Denník N

Zo sekretárky sa vyšvihla na šéfku úradu, navrhol ju odpísaný politik Smeru Martvoň

Anton Martvoň ešte v parlamente. Foto – TASR
Anton Martvoň ešte v parlamente. Foto – TASR

Štátny úrad zaoberajúci sa ľudskými právami povedie sekretárka doterajšieho riaditeľa. Pred konkurzom z nej spravili vedúcu novozaloženého odboru, nekandidovala tak zo sekretariátu. Do funkcie ju presadil exposlanec Smeru Anton Martvoň, ktorého v strane odstavilo donášanie na kolegu.

Už nebude sedieť za sekretárskym stolom, o pár dní jej bude patriť riaditeľská kancelária. Malý štátny úrad venujúci sa ľudským právam bude viesť 42-ročná Katarína Szabová, ktorá pôsobila na sekretariáte doterajšieho riaditeľa.

Vedenie Slovenského národného strediska pre ľudské práva (SNSĽP) prevezme 8. decembra. Funkciu získala na tri roky, mesačne bude zarábať 2000 eur v hrubom.

Na post ju v polovici novembra zvolila správna rada strediska na návrh jej predsedu, bývalého poslanca Smeru Antona Martvoňa. V marcových voľbách ho už strana Roberta Fica nezaradila na kandidátnu listinu, lebo donášal na svojho spolustraníka Andreja Kolesíka. Podozrievali ho, že bulváru vyniesol fotografiu jeho drahého auta.

Tajomná kariéra

SNSĽP je malý úrad s 20 zamestnancami, ktorý sídli v bratislavskom Starom Meste. Hoci funguje od roku 1994, na verejnosti nie je príliš známy. Jeho úlohou je dozerať na ochranu ľudských práv a posudzovať dodržiavanie zásady rovnakého zaobchádzania podľa antidiskriminačného zákona.

Aké konkrétne skúsenosti s riešením ľudskoprávnej problematiky Szabová má, nie je jasné. Stredisko životopis novej riaditeľky neposkytlo ani po infožiadosti. Odpísali, že ho na webovej stránke zverejnia po jej nástupe do funkcie.

Podľa zákona môže byť za výkonného riaditeľa zvolená bezúhonná osoba, s vysokoškolským vzdelaním druhého stupňa, ktorá „je činná v oblasti ochrany ľudských práv alebo ochrany práv detí“.

Taja aj to, kde získala titul magister. V odpovedi na infožiadosť je len to, že má vysokoškolské vzdelanie v oblasti verejná správa a verejná politika.

Od roku 1994 bola Szabová 17 rokov hlavnou referentkou na ministerstve spravodlivosti; čo to však znamená, v liste neobjasnili. Hlavnými referentmi môžu byť aj administratívni pracovníci.

Až po infožiadosti stredisko priznalo, že Szabová u nich pôsobila na sekretariáte. Predtým na otázku Denníka N odpísalo, že „nikdy sekretárkou nebola“.

Teraz napísali, že v máji 2011 nastúpila na stredisko ako asistentka výkonného riaditeľa. „Organizačnou zmenou v júni 2011 sa stala vedúcou sekretariátu kancelárie výkonného riaditeľa a zároveň aj tajomníčkou Správnej rady SNSĽP,“ uvádza v odpovedi na infožiadosť referent pre vonkajšie vzťahy SNSĽP Eduard Csudai.

Martvoň: Je to šikovná manažérka

Krátko predtým, ako ju zvolili za výkonnú riaditeľku, terajší šéf strediska Marian Mesároš zmenil organizačnú štruktúru. Od 1. augusta vytvoril personálny odbor a Szabovú spravil jej vedúcou.

Inzerát, aby sa prihlásili tí, ktorí majú záujem viesť stredisko, zverejnili 20. októbra.

Stredisko tvrdí, že „vzhľadom na počet zamestnancov bolo cítiť potrebu vytvorenia personálneho odboru na SNSĽP“, ktorý má 20 zamestnancov. Szabová podľa stanoviska priamo riadi štyroch pracovníkov.

Personálny odbor sa dodnes nespomína na webovej stránke strediska a nie je ani v zozname odborov, kde majú zverejnené telefonické kontakty.

Martvoň hovorí, že „túto šikovnú manažérku“ navrhol, lebo s takouto prosbou za ním prišli zamestnanci strediska, ktorí sa báli, že na úrad „bude odložený na dôchodok“ politický nominant. Podrobnosti odmietol povedať.

Čím ho presvedčila, keďže sa v ochrane ľudských práv neangažovala? „Stredisko nie je iba o činnosti, ktorá mu vyplýva zo zákona, je aj o vnútornej činnosti, aby si každý plnil svoje povinnosti a aby tím pracoval,“ odpovedá Martvoň.

Szabová na otázku, prečo sa rozhodla uchádzať o funkciu riaditeľky a či sa doteraz aktívne venovala ochrane ľudských práv, reagovala: „Ak poviem, že mám dlhoročné skúsenosti s touto problematikou, nebudem klamať. Takmer šesť rokov pracujem na stredisku a za toto obdobie som si mala možnosť osvojiť danú problematiku zo všetkých okruhov, ktorých sa dotýka.“

Porazila šéfa

„Budem listom žiadať vysvetlenie, za akých okolností bola zvolená nová pani riaditeľka strediska,“ vraví šéfka ľudskoprávneho parlamentného výboru Erika Jurinová z OĽaNO. Naznačuje, že ak stredisko zahmlieva, „nevrhá to dobré svetlo“.

SNSĽP v odpovedi obhajuje novú riaditeľku aj tým, že na sekretariáte bola od roku 2013 poverená „vo vymedzených úkonoch“ zastupovať terajšieho výkonného riaditeľa Mariana Mesároša. Čo presne zaňho mohla spraviť, ak nebol v robote, v stanovisku chýba.

Mesároš so Szabovou neúspešne súperil o riaditeľskú stoličku. V minulosti ho presadila do funkcie podpredsedníčka správnej rady strediska Oľga Nachtmannová zo Smeru, ktorá sa pred dvoma týždňami stala štátnou tajomníčkou ministerstva školstva.

Stredisko funguje vďaka štátnej dotácii, ročný rozpočet je do milióna eur. Výročné správy o hospodárení od roku 2011 nemá zverejnené.

A čo v súvislosti s ochranou ľudských práv považuje nová riaditeľka Szabová za najväčší problém? „Veľký význam budem prikladať riešeniu problematiky rovného zaobchádzania, rodovej rovnosti, LGBTI, rasizmu, xenofóbie a podobne. Vybrať len jeden okruh väčších problémov z množstva spomenutých by bolo v súčasnosti skresľujúce a nepresné,“ odpísala Szabová.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie