Denník N

Študent, ktorý volil Syrizu: Zatiaľ sme trpezliví

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Dve tretiny Grékov podporujú, ako nová grécka vláda rokuje s veriteľmi. Vládnu stranu Syriza by mesiac po voľbách volilo až 47,6 percenta.

Pred voľbami napísal pre Denník N článok, prečo bude on a jeho rodina voliť radikálne ľavicovú stranu Syriza. Príjem jeho rodiny počas krízy rapídne klesol, otec bol bez práce dva roky, matka tri roky.

Nebyť úspor a zákona, ktorý im oddialil splátky hypotéky za byt, mali by veľké problémy s nákladmi na život počas najhoršej ekonomickej krízy, akú Grécko za posledné dekády zažilo.

„Žiadam od novej vlády, aby zmenila aspoň tie veci, ktoré z Grécka spravili krajinu plnú smútku a depresie, hnevu a zúfalstva, bolesti a sĺz,“ napísal Lefteris Kokkinis pred voľbami.

Zmiešané pocity

Teraz je to už vyše mesiaca, čo vládne strana Syriza, a nový premiér Alexis Tsipras musel redukovať niektoré požiadavky od veriteľov. Lídri eurozóny nepristúpili na reštrukturalizáciu gréckeho dlhu, naopak, Grécko muselo podpísať predĺženie pomoci za zoznam reforiem, ktoré musia dodržiavať. Viacerí hovorili, že nová grécka vláda môže mať problém ustáť ústupky pred voličmi.

Študent politológie Lefteris Kokkinis z Atén hovorí, že je voči súčasnej vláde trpezlivý. Aj keď priznáva, že z prvého mesiaca vlády má zmiešané pocity.

„Som spokojný, že konečne grécka vláda dokáže vyjednávať namiesto len hovorenia ‚áno‘ na všetko a každému na základe akéhosi pseudokonsenzu. Ale tiež si myslím, že sme zatiaľ nevideli veľké zmeny,“ povedal pre Denník N.

Keď koncom januára Syriza vyhrala voľby a bolo jasné, že vládu vytvorí strana, ktorá odmieta tvrdé úsporné opatrenia v Grécku, mnoho Grékov to bralo ako víťazstvo nádeje.

„Cítil som nádej, že sa chystá niečo lepšie. V pondelok po nedeľných voľbách takmer každý Grék, ktorý bol sklamaný situáciou v krajine, sa cítil optimisticky. Prišla zmena, ale bol to len prvý krok,“ hovorí Kokkinis.

Cení si, že do vlády sa dostali nielen politici a členovia strany, ale aj akademici ako napríklad minister financií Janis Varoufakis či minister zahraničia Nikos Kotzias.

Privatizácia neprekáža

Syriza mala pred voľbami ambiciózny plán, no neústupčivosť lídrov eurozóny ich donútila s ním minimálne počkať. Vláde sa podarilo symbolické víťazstvo, keď sa v dokumente, v ktorom sa dohodli na predĺžení pomoci, nespomína „memorandum“ či „trojka“ – oba v Grécku nenávidené termíny.

„Som spokojný, že memorandum, ktoré nikomu okrem bánk a bohatých neprinieslo nič dobré, konečne skončilo,“ povedal Kokkinis.

Vláda však musela cúvnuť napríklad v prípade privatizácie. V reformnom zozname sa zaviazala, že v programe, ktorý mal do konca roku 2015 priniesť štátnej kase 50 miliárd eur, bude pokračovať. Strana pritom v minulosti kritizovala privatizáciu ako „výpredaj štátu zahraničným firmám“.

„Varoufakis povedal, že vláda je nedogmatická, čo sa týka privatizácie, takže to momentálne nie je problém,“ hovorí študent. Odpovedá však, čo sú kľúčové veci, v ktorých by grécka vláda nemala cúvnuť.

„Nárast minimálnej mzdy, problém daňových únikov, korupcie. Vláda musí čeliť humanitárnej kríze a nezamestnanosti. Tieto sľuby by mali čím skôr zaviesť do praxe,“ dodal.

Podpora Syrizy rastie

Keď pred vyše týždňom Gréci ustúpili eurozóne a dohodli sa na predĺžení pomoci, nemecký minister financií Wolfgang Schäuble nediplomaticky povedal, že Gréci „budú mať ťažkosti vysvetľovať túto dohodu voličom“. Zatiaľ však, aj podľa prieskumov, Gréci za svojou vládou stoja.

V sobotu zverejnila výsledky čerstvého prieskumu grécka spoločnosť Metron Analysis. Podľa nich podpora strany Syriza mesiac po voľbách výrazne stúpla. Kým vo voľbách získali radikálni ľavičiari, ktorí mali kedysi v parlamente len pár poslancov, 36-percentnú podporu, po mesiaci by ich volilo 47,6 percenta voličov. Teda takmer polovica Grékov.

Po týchto výsledkoch by zrejme sama Syriza získala väčšinu v parlamente. Naopak, pravicová Nová demokracia, ktorá vládla krajine počas rokov úsporných opatrení, prišla za mesiac o tretinu voličov.

Novú grécku vládu navyše podporujú aj tí, čo by Syrizu nevolili. Podľa toho istého prieskumu dve tretiny Grékov schvaľujú, ako nová vláda vyjednáva s Európou o gréckych dlhoch. Ešte viac (76 percent) vidí celkovo kroky tejto vlády ako pozitívne.

„Politicky je to najsilnejšia vláda v Grécku za posledné desaťročie,“ povedal pre britský Guardian politický komentátor Pavlos Tsimas. „Do istého stupňa to odzrkadľuje, ako naštvaní sú ľudia, ale tiež ako veľmi pohŕdajú politickým systémom,“ dodáva.

Minulý týždeň sa uskutočnila prvá demonštrácia v gréckych uliciach po voľbách. Násilné obrázky sa dostali do médií po celom svete. Študent Kokkinis však hovorí, že to bola relatívne malá demonštrácia. „Organizovali ju anarchisti, ktorí vládu ani Syrizu nepodporujú,“ dodáva.

Lefteris však zároveň dodáva, že podpora Grékov novej vláde nemusí trvať večne. „Každý vie, že ak vláda nebude plniť svoje sľuby, bude nasledovať osud predchádzajúcich vlád. Zatiaľ však takéto náznaky nevidíme,“ dodáva.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie