbolike odkaz na pozdrav „Heil Hitler“ (H je ôsme písmeno abecedy, dve osmičky znázorňujú HH).

Počas júnovej demonštrácie v Bratislave sa Magát obliekol do talára, hovoril mená slovenských politikov, zámerne ich komolil a pýtal sa davu, či sú vinní a aký trest si zaslúžia. Ľudia kričali: „Obesiť!“

Video: Extrémisti ukázali popravy politikov (25. 6. 2016)
Autorka: Martina Koník

Magáta spolu so šéfom Slovenského hnutia obrody preveruje polícia okrem iného aj v súvislosti s tým, že nedávno na Facebooku napísali, že pracovné tábory sa osvedčili a chcú ich využiť aj v budúcnosti.

Bloger Ján Benčík poukázal na to, že Magát opakovane chváli Adolfa Hitlera, Jozefa Tisa a spochybňuje holokaust. „Holokaust je rozprávka,“ napísal napríklad.

V kultúrnom dome zrušil Kotleba divadelné vystúpenie

Kultúrny dom v Brezne sa dostal na stránky novín v marci tohto roka, keď tam župan Marian Kotleba zrušil divadelné predstavenie. Hrozil tiež, že na divadlo podá trestné oznámenie za hanobenie rasy, národa a presvedčenia. Súbor Jána Chalúpku vyvolal vlnu solidarity a na jeho bratislavské vystúpenie sa prišiel pozrieť aj prezident Andrej Kiska.

V máji sa v kultúrnom dome konala diskusia proti fašizmu, ktorú po Slovensku organizuje tím okolo fotografa Andreja Bána. Zúčastnilo sa jej približne tristo miestnych stredoškolákov a pár desiatok žiakov základnej školy. „Toho šedivého chlapa by som dokázal slúchať ešte dve hodiny,“ povedal po diskusii jeden zo stredoškolákov o Fedorovi Gálovi.

Mestské priestory poskytol extrémistom na prednášku napríklad primátor Trnavy Peter Bročka. Podujatie „o genocíde slovenského národa a obetiach vlastizrady po roku 1989“ v septembri zorganizovali Marián Mišún, Martin Daňo a Rudolf Vaský. Primátor sa obhajoval, že mu ide len o slobodu slova. Na podujatí nakoniec organizátori hovorili aj o tom, že budú vystreľovať ľuďom mozgy z hlavy.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie